Share This Article
Σήμερα δε θα σας πω πολλά, θα σας πω όμως για τη νοστιμιά αυτού του πιάτου. Η αγάπη μου για τις μακαρονάδες είναι μεγάλη, η συγκεκριμένη όμως μακαρονάδα έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Την έφτιαξα πρώτη φορά πριν χρόνια και από τότε έχω σαν παράδοση να τη μαγειρεύω πάντα την περίοδο της νηστείας και πάντα τη Μ.Εβδομάδα.
Είναι μαγικό πως με τόσο λίγα και απλά υλικά μπορείς να φτιάξεις ένα πιάτο με απίστευτη νοστιμιά. Μια πλούσια κόκκινη σάλτσα με θράψαλο μπερδεύεται σε κάθε πιρουνιά από τα μακαρόνια μου. Θυμάμαι την πρώτη φορά που την έφτιαξα ήμουν τόσο ενθουσιασμένη με το αποτέλεσμα που πήρα τη μαμά μου τηλέφωνο και της είπα πως έφτιαξα ένα φαγητό όνειρο! Το αποτέλεσμα ήταν να τη λατρέψει και η μαμά μου και να τη φτιάχνει και αυτή την περίοδο της νηστείας.
Φυσικά και μπορούμε να φτιάξουμε την υπέροχη αυτή μακαρονάδα όλο το χρόνο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που έχουμε στη διάθεσή μας ώριμες ντομάτες. Άλλωστε τα θαλασσινά αποτελούν σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού.
Πραγματικά τη σημερινή μακαρονάδα μπορεί να μπει στην κουζίνα και να τη φτιάξει ακόμη και ο πιο αρχάριος. Τα βήματα είναι πολύ απλά.
Αρχικά ξεπαγώνουμε τα θράψαλα, αν έχουμε πάρει κατεψυγμένα, και τα στραγγίζουμε πολύ καλά.
Στη συνέχεια, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτουμε και τα θράψαλα για να θωρακιστούν. Σβήνουμε με ούζο, εδώ να προσθέσω πως αν δεν έχεις ούζο και το λευκό κρασί ή ακόμη και το κόκκινο θα δουλέψει, και στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα, λίγο πελτέ, ένα φύλλο δάφνης, τη γλυκιά πάπρικα, θυμάρι και λίγο δυόσμο ή όποιο άλλο μυρωδικό θέλουμε, αλάτι φυσικά και πιπέρι. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο ζεστό νερό, ίσα ίσα να σκεπαστούν τα θράψαλα και αυτό ήταν!
Θα χρειαστούν 20 με 30 λεπτά το πολύ μέχρι να μαλακώσουν τα θράψαλα και να δέσει η σάλτσα. Μη ξεχνάς πως τα θράψαλα δε θα πρέπει να τα μαγειρεύουμε πολύ ώρα γιατί σκληραίνουν. Η σάλτσα μου χρειάστηκε το πολύ 25 λεπτά για να δέσει. Παράλληλα έβρασα και τα σπαγγέτι και έστρωσα τραπέζι. Τόσο απλά!
Εκτός από τη μακαρονάδα μου απόλαυσα πολύ και τη φωτογράφισή της. Μία φωτογράφιση που έγινε σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να χρησιμοποιήσω καθόλου backdrops και χωρίς κανέναν προγραμματισμό. Απλά έστρωσα το τραπέζι, σέρβιρα τη μακαρονάδα μου και στο τέλος κάθισα και την απόλαυσα!
Πάμε να τη φτιάξουμε;
Για την κοκκινιστή μακαρονάδα με θράψαλο θα χρειαστούμε:
Υλικά για 3 μερίδες περίπου
- 500γρ καθαρό βάρος θράψαλο σε ροδέλες (εγώ χρησιμοποίησα κατεψυγμένο)
- 40ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 σφηνοπότηρο ούζο ή λευκό κρασί
- 250γρ ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη (του εμπορίου ή φρέσκες στην εποχή τους) ή ντομάτα κον κασέ
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ/γ γλυκιά πάπρικα
- 1 κ/σ ντοματοπελτέ
- 1 κ/γ θυμάρι αποξηραμένο
- 1/4 κ/γ δύσμο αποξηραμένο
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- Μία πρέζα ζάχαρη
- Λίγο ζεστό νερό
Επιπλέον
- Σπαγγέτι για να συνοδεύσουμε τη σάλτσα
- Λίγο μαϊντανό για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα θράψαλα και τα στραγγίζουμε πολύ καλά.
Σε μία πλασοτέ (φαρδιά και ρηχή) κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γυαλίσουν και ρίχνουμε και τα θράψαλα, ανακατεύουμε για λίγο και στη συνέχεια σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκόολ και ρίχνουμε την ντομάτα, τον ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, τη δάφνη, το θυμάρι, το δύσμο και τη γλυκιά πάπρικα.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα θράψαλα. Δεν προσθέτουμε πολύ νερό από την αρχή. Αν κρίνουμε αναγκαίο προσθέτουμε λίγο ακόμη στην συνέχεια του βρασμού. Πάντα το νερό μας θα πρέπει είναι ζεστό.
Προσθέτουμε 1/4 περίπου κ/γ πιπέρι και λίγο αλάτι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά.
Δοκιμάζουμε και μόλις δέσει η σάλτσα και μαλακώσουν τα θράψαλα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Στο μεταξύ βράζουμε τα σπαγγέτι της επιλογής μας, τα σουρώνουμε και τα σερβίρουμε με τη σάλτσα.
Έχουμε δυο επιλογές ή να τα σερβίρουμε χωριστά όπως έκανα εγώ, τα μακαρόνια με τη σάλτσα από πάνω ή να ανακατεύσουμε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα!
Τέλος, αν θέλουμε, σερβίρουμε με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και φυσικά με μπόλικο τυρί, νηστίσιμο ή μη και απολαμβάνουμε!
…………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ