Share This Article
Αν μου έλεγε κάποιος ότι όχι μόνο θα μαγείρευα αλλά θα απολάμβανα να τρώω τραχανά δε θα τον πίστευα. Η αλήθεια είναι πως πριν από χρόνια άκουγα τραχανά και δεν ήθελα καν να μπω στη διαδικασία να τον δοκιμάσω, πόσο μάλλον να τον μαγειρέψω κιόλας.
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχω αναθεωρήσει σε πολλά πράγματα και ο τραχανάς πια έχει μπει στη λίστα με τα αγαπημένα μου χειμωνιάτικα φαγητά. Αυτό όμως που δεν περίμενα ποτέ είναι να αγαπήσω το πράσο. Πόσες προσπάθειες είχε κάνει η μαμά μου να το δοκιμάσω αλλά εγώ τίποτα, μέχρι που πριν κάποια χρόνια αποφάσισα να το προσθέσω και αυτό στη μαγειρική μου και από τότε πάντα αυτήν την εποχή έχουν την τιμητική του.
Το σημερινό λοιπόν φαγητό ήταν έκπληξη για μένα και το λάτρεψα απ’όλες τις πλευρές. Ζεστός χυλωμένος τραχανάς με πράσα, καρότα, φρέσκο κρεμμύδι, ξερό κρεμμύδι, ντομάτα ψιλοκομμένη και ένα μείγμα με ωραία ζεστά μπαχαρικά.
Ένα θρεπτικό φαγάκι που μπορείς να απολαύσεις ως σούπα ή να το αφήσεις να χυλώσει ελαφρώς. Σου προτείνω, όταν το σερβίρεις, να τρίψεις μέσα και λίγο τυρί φέτα, μεταξύ μας θα γεμίσεις και δεύτερη φορά το πιάτο σου!
Πάμε να ζεσταθούμε και να απολαύσουμε ένα γεμάτο θρεπτικό πιάτο τραχανά με πράσα;
Για τον κοκκινιστό τραχανά με πράσα θα χρειαστούμε:
Υλικά για περίπου 3 με 4 μερίδες
- 180γρ γλυκός σταρένιος τραχανάς
- 2 με 3 πράσα μεσαίου μεγέθους κομμένα σε ροδέλες
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 με 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (εγώ δεν πρόσθεσα το πράσινο μέρος) κομμένα σε ροδέλες
- 3 καρότα μεσαίου μεγέθους κομμένα σε ροδέλες
- 3 φρέσκιες ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή περίπου 250 με 300γρ τριμμένη συσκευασμένη ντομάτα
- 1κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 1/2κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1/4κ.γ γλυκό κάρυ
- 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτα μυρωδικά, όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, κύμινο.
- 1 πρέζα ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- 3κ.σ. ελαιόλαδο
- Ζεστός ζωμός λαχανικών ή νερό
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε, τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα καρότα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να σοταριστούν ελαφρώς.
Προσθέτουμε τον τραχανά βροχηδόν και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τη φρέσκια ντομάτα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μία πρέζα ζάχαρη και συνεχίζουμε με τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και το ζεστό ζωμό λαχανικών.
Θα προσθέσουμε τόσο ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό όσο χρειάζεται για να βράσει ο τραχανάς και τα λαχανικά.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον τραχανά να βράσει και να μελώσουν τα λαχανικά.
Αν θέλουμε ο τραχανάς να έχει τη μορφή σούπας τον αφήνουμε με περισσότερα υγρά, διαφορετικά τον αφήνουμε να χυλώσει ελαφρώς ανακατεύοντας κατά διαστήματα προσέχοντας να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Σερβίρουμε τον τραχανά ζεστό και αν θέλουμε τρίβουμε λίγο τυρί φέτα στην επιφάνεια.
Σημείωση
Για το ζωμό λαχανικών, ζεσταίνουμε νερό στο οποίο διαλύουμε μία μερίδα (ένα κουτάκι) φρέσκο ζωμό λαχανικών. Θα τον βρείτε στα ψυγεία στο σούπερ μάρκετ ή μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό ζωμό λαχανικών και να τον αποθηκεύσετε σε μερίδες στην κατάψυξη.
Επιλέγουμε τα μυρωδικά της αρεσκείας μας, εγώ επέλεξα ένα μείγμα από δεντρολίβανο, κύμινο, θυμάρι, κόλιανδρο, σιναπόσπορο και κουρκουμά.
…………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.