Share This Article
Γιορτές και φρεσκοψημένα μπισκοτάκια πάνε μαζί.
Τι πιο ωραίο από τη μία, η κουζίνα να μυρίζει βούτυρο και μπαχαρικά και από την άλλη να περιμένουν, με ανυπομονησία οι φατσούλες να κρυώσουν τα μπισκοτάκια για να τα δοκιμάσουν.
Άλλωστε δε θα πρέπει να ετοιμάσουμε και τα μπισκοτάκια που θα αφήσουμε μαζί με το γάλα στον Αϊ-Βασίλη για να τον κεράσουμε, όταν θα έρθει να αφήσει τα δώρα μας κάτω από το δέντρο! 😉
Στο σπίτι μας πατροπαράδοτα ο Αϊ-Βασίλης ερχόταν πάντα την παραμονή της πρωτοχρονιάς, έτσι όταν ξυπνάγαμε την πρώτη μέρα του χρόνου, παίρναμε τα δώρα μας και το μποναμά μας, για να έχουμε όλα τα καλά τη νέα χρονιά.
Η μαμά, την παραμονή της πρωτοχρονιάς έφτιαχνε, και ακόμη φτιάχνει, λουκουμάδες, που τους τρώγαμε ζεστούς-ζεστούς, όταν γυρίζαμε με τον αδερφό μου από τα κάλαντα. Φροντίζαμε πάντα να αφήσουμε ένα πιατάκι με λουκουμάδες για τον Αϊ-Βασίλη, λίγο πριν πάμε για ύπνο.
Πλέον οι λουκουμάδες έγιναν μπισκοτάκια, που μαζί με ένα μπουκαλάκι γάλα τον περιμένουν δίπλα από το δέντρο.
Επειδή όμως ο Άγιος Βασίλης έχει μακρινό ταξίδι μπροστά του, μαζί με τα χριστουγεννιάτικα gingerbread και τα αλμυρά μπισκοτάκια που είχαμε φτιάξει (θα βρείτε τη συνταγή εδώ) του ψήσαμε και βουτύρου! Έτσι για να έχει ποικιλία. Τα αφήσαμε κάτω από το δέντρο μαζί με το γάλα του, για να τον κεράσουμε όταν θα έρθει να επισκεφτεί το σπιτικό μας.
Τα μπισκοτάκια βουτύρου που σας ετοίμασα σήμερα ονομάζονται Viennese whirls, πρόκειται για παραδοσιακά μπισκοτάκια τα οποία φτιάχνονται χωρίς αυγό και είναι τόσο αφράτα και ντελικάτα που λιώνουν στο στόμα.
Τα μπισκοτάκια αυτά δεν είναι ιδιαίτερα γλυκά γι’αυτό ταιριάζουν πολύ με σοκολάτα, λευκή και μαύρη. Μπορείτε ακόμη να τα φτιάξετε γεμιστά με μαρμελάδα.
Δοκιμάστε επίσης να τα πασπαλίσετε με ξηρούς καρπούς της επιλογής σας ή ακόμη και με αποξηραμένα φρούτα.
Εγώ προτίμησα να τα βουτήξω, κατά το ήμισυ, σε σοκολάτα κουβερτούρα και να τα πασπαλίσω με φιστίκι Αιγίνης κράνμπερις και βερίκοκα ψιλοκομμένα.
Σχετικά τώρα με τη συνταγή, τα υλικά είναι πολύ απλά, υπάρχουν όμως κάποια σημεία στην εκτέλεση της όλης διαδικασίας που θα πρέπει να προσέξετε, για να σας πετύχουν και να μη χαλάσει το σχήμα τους. Σας τα αναφέρω όλα αναλυτικά πιο κάτω.
Για τα Βιεννέζικα λοιπόν μπισκοτάκια βουτύρου θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για περίπου 10 με 15 μπισκοτάκια ανάλογα το μέγεθος
- 250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (πολύ μαλακό)
- 50γρ ζάχαρη άχνη
- 2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 50γρ κορν φλάουρ
- 1 έως 3 κουτ. της σούπας γάλα
Για την επικάλυψη
- 150γρ σοκολάτα κουβερτούρα
- Φιστίκι Αιγίνης , χοντροσπασμένα
- Βερίκοκα αποξηραμένα, κομμένα σε μικρότερα κομμάτια στο multi
- Κράνμπερις αποξηραμένα, κομμένα σε μικρότερα κομμάτια στο multi
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και καλύπτουμε δυο ρηχά ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι με το κορν φλάουρ και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε πολύ καλά το μαλακό βούτυρο με την άχνη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα μας. Προσθέτουμε την βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το αλεύρι με το βούτυρο και προσθέτουμε αρχικά μία κουταλιά της σούπας γάλα.
Ανακατεύουμε ξανά τη ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας.
Βάζουμε λίγη από τη ζύμη σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής, στην οποία έχουμε προσαρμόσει μία μύτη με μεγάλο άνοιγμα σε σχήμα αστεριού, και δοκιμάζουμε τη σύσταση της. Αν είναι πολύ σφιχτή και δεν βγαίνει από το κορνέ, προσθέτουμε στη ζύμη άλλη μία κουταλιά γάλα.
Η δικιά μου ζύμη μου πήρε ακριβώς 3 κουταλιές της σούπας γάλα. Προσοχή, μην προσθέσετε παραπάνω γάλα γιατί τα μπισκότα σας δε θα κρατήσουν το σχήμα τους και θα απλώσουν.
Φτιάχνουμε με το κορνέ επάνω στο αντικολλητικό χαρτί μικρές ροζέτες ή δεντράκια, αφήνοντας πάντα απόσταση μεταξύ του.
Στην αρχή θα πρέπει να βάλετε λίγο δύναμη γιατί η ζύμη θα είναι σφιχτή, αλλά στην πορεία θα ζεσταθεί από τα χέρια σας και θα βγαίνει πιο εύκολα από το κορνέ.
Ψήνουμε τα μπισκοτάκια για περίπου 8 με 10 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος τους. Θα είναι έτοιμα όταν αρχίσουν και παίρνουν στις άκρες ένα χρυσό χρώμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν επάνω στο ταψί. Δεν τα μετακινούμε μέχρι να κρυώσουν γιατί είναι αρκετά μαλακά και θα σπάσουν. Καθώς κρυώνουν θα σκληρύνουν.
Αφού κρυώσουν τα μπισκότα μας, λιώνουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί, προσθέτουμε αν θέλουμε ελάχιστο φυτικό λάδι για να είναι πιο ρευστή.
Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία της.
Βουτάμε τα μπισκότα στη σοκολάτα καλύπτοντάς τα κατά το ήμισυ. Τα τοποθετούμε επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης ή βερίκοκα και κράνμπερις.
Αφήνουμε τα μπισκότα στην άκρη μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και σερβίρουμε.
Τα αποθηκεύουμε καλά κλεισμένα σε κουτί.
Καλή Πρωτοχρονιά με υγεία και χαρά σε όλους σας!
………………………………………………………………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.