Share This Article
Πείτε μου τώρα ότι αυτό δεν είναι ένα από τα αγαπημένα σας καλοκαιρινά πιάτα.
Έχεις φρέσκες ντοματούλες και δεν θα φτιάξεις αυγά με σάλτσα! Άσε που το πιάτο αυτό σε βγάζει και από τη δύσκολη θέση όταν γυρίζεις από τη θάλασσα και δεν έχεις και πολύ χρόνο στη διάθεση σου.
Συνήθως τα σπάω τα αυγά και τα κάνω στραπατσάδα, αυτή τη φορά όμως είπα να τα κάνω πιο φωτογενή και έτσι τα έριξα ολόκληρα μέσα στη σάλτσα, με ένα μικρό τρικ για να μη σπάσουν. Θα σας το αποκαλύψω στην εκτέλεση της συνταγής.
Για μένα το εντυπωσιακό στο σημερινό ποστ είναι τα ψωμάκια που συνοδεύουν τα αυγά με τη σάλτσα.
Αυτά τα ψωμάκια είναι θησαυρός. Δεν περιέχουν μαγιά, περιέχουν μόνο 4 υλικά και είναι έτοιμα στη στιγμή.
Τα φτιάχνω συχνά, ειδικά όταν έχω ξεχάσει να πάρω ψωμί από το φούρνο!
Μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με αυτά, να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε πίτες με υλικά της επιλογής σας ή ακόμη να επιλέξετε τη γλυκιά τους εκδοχή, να τα συνοδεύσετε με μέλι, ανθότυρο, σουσάμι, κανέλα ή ότι άλλο προτιμάτε.
Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε τη διπλάσια δόση και να τα αποθηκεύσετε, αφού κρυώσουν καλά, τυλιγμένα στην κατάψυξη. Έτσι ανά πάσα στιγμή τα ξεπαγώνετε, αν θέλετε τα ζεσταίνετε λιγάκι και έχετε φρέσκο ψωμί.
Θα μοιραστώ μαζί σας έναν ακόμη τρόπο σερβιρίσματος.
Αφού έβγαλα τις ατομικές πιτούλες μου από την κατάψυξη, έτσι όπως ήταν παγωμένες, άπλωσα επάνω 2 με 3 φέτες ντομάτα, χωρίς πολλά υγρά, και από πάνω έριξα λίγο τυρί και λίγη γαλοπούλα.
Πασπάλισα τις πιτούλες με λίγο ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη αποξηραμένη και τις έβαλα στο φούρνο σε μεσαία θερμοκρασία.
Καθώς λοιπόν ξεπάγωναν οι πιτούλες, ψήνονταν και τα υπόλοιπα υλικά και είχα μικρές πίτσες στη στιγμή!
Σχετικά τώρα με τα αυγά με τη σάλτσα, κάθε φορά αυτοσχεδιάζω. Χρησιμοποιώ διαφορετικά αρωματικά αλλά πάντα αυτήν την εποχή χρησιμοποιώ φρέσκια ντομάτα. Παρακάτω σας παρουσιάζω τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιώ.
ΥΛΙΚΑ για τα αυγά με σάλτσα
- 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 2 μικρές σκελίδες σκόρδο
- Μισό κρεμμύδι
- 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
- Λίγη ζάχαρη
- Μείγμα αρωματικών της επιλογής σας, επέλεξα ρίγανη αποξηραμένη και θυμάρι
- Λίγη γλυκιά πάπρικα
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- 2 αυγά
- Φύλλα βασιλικού για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε σε ένα τηγανάκι αντικολλητικό το ελαιόλαδο, αφού ζεστάνει λιγάκι, προσθέτουμε το σκόρδο κομμένο σε μικρά κομμάτια και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την φρεσκοτριμμένη ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα μας να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Όταν αρχίσει να δένει η σάλτσα, παίρνουμε ένα κουτάλι και με τον πάτο του δημιουργούμε δύο ανοίγματα στη σάλτσα. Μέσα σε αυτά ρίχνουμε τα αυγά.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε τη σάλτσα με τα αυγά, για λίγα λεπτά ακόμη, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να είναι έτοιμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αν θέλουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού.
Για τις πιτούλες θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 4 πιτούλες
200γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
8 κοφτές κουτ. της σούπας γιαούρτι, περίπου 150γρ γιαούρτι
Μια πρέζα αλάτι
Ελάχιστο ελαιόλαδο ή βούτυρο για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ μπολ, τα ανακατεύουμε αρχικά και στη συνέχεια ζυμώνουμε τη ζύμη μας καλά με το χέρι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη ή ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να έχουμε μια ομοιογενής ζύμη.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, τη ζυμώνουμε λίγο ακόμη και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια.
Στο μεταξύ τοποθετούμε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε έναν δίσκο, πάχους μικρότερο από 1/2 εκατοστό. Οι πιτούλες θα πρέπει να είναι λεπτές γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
Αλείφουμε το τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο ή βούτυρο και τοποθετούμε κάθε φορά μία πιτούλα, προσεκτικά. Ψήνουμε την πίτα μέχρι να ροδίσει. Αφού αποκτήσει από τη μια πλευρά αυτά τα καφέ σκούρα σημάδια, την γυρίζουμε και από την άλλη για να ψηθεί. Αν το τηγάνι σας είναι αντικολλητικό μπορείτε να παραλείψετε την λιπαρή ουσία.
Προσοχή, ο χρόνος που χρειάζονται για να ψηθούν οι πίτες είναι πολύ λίγος, γιαυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με τις υπόλοιπες.
Tip: Όσο είναι ζεστές μπορείτε να τις αλείψετε με βούτυρο και να τις πασπαλίσετε με αρωματικά ή ακόμη και με σκόνη σκόρδου ή να τρίψετε λίγο σκόρδο επάνω στην επιφάνεια τους.
Καλή σας απόλαυση!
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Η συνταγή για τις πίτες παρόλο που περιέχουν 4 υλικά είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο του Jamie Oliver, 5 Υλικά των Εκδόσεων Ψυχογιός, το οποίο αξίζει να έχει κάποιος στη μαγειρική του βιβλιοθήκη.