Share This Article
Για πες, θα δοκίμαζες αυτό το ελαφρώς ζουμερό και φουλ σοκολατένιο μπράουνις;
Νομίζω πως αν αγαπάς τη σοκολάτα, σίγουρα θα το δοκίμαζες! Άλλωστε είναι έτοιμο μέσα σε λίγα λεπτά και με υλικά που σίγουρα υπάρχουν στο ντουλάπι σου. Ένα μπράουνις χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη και χωρίς αλεύρι και βούτυρο. Η προσθήκη μάλιστα της μαρμελάδας φράουλας αλλά και της φρέσκιας φράουλας το απογειώνουν.
Το βασικό υλικό της συνταγής είναι ένα βούτυρο ξηρών καρπών της επιλογής σου. Εγώ προτίμησα ταχίνι σε συνδυασμό με αμυγδαλοβούτυρο. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξεις είναι τόσο ταχίνι ή το αμυγδαλοβούτυρο ή ακόμη και το φυστικοβούτυρο που θα προσθέσεις να μην έχουν ζάχαρη και να έχουν όσο το δυνατόν ρευστή μορφή. Αν δεν είναι τόσο ρευστή η σύστασή τους τότε θα πρέπει να προσθέσεις λίγο ακόμη ρόφημα αμυγδάλου στη συνταγή έτσι ώστε να μην είναι πάρα πολύ σφιχτή η ζύμη.
Σχετικά τώρα με το γλυκαντικό της συνταγής. Αν με παρακολουθείς στα social θα έχεις καταλάβει ότι αγαπώ ιδιαίτερα το χουρμά. Πρόκειται για ένα φρούτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που μεταβολίζεται από τον οργανισμό μας ως φρούτο και όχι ως ζάχαρη. Είναι ένα φυσικό γλυκαντικό με πολύ μεγάλη θρεπτική αξία. Προσοχή όμως στην επιλογή του. Καλό είναι να επιλέγετε χουρμάδες χωρίς προσθήκη γλυκαντικών και φυσικά να καταναλώνονται με μέτρο στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής.
Για τη συνταγή μου λοιπόν επέλεξα σιρόπι από 100% χουρμάδες χωρίς πρόσθετα και το μπράουνις μου είχε μία ελαφρώς καραμελένια γεύση. Μπορεί όμως κάλλιστα να το αντικατασταθεί με ένα μέλι με ήπια γεύση ή με σιρόπι σφενδάμου. Όσον αφορά τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής είναι απλά όπως βρόμη, την οποία θα αλέσεις στον επεξεργαστή τροφίμων, κακάο και ένα αυγό το οποίο μάλιστα μπορείς να το αντικαταστήσει με 1 κουτάλι της σούπας τριμμένο λιναρόσπορο και 3 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό για τη vegan εκδοχή της συνταγής.
Τέλος η προσθήκη της μαρμελάδας και οι φράουλες είναι προαιρετική αλλά πίστεψέ με απογειώνει το μπράουνις.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε το πιο εύκολο, σοκολατένιο και υγιεινό μπράουνις;
Για το σοκολατένιο μπράουνις με φράουλες θα χρειαστούμε:
Υλικά για 6 μικρά κομμάτια
- 240γρ ταχίνι 100% χωρίς ζάχαρη (καλό θα ήταν να έχει ρευστή μορφή) ή αμυγδαλοβούτυρο ή αν προτιμάτε φυστικοβούτυρο (εγώ πρόσθεσα 120γρ ταχίνι και 120γρ αμυγδαλοβούτυρο)
- 1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 80ml σιρόπι χουρμά από 100% χουρμάδες ή όποιο άλλο γλυκαντικό εσείς επιλέξετε
- 20ml ρόφημα αμυγδάλου, ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω αν δεν έχει πολύ ρευστή σύσταση το βούτυρο ξηρών καρπών που θα χρησιμοποιήσετε
- 60γρ αλεύρι βρόμης (βρόμη αλεσμένη πολύ καλά στον επεξεργαστή τροφίμων)
- 20γρ κακάο χωρίς ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Μία πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη (προαιρετικά)
- Μαρμελάδα φράουλας χωρίς ζάχαρη
- Φράουλες κομμένες σε ροδέλες
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το ταχίνι ή το βούτυρο ξηρών καρπών που θα επιλέξουμε μαζί με το σιρόπι χουρμά, το αυγό και το γάλα.
Προσθέτουμε το αλεύρι βρόμης, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε το μείγμα με μία ξύλινη κουτάλα. Αν δούμε στο σημείο αυτό πως είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε λίγο ρόφημα αμυγδάλου τόσο όσο χρειάζεται για να μαλακώσει λίγο το μείγμα μας. Δεν θέλουμε να αρρεώσει πολύ η ζύμη. Εκ των πραγμάτων θα είναι σφιχτή.
Καλύπτουμε ένα μικρό τετράγωνο ταψάκι διαμέτρου περίπου 19εκ με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αδειάζουμε μέσα το σοκολατένιο μείγμα. Το απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα ή με την ξύλινη κουτάλα και το αλείφουμε από πάνω με λίγη μαρμελάδα φράουλα.
Τοποθετούμε τις φράουλες στην επιφάνεια και ψήνουμε το μπράουνις για 20 με 25 το πολύ λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο. Δεν το παραψήνουμε γιατί θα χάσει την υγρασία στο εσωτερικό του.
Αφαιρούμε το μπράουνις από το φούρνο και το αφήνουμε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία του.
Το κόβουμε σε κομμάτια και το απολαμβάνουμε σκέτο ή με μία μπάλα παγωτό.
Αν μείνει το διατηρούμε σε ένα δοχείο καλά κλεισμένο σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για 3 ημέρες περίπου. Αν δε προσθέσετε φράουλα διατηρείται εκτός ψυγείου για περισσότερες ημέρες.
……………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ