Share This Article
Αν είχες τη δυνατότητα μέσα σε 10 λεπτά, όση ώρα χρειάζονται τα μακαρόνια για να βράσουν, να έχεις έτοιμη την πιο ιδιαίτερη γευστικά μακαρονάδα, δε θα έμπαινες στον πειρασμό να τη δοκιμάσεις;
Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης μου σε ένα ιταλικό εστιατόριο δοκίμασα μια μακαρονάδα με μια κρεμώδη σάλτσα τυριών με καρύδι. Ενθουσιάστηκα με τη γεύση και την υφή της σάλτσας. Από τότε είχα στο μυαλό μου να δοκιμάσω να φτιάξω μια τέτοιου είδους σάλτσα, πιο ελαφριά βέβαια, γιατί η συγκεκριμένη που δοκίμασα περιείχε αρκετά τυριά και ήταν πλούσια σε λιπαρά.
Προτίμησα λοιπόν να κρατήσω τα καλά λιπαρά από το καρύδι και το ελαιόλαδο και να τα συνδυάσω με ένα τυρί με μειωμένα λιπαρά, όπως το ελληνικό ανθότυρο, σε συνδυασμό βέβαια με μια ελληνική γραβιέρα, για να έχει η σάλτσα μου περισσότερη ένταση. Πρόσθεσα επιπλέον σκόρδο, λιαστή ντομάτα, μαϊντανό και πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
Στην πραγματικότητα έφτιαξα μία κρύα σάλτσα με πλούσια γεύση και κρεμώδη υφή που μοιάζει περισσότερο με πέστο την οποία όμως αραίωσα με λίγο ζεστό νερό από τα μακαρόνια μου.
Μάλιστα, αν δεν της προσθέσετε το νερό, μπορεί κάλλιστα να συνοδεύσει ως ντιπ ένα πλατό με αλλαντικά και τυριά.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι, αφού βράσουν τα μακαρόνια, να τα μεταφέρετε με μια τσιμπίδα (με τον τρόπο αυτό θα κρατήσουν λίγο από το νερό τους) στη κρύα σάλτσα, να τα ανακατέψετε καλά και να τα σερβίρετε αμέσως.
Η μακαρονάδα αυτή σερβίρετε αμέσως αλλά είναι εξίσου νόστιμη και αφού κρυώσει, απλά θα χάσει την φρεσκάδα της και θα πήξει η σάλτσα αρκετά.
Πάμε να τη φτιάξουμε;
Για τη μακαρονάδα με την κρεμώδη σάλτσα ανθότυρου με καρύδια και λιαστή ντομάτα θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για τη σάλτσα (για περίπου 2 με 3 μερίδες)
- 80γρ ανθότυρο
- 60γρ καρύδι ωμό
- 30γρ λιαστή ντομάτα
- 40γρ γραβιέρα
- 50ml ελαιόλαδο
- 3 κουτ.σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 σκελίδα σκόρδο ( ή παραπάνω αν θέλετε πιο έντονη τη γεύση του σκόρδου)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
- 1 κ.σ. νερό από τα μακαρόνια
Σπαγγέτι της επιλογής σας
Για το σερβίρισμα
- Τριμμένη γραβιέρα
- Λιαστή ντομάτα (προαιρετικά)
- Καβουρδισμένα καρύδια (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα σπαγγέτι μέχρι να γίνουν al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή multi ρίχνουμε τα καρύδια, τη γραβιέρα, το μαϊντανό και το σκόρδο. Αναμειγνύουμε καλά μέχρι να σπάσουν εντελώς τα καρύδια.
Προσθέτουμε το ανθότυρο, το ελαιόλαδο και τη λιαστή ντομάτα, αφού πρώτα την έχουμε στραγγίξει καλά από το λάδι της. Στο σημείο αυτό ρίχνουμε στην σάλτσα ένα κουτάλι της σούπας από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε πιπέρι και λίγο αλάτι. Δοκιμάζουμε και αν είναι αναγκαίο, προσθέτουμε όσο πιπέρι και αλάτι θέλουμε. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη από τα μακαρόνια.
Αδειάζουμε τη σάλτσα σε ένα μεγάλο μπολ ή κατσαρόλα και όταν είναι έτοιμα τα μακαρόνια τα ρίχνουμε με μια τσιμπίδα καυτά, όπως είναι, μέσα στην κρεμώδη σάλτσα.
Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.
Αν θέλουμε καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά λίγα καρύδια και τα προσθέτουμε επάνω από τα σπαγγέτι μας.
Σερβίρουμε τη μακαρονάδα μας ζεστή με τριμμένη γραβιέρα και λιαστή ντομάτα (προαιρετικά).
Enjoy!
…………………………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ