Share This Article
Σήμερα σας έχω μια τυρόπιτα διαφορετική. Περισσότερο θα έλεγα ότι μοιάζει με τυρόψωμο ταψιού καθώς είναι ιδιαίτερα αφράτη.
Όπως και να έχει πρόκειται για μια πολύ εύκολη πίτα που μπορείτε να φτιάξετε στη στιγμή αξιοποιώντας μάλιστα και το τυρί που έχετε στο ψυγείο.
Με αυτό το σκεπτικό έφτιαξα και εγώ αυτήν την πίτα. Στο ψυγείο μου είχα αρκετό τυρί που μου είχε περισσέψει από προηγούμενη συνταγή και έπρεπε οπωσδήποτε να τo αξιοποιήσω για να μη χαλάσει. Και τι καλύτερο από το να φτιάξω μια τυρόπιτα!
Τα βασικά υλικά, αυγά, αλεύρι αλλά και γιαούρτι τα έχω πάντα στο σπίτι, οπότε η πίτα ήταν μονόδρομος. Μάλιστα αξιοποίησα και τις αποξηραμένες λιαστές ντομάτες που έτυχε να έχω και έδωσα στην τυρόπιτα μου μια έξτρα νοστιμιά.
Η διαδικασία για να φτιάξεις αυτήν την τυρόπιτα είναι τόσο απλή που αποφάσισα στη στιγμή να σας ετοιμάσω και ένα βίντεο απλό, γρήγορο και κατανοητό για να τη φτιάξεις και εσύ χωρίς δεύτερη σκέψη.
Πάμε λοιπόν να τη φτιάξουμε;
Για το τυρόψωμο ή τυρόπιτα χωρίς φύλλο θα χρειαστούμε:
Υλικά για ένα ταψί 22×32εκ (12 κομμάτια)
- 4 αυγά
- 200ml γάλα
- 100ml ελαιόλαδο
- 200γρ γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 200γρ αλεύρι ολικής αλέσεως για όλες τις χρήσης
- 100γρ αλεύρι απλό για όλες τις χρήσεις
- 20γρ μπέικιν πάουντερ
- 2κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- Αλάτι και Πιπέρι κατά βούληση
- 350 με 400γρ τυρί φέτα χοντροσπασμένη συν λίγη επιπλέον για την επιφάνεια
- Αποξηραμένη λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη (προαιρετικά)*
- Λίγο σουσάμι (άσπρο και μαύρο) για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Βουτυρώνουν ή λαδώνουμε ελαφρά και αλευρώνουμε ένα ταψί 22×32εκ. περίπου και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 με βαθμούς στις αντιστάσεις.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και να έχουμε μια λεία κρέμα.
Αφήνουμε το υγρό μείγμα στην άκρη και συνεχίζουμε με τα στερεά υλικά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα με το μπείκιν πάουντερ, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε το μείγμα αυτό στο μπολ με τα υγρά υλικά.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί και τη λιαστή ντομάτα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο επιπλέον τυρί και με σουσάμι.
Ψήνουμε για περίπου 30 με 35 λεπτά, ανάλογα το φούρνο, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει το τυρόψωμο.
Βγάζουμε το τυρόψωμο από το φούρνο, το αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Αν περισσέψει, το βάζουμε στο ψυγείο και το ζεσταίνουμε ελαφρώς πριν το σερβίρουμε.
Σημειώσεις
- Αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένη λιαστή ντομάτα, τη μουλιάζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει σε ζεστό νερό και τη στραγγίζουμε πολύ καλά πριν την κόψουμε σε κομμάτια και την προσθέσουμε στο τυρόψωμο.
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις αντί για αλεύρι ολικής.
- Όπως επίσης μπορείς να αντικαταστήσεις το γάλα με ρόφημα αμυγδάλου.
Αυτό λοιπόν ήταν το πολύ εύκολο, νόστιμο και αρωματικό τυρόψωμό μου. Δε χρειάζεται φυσικά να σας πω πως εξαφανίστηκε στη στιγμή!
………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.