Share This Article
Σήμερα σας έχω ένα φαγάκι όνειρο! Διαλέξτε τις πιο ώριμες και ζουμερές ντομάτες και τις πιο νόστιμες μελιτζάνες και φτιάξτε στη στιγμή ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με σπανάκι, τυρί και σάλτσα ντομάτας.
Αυτό το φαγάκι μυρίζει καλοκαίρι! Γιατί το καλοκαίρι είναι και οι γεύσεις και τα αρώματα που κρατάνε ακόμη και τις αρχές του Φθινοπώρου.
Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο, ελαφρύ και γεμάτο αρώματα και γεύση φαγάκι, που είμαι σίγουρη πως θα λατρέψετε, ειδικά αν σας αρέσουν οι μελιτζάνες.
Μπορεί να σου φαίνεται λίγο μπελαλίδικη η όλη διαδικασία της προετοιμασίας καθώς απαιτούνται τρείς παρασκευές, πίστεψέ με όμως είναι τόσο απλή η όλη διαδικασία που δε θα σε κουράσει καθόλου.
Τρία είναι τα βασικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις.
-Αρχικά κόβεις τις μελιτζάνες σε φέτες. Θα χρειαστείς 12 φέτες μελιτζάνας. Εσύ κόψε λίγες παραπάνω γιατί μπορεί κάποια να σου χαλάσει ή να παραψηθεί. Τις πασπαλίζεις με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και τις ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο. Αυτό ήταν! Στη συνέχεια τις ψήνεις και της αφήνεις στην άκρη να κρυώσουν.
-Μετά ετοιμάζεις τη σάλτσα ντομάτας. Η συνταγή για τη σάλτσα ντομάτας θα σου λύσει τα χέρια καθώς είναι εύκολη, γρήγορη και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για πολλές συνταγές σου. Δεν έχεις παρά να τρίψεις τις ντομάτες στο χοντρό μέρος του τρίφτη και να προσθέσεις σκόρδο, ελαιόλαδο, πελτέ ντομάτας, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και μία πρέζα ζάχαρη. Τη σιγοβράζεις μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και στο τέλος προσθέτεις αν θες λίγα φύλλα βασιλικού. Έτοιμη και η σάλτσα ντομάτας!
-Στη συνέχεια, ετοιμάζεις τη γέμιση με το σπανάκι. Απλά ρίχνεις το σπανάκι σε ένα τηγάνι και το ανακατεύεις συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να χάσει τα υγρά του. Το σουρώνεις, αν χρειαστεί και αφού κρυώσει το ανακατεύεις με το αυγό, τα τυριά και προσθέτεις αλάτι και πιπέρι.
-Τέλος, συναρμολογείς το φαγητό. Φτιάχνεις τα ρολάκια μελιτζάνας και τα τοποθετείς επάνω στη σάλτσα ντομάτας, τα καλύπτεις με την υπόλοιπη σάλτσα και το τριμμένο τυρί, ψήνεις και απολαμβάνεις!
Α….και να μη ξεχάσεις να έχεις στο τραπέζι φρέσκο ψωμάκι, θα το χρειαστείς πιστέψε με 😉
Πάμε να τα φτιάξουμε;
Για τα γεμιστά ρολάκια μελιτζάνας με σπανάκι, ανθότυρο και μοτσαρέλα θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για τη σάλτσα
- 900γρ ώριμες ντομάτες (περίπου 4 με 5 ντομάτες)
- 3/4 από ένα σφηνοπότηρο ελαιόλαδο
- 1 κ/γ τοματοπολτό απλής συμπύκνωσης (πελτές ντομάτας)
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη ή ψιλοκομμένη
- 1/2 κ/γ γλυκιά πάπρικα
- Λίγη ρίγανη αποξηραμένη
- Αλάτι & πιπέρι κατά βούληση
- Μια πρέζα ζάχαρη
- Φύλλα βασιλικού (προαιρετικά)
ΥΛΙΚΑ για τα ρολάκια μελιτζάνας
- 3 μεγάλες μελιτζάνες (επιλέξτε τσακώνικες που έχουν μήκος)
- Λίγη ρίγανη
- Λίγο ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 250γρ σπανάκι κατεψυγμένο
- 1 αυγό
- 250γρ ανθότυρο
- 200γρ μοτσαρέλα τριμμένη (60γρ στη γέμιση και 140γρ για την επικάλυψη)
- Αλάτι & Πιπέρι κατά βούληση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με τις μελιτζάνες
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες κατά μήκος και τις απλώνουμε σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Τέλος, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 με 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Μπορείτε επίσης, να ψήσετε τις μελιτζάνες και στο σχαροτήγανο.
Οι μελιτζάνες είναι έτοιμες όταν μαλακώσουν. Προσοχή…μην τις παραψήσετε.
Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Στο μεταξύ, όσο ψήνονται οι μελιτζάνες, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.
Για τη σάλτσα ντομάτας
Τρίβουμε τις ντομάτες στο χοντρό τρίφτη και τις αδειάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας, τη ρίγανη, τη γλυκιά πάπρικα, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα και σιγοβράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή προς μεσαία φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να δέσει.
Λίγο πριν κατεβάσουμε τη σάλτσα από τη φωτιά, προσθέτουμε και τα φύλλα του βασιλικού και ανακατεύουμε.
Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη γέμιση
Βάζουμε το σπανάκι σε ένα κατσαρολάκι ή τηγάνι και το ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να στύψει από τα υγρά του. Όταν μαλακώσει και έχει χάσει αρκετά από τα υγρά του, το αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι, το στραγγίζουμε ελαφρώς και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Αφού κρυώσει, το ανακατεύουμε με το αυγό, το ανθότυρο και με ένα μέρος από την τριμμένη μοτσαρέλα (60γρ).
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Συναρμολόγηση
Καλύπτουμε τη βάση από ένα πυρέξ με τη μισή ποσότητα από τη σάλτσα ντομάτας.
Στη συνέχεια, παίρνουμε κάθε φορά μία φέτα μελιτζάνας και με ένα κουταλάκι απλώνουμε επάνω κατά μήκος μια γενναία ποσότητα από τη γέμιση με το σπανάκι. Τυλίγουμε τη μελιτζάνα σε ρολό και την τοποθετούμε στο πυρέξ, επάνω από τη σάλτσα, με την ένωση προς τα κάτω.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας, τοποθετώντας τα ρολάκια, το ένα δίπλα στο το άλλο.
Καλύπτουμε τα ρολάκια με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και τέλος προσθέτουμε και την τριμμένη μοτσαρέλα που είχαμε αφήσει στην άκρη.
Σκεπάζουμε το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.
Στη συνέχεια, αφαιρούμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 με 15 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο, το αφήνουμε λίγο να σταθεί και να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και το σερβίρουμε ζεστό.
Enjoy!
…………………………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ