Share This Article
Σας έχω πει σε προηγούμενη μου ανάρτηση πως, φέτος ήθελα, μέχρι το Πάσχα, να σας παρουσιάσω συνταγές νηστίσιμες, γλυκές και αλμυρές με απλά υλικά και με πολύ εύκολη διαδικασία παρασκευής.
Η αλήθεια είναι πως έχω καταφέρει, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, να ακολουθήσω ένα νηστίσιμο πρόγραμμα διατροφής. Όχι ότι ακολουθώ ευλαβικά όλες αυτές τις μέρες ένα κατεξοχήν πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στη νηστεία, αλλά ναι, προσπαθώ, και τα έχω καταφέρει σε ένα μεγάλο βαθμό, να αποφεύγω τα ζωικά λιπαρά και τα κρεατικά, όσο γίνεται περισσότερο. Αφορμή λοιπόν να κάνουμε και λίγο αποτοξίνωση.
Η αλήθεια όμως είναι ότι είμαι επιρρεπής στο τυρί, το οποίο λατρεύω και στα αυγά επίσης… Τι να κάνω, έχω τις αδυναμίες μου. Αλλά τα έχω μειώσει και αυτά αισθητά. Μεγάλη πρόοδος από την πλευρά μου, τολμώ να πω 😉
Ειδικά τώρα που μένουμε σπίτι, μπορώ να προγραμματίσω καλύτερα τα γεύματα μου. Πριν λίγες μέρες λοιπόν, είχα έντονη την επιθυμία για κάτι αλμυρό. Ένα μικρό πιτάκι ας πούμε, που ενδεχομένως θα συνόδευε το κυρίως γεύμα μου ή θα το είχα εύκαιρο στην κουζίνα, ως σνακ.
Αρχίζω λοιπόν να ψάχνω ντουλάπια. Ξαφνικά θυμάμαι τις ελιές που μου είχε φέρει ο μπαμπάς από το χωριό. Λατρεύω τις ελιές. Φρέσκο ψωμάκι, ελιές και λίγο τυράκι και είναι η καλύτερη μου.
Χρόνος υπάρχει, δε φτιάχνω λέω ένα πιτάκι στα γρήγορα με τις ελιές που έχω; Έτοιμο λοιπόν, το πιο εύκολο ελιοπιτάκι με αφράτη ζύμη που μπορείτε να ετοιμάσετε σε πολύ λίγα λεπτά και με υλικά που σίγουρα έχετε στην κουζίνα σας. Βέβαια, βασική προϋπόθεση είναι να έχετε ελιές, αλλά να σας πω κάτι, τώρα που το σκέφτομαι, μπορείτε να προσθέσετε επίσης πιπεριές και μανιτάρια ψιλοκομμένα στη γέμιση μαζί με τις ελιές, αφού πρώτα τα έχετε περάσει λίγο από το τηγάνι. Τέλος, μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γέμιση και με λίγο τυράκι.
Τα ελιοπιτάκια μου έγιναν πεντανόνιστα, δυο δυο τρωγόντουσαν τα άτιμα 😉 Τα φωτογράφισα στα γρήγορα και σας τα παρουσιάζω.
Η ζύμη είναι τρομερά εύκολη και πολύ εύπλαστη. Δεν την ανοίγουμε με τον πλάστη, αλλά παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι και το ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας, πάνω στην παλάμη μας, δίνοντάς του το σχήμα ενός μικρού δίσκου.
Στη συνέχεια, βάζουμε με ένα κουταλάκι λίγη από τη γέμιση μας στο κέντρο από το πιτάκι και με τα δάχτυλα μας καλύπτουμε με τη ζύμη τη γέμιση.
Τοποθετούμε το ελιοπιτάκι με την ένωση προς τα κάτω στο ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. Εύκολη διαδικασία, δε βρίσκετε;
Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε.
Για τα νηστίσιμα ελιοπιτάκια θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 14 περίπου πιτάκια
Για τη ζύμη
- 150γρ χυμός πορτοκαλιού
- 110γρ ηλιέλαιο ή πολύ ελαφρύ ελαιόλαδο
- 300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουτ του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
- 100 με 110 γρ γλυκές ελιές (βάρος χωρίς τα κουκούτσια)
- 1 ξερό κρεμμυδάκι μεσαίου μεγέθους
- Λίγη ρίγανη (περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού)
- 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
Σουσάμι άσπρο και μαύρο για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με τη ζύμη.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και τη ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να γίνει απαλή και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί. Μπορούμε να τη βάλουμε και στο ψυγείο, αν θέλουμε.
Συνεχίζουμε με τη γέμιση.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές, τις ζυγίζουμε και τις κόβουμε ελαφρώς σε μικρότερα κομμάτια.
Σε ένα τηγανάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και με μια ξύλινη κουτάλα το ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να γυαλίσει. Δε θέλουμε να μας καεί.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι στις ψιλοκομμένες ελιές και προσθέτουμε και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε τη γέμιση και την αφήνουμε στην άκρη για να πέσει λίγο η θερμοκρασία από τα κρεμμύδια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμού και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Μην σας αγχώσει που θα δείτε ότι η ζύμη σας θα έχει βγάλει λίγο λάδι. Ζυμώστε την ελαφρά και θα επανέλθει.
Παίρνουμε κάθε φορά μία μικρή ποσότητα από τη ζύμη και την ανοίγουμε στην παλάμη του χεριού μας δίνοντάς της στρογγυλό σχήμα.
Με ένα κουταλάκι παίρνουμε λίγη από τη γέμιση και την τοποθετούμε στο κέντρο του δίσκου. Κλείνουμε με τα δάχτυλα γύρω γύρω το πιτάκι, εγκλωβίζοντας τη γέμιση στο εσωτερικό. Το πιτάκι μας είναι έτοιμο. Το τοποθετούμε στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω και με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
Φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν ελαφρώς.
Η ζύμη είναι τόσο εύπλαστη που η όλη διαδικασία γίνεται εύκολα και πολύ γρήγορα.
Στη συνέχεια, τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τα ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια τους. Δεν θέλουμε να αποκτήσουν σκούρο χρώμα.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αν σας περισσέψει γέμιση, πράγμα που το θεωρώ απίθανο, μπορείτε να την προσθέσετε στη σαλάτα σας ή να φτιάξετε ένα ωραίο ντάκο με λίγη ντοματούλα και τυράκι. Αν πάλι σας περισσέψει ζύμη, μπορείτε να τη γεμίσετε με λίγο τυράκι, μανιτάρια, αφού πρώτα τα έχετε περάσει λίγο από το τηγάνι, με μαρμελάδα, ταχίνι, σταφίδες, ξηρούς καρπούς ή βούτυρο ξηρών καρπών.
Μπορείτε, αν θέλετε, στη γέμιση με τις ελιές να προσθέσετε και λίγο τυράκι κομμένο σε μικρά κομμάτια. Σε αυτήν την περίπτωση καλό θα είναι να επιλέξετε ένα μαστιχωτό τυρί.
Τέλος, αν δεν έχετε σουσάμι για να πασπαλίσετε τα πιτάκια σας, μπορείτε να τα πασπαλίσετε με λίγη ρίγανη ή λίγη γλυκιά πάπρικα ή ακόμη και με παπαρουνόσπορο, με ηλιόσπορους ή και κολοκυθόσπορους σπασμένους σε μικρότερα κομμάτια.
Enjoy!
……………………………………………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
7 Comments
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Καλησπέρα. Δοκίμασα σήμερα την συνταγή για τα ελιοπιτάκια και ενώ έχω μία φοβία με τις ζύμες γενικά βγήκαν τέλεια και πολύ νόστιμα. Θα τα ξανακάνω σίγουρα και με άλλη γέμιση. Σε ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για το κουκλίστικο blog σου!!
Handmadelittletreats
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν! Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι να έχετε Καλό Πάσχα με Υγεία και Χαρά.
Έλενα
Τι είδους τυράκι μπορούμε να προσθέσουμε και πόσο σε αυτές τις αναλογίες;;
Handmadelittletreats
Μπορείτε να βάλετε τυρί φέτα ή όποιο άλλο μαστιχωτό τυρί σας αρέσει. Τώρα σχετικά με τις αναλογίες, υπολογίστε περίπου την ίδια ποσότητα όσο και οι ελιές.
Έλενα
Ευχαριστώ πολύ. Βγαίνουν μαλακά ή έχουν μπισκοτένια αίσθηση;
Handmadelittletreats
Θα έλεγα κάτι ενδιάμεσο. Ναι μεν είναι μπισκοτένια η ζύμη αλλά δεν τρίβεται και λόγω της γέμισης εσωτερικά είναι μαλακή.
Έλενα
Τέλεια. Σε ευχαριστώ πολύ. Θα τα φτιάξω…..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!