Share This Article
Στη γιορτή του Πάσχα αδιαμφισβήτητα τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα αυγά. Τα καλά βαμμένα πασχαλινά αυγά αυτές τις μέρες βρίσκονται στο τραπέζι σε αφθονία. Σήμερα λοιπόν θα σας παρουσιάσω έναν τρόπο να εκμεταλλευτείτε τα βρασμένα αυγά που θα σας περισσέψουν.
Θα φτιάξουμε αυγά τουρσί!
Ο πιο απλός τρόπος να συντηρηθούν τα αυγά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συνάμα ο πιο εντυπωσιακός καθώς θα φτιάξουμε αυγά τουρσί με παντζάρι, κόκκινο λάχανο και κουρκουμά που δίνουν στα αυγά μας ένα υπέροχο χρώμα και ιδιαίτερη γεύση.
Τί είναι όμως το τουρσί.
Πρόκειται για μια μέθοδο συντήρησης των τροφίμων που χρησιμοποιούνταν από τα παλαιότερα χρόνια λόγω της ανάγκης συντήρησης των τροφίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ότι μπορούσαν να διατηρηθούν μόνα τους. Η λέξη τουρσί έχει περσική προέλευση και σημαίνει ξινός. Το τουρσί λοιπόν φημίζεται για την ιδιαίτερα ξινή του γεύση.
Και ναι, δεν αγαπώ ιδιαίτερα το τουρσί αλλά αγαπώ πολύ τα αυγά, έτσι λοιπόν αποφάσισα να του δώσω μια ευκαιρία συνδυάζοντας το τουρσί με τα αυγά. Όσοι είστε fan των ξινών γεύσεων θα το αγαπήσετε, αν και προσπάθησα να έχουν τα αυγά μου μια πιο ήπια γεύση χρησιμοποιώντας λιγότερη ποσότητα ξιδιού και προσθέτοντας λαχανικά όπως, παντζάρι και κόκκινο λάχανο αλλά και κουρκουμά.
Αν με ρωτήσεις ποιο από τα τρία ήταν το αγαπημένο μου γευστικά γιατί χρωματικά τα λάτρεψα όλα, θα σου πω το κόκκινο λάχανο (δεν το περίμενα) και ο κορκουμάς. Με το παντζάρι παίρνουν ένα φούξια χρώμα εξωτερικά, με το κόκκινο λάχανο μωβ και με τον κουρκουμά εννοείται κίτρινο.
Λίγα λόγια για το τουρσί με αυγά
- Αρχικά βράζουμε καλά τα αυγά και τα παγώνουμε σε κρύο νερό.
- Για να σας ξεφλουδίζονται καλά τα αυγά, αφού τα βράσετε, τα κρυώνετε σε παγωμένο νερό και τα βάζετε στο ψυγείο.
- Σημαντικό επίσης βήμα κατά την παρασκευή, έτσι ώστε το τουρσί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι η αποστείρωση των βάζων η οποία μπορεί να γίνει είτε σε νερό που βράζει είτε στο φούρνο.
- Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το υγρό μείγμα με τα μπαχαρικά που προτιμάμε, όπως πιπέρι, γαρύφαλλο και δάφνη.
- Και τέλος, μπορούμε απλά όταν θα τα σερβίρουμε να τα κόψουμε στη μέση και να τους προσθέσουμε λίγο πιπέρι και λίγη γλυκιά πάπρικα ή να φτιάξουμε μια γέμιση με του κρόκους των αυγών. Προτίμησα να φτιάξω μια ελαφριά γέμιση με γιαούρτι και μουστάρδα και να μην προσθέσω μαγιονέζα όπως συνηθίζεται. Εσείς μπορείτε απλά να αντικαταστήσετε το γιαούρτι με μαγιονέζα.
- Τέλος, αν δεν είσαι φαν των ξινών γεύσεων και θέλεις να έχουν τα αυγά σου αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο τα λαχανικά και τα μυρωδικά, χωρίς το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις το ίδιο χρωματικά αποτέλεσμα, τα αυγά θα πάρουν εξωτερικά λίγο από τη γεύση των λαχανικών και των μπαχαρικών και θα πρέπει να καταναλωθούν άμεσα ή να διατηρηθούν για λίγο στο ψυγείο πριν καταναλωθούν.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε τα πιο χρωματιστά αυγά τουρσί.
Για τα αυγά τουρσί με παντζάρι, κόκκινο λάχανο και κουρκουμά θα χρειαστούμε:
Υλικά
6 αυγά καλά βρασμένα
Για το τουρσί με παντζάρι
- 320ml νερό
- 100ml λευκό ξίδι ή μηλόξιδο για πιο ήπια γεύση
- 1 και 1/2 κουτάλι της σούπας ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 παντζάρι ψιλοκομμένο ή τριμμένο στον τρίφτη
- 1 σελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
Για το τουρσί με κόκκινο λάχανο
- 320ml νερό, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη
- 100ml λευκό ξίδι ή μηλόξιδο
- 1/2 κόκκινο (μωβ) λάχανο τριμμένο στον τρίφτη
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες (το λευκό μέρος)
Για το τουρσί με κουρκουμά
- 320ml νερό
- 100ml λευκό ξύδι ή μηλόξιδο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλαλάκι του γλυκού βιολογικός κουρκουμάς σε σκόνη
- Μαύρο πιπέρι, 3 με 4 κόκκους
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
Για τη γέμιση
- Τους κρόκους από τα 6 αυγά
- 50γρ στραγγιστό γιαούρτι ή μαγιονέζα
- 1 και 1/2 κ.γ. μουστάρδα απαλή
- 1/4 κ.γ αλάτι
- 1/8 κ.γ πιπέρι
- Λίγη γλυκιά πάπρικα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Αρχικά βράζουμε τα αυγά τα αφήνουμε να κρυώνουν πολύ καλά σε κρύο νερό πριν τα ξεφλουδίσουμε. Μπορούμε να τα βάλουμε και στο ψυγείο μαζί με το νερό για να παγώσουν αρκετά.
Αν έχουμε ήδη βρασμένα κόκκινα αυγά απλά τα ξεφλουδίζουμε.
Βάζουμε όλα τα υλικά για το τουρσί παντζάρι σε μια κατσαρολίτσα σε μέτρια φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. Στη συνέχεια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το υγρό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και με το κόκκινο λάχανο και με τον κουρκουμά.
Αδειάζουμε τα μείγματα σε 3 ξεχωριστά βάζα και καθαρίζουμε τα αυγά. Βάζουμε από 2 αυγά σε κάθε βάζο και κλείνουμε καλά.
Μεταφέρουμε τα βάζα στο ψυγείο και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 8 ώρες.
Αφαιρούμε τα αυγά από τα βάζα, τα στραγγίζουμε καλά και τα κόβουμε στη μέση. Τα σερβίρουμε ως έχει προσθέτοντας λίγο πιπέρι και λίγη γλυκιά πάπρικα, αν θέλουμε. Διαφορετικά ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Βγάζουμε προσεκτικά τους κρόκους και τους ρίχνουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε στους κρόκους και τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και γεμίζουμε με ένα κουταλάκι ή με ένα κορνέ τα αυγά.
Πασπαλίζουμε με λίγη γλυκιά πάπρικα και σερβίρουμε αμέσως.
Μπορούν να διατηρηθούν για λίγο στο ψυγείο πριν τα σερβίρουμε.
Enjoy!
………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ