Share This Article
Όσο περνάνε οι μέρες μπαίνουμε όλο και περισσότερο σε εορταστική ατμόσφαιρα. Για μένα ο Δεκέμβριος είναι ο κατεξοχήν μήνας των μπισκότων. Αυτήν την περίοδο και καθ’όλη τη διάρκεια του χειμώνα, απολαμβάνω να φτιάχνω διάφορα μπισκοτάκια ή μαλακά cookies, τα οποία αποτελούν ιδανικά συνοδευτικά για τον απογευματινό καφέ, το τσάι ή τη σοκολάτα μας.
Γιατί ναι, είμαι από αυτούς που απολαμβάνουν το καφέ ή το τσάι τους το απόγευμα στο σπίτι, ακούγοντας τον ήχο της βροχής, βλέποντας κάποια ταινία ή διαβάζοντας ένα αγαπημένο βιβλίο.
Και δε θα σου πω ψέματα, αυτό δε συμβαίνει συχνά, αλλά προσπαθώ, τουλάχιστον την Κυριακή το απόγευμα ή όποτε μπορώ, να ξεκλέβω λίγο χρόνο για να ηρεμήσω και να απολαύσω την ηρεμία του σπιτιού, ειδικά αυτήν την περίοδο που είναι στολισμένο.
Αυτές λοιπόν τις φορές που θέλω να χαλαρώσω και να προσφέρω στον εαυτό μου και στους αγαπημένους μου κάτι νόστιμο, αλλά χωρίς μεγάλη προετοιμασία, επιλέγω να ψήσω μπισκοτάκια.
Με απλά υλικά που συνήθως έχω στα ντουλάπια μου και χωρίς να χρησιμοποιήσω πολλά μαγειρικά σκεύη, έχω στη διάθεση μου φρεσκοψημένα μπισκότα ή μαλακά cookies σε λίγα λεπτά, τα οποία απολαμβάνουμε άμεσα!
Σήμερα λοιπόν, θα σας προτείνω μια υπέροχη αλλά και συγχρόνως πολύ απλή συνταγή για μαλακά cookies κανέλας, τη ζύμη των οποίων θα ετοιμάσετε μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς καν να χρησιμοποιήσετε μίξερ.
Αυτά τα μαλακά cookies θα τα λατρέψετε. Η κουζίνα σας θα μυρίσει κανέλα και εσείς θα απολαύσετε υπέροχα μπισκοτάκια, τα οποία θα είναι τραγανά απέξω και μαλακά στο εσωτερικό τους. Τα έχω φτιάξει ήδη δυο φορές και σίγουρα θα τα ψήσω ξανά σύντομα!
Λίγα λόγια για τη συνταγή.
Για να είναι τα μπισκότα σας τραγανά απέξω και μαλακά στο εσωτερικό τους, θα πρέπει να προσέξετε το ψήσιμό τους. Αρκούν λίγα λεπτά μόνο για να ψηθούν. Όταν βγουν από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά, δίνοντάς σας την εντύπωση πως είναι άψητα, αν τα αφήσετε όμως επάνω στο ταψί θα συνεχίσουν να ψήνονται και θα αποκτήσουν την τελική τους μορφή. Τώρα αν δεν υπολογίσετε καλά το χρόνο και ψηθούν λίγο παραπάνω, θα πάρουν τη μορφή και τη σύσταση ενός κανονικού μπισκότου.
Επίσης, στη βασική συνταγή χρησιμοποίησα λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, η οποία βοηθάει στο να απλώσουν τα μπισκότα. Ενδεχομένως να μπορεί να αντικατασταθεί με ανοιχτή κρυσταλλική καστανή ζάχαρη. Μη δοκιμάσετε όμως άλλου είδους γλυκαντικά γιατί ναι μεν θα ψηθούν και θα είναι πολύ νόστιμα τα μπισκότα αλλά δε θα απλώσουν στο ψήσιμο, δε θα παραμείνουν μαλακά στο εσωτερικό και θα μοιάζουν με κουραμπιεδάκια στην εμφάνιση.
* Μου έχουν στείλει μήνυμα πως τα έχουν φτιάξει και με ζάχαρη καρύδας και βγήκαν εξίσου νόστιμα, δεν το έχω δοκιμάσει όμως για να σας πω με σιγουριά.
Τέλος, έχετε την επιλογή να τα πασπαλίσετε, πριν τα ψήσετε, με λίγη κανελοζάχαρη εξωτερικά, μπορείτε όμως να παραλείψετε αυτό το στάδιο, δε θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.
Η αρχική συνταγή που δοκίμασα και είχα δημοσιεύσει πριν χρόνια περιείχε περισσότερη ζάχαρη από αυτήν που αναγράφω παρακάτω, δοκιμάζοντάς τα όμως αρκετές φορές έκρινα ότι έπρεπε να τη μειώσω.
Πάμε να τα φτιάξουμε;
Για τα Μαλακά Cookies με Κανέλα θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ (για 22 έως 25 cookies)
- 280γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κουτ. του γλυκού κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 170γρ βούτυρο
- 140 με 150γρ ζάχαρη κρυσταλλική (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε)
- 1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την Επικάλυψη (προαιρετικά)
- 2 κουτ. της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- ½ κουτ. του γλυκού κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μη λιώσει όλο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και με έναν αυγοδάρτη συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο.
Προσθέτουμε στο βούτυρο τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 10 με 15 δευτερόλεπτα, έως ότου κρυώσει.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τέλος ρίχνουμε τμηματικά το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με το βούτυρο και το αυγό ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα ή με μία ξύλινη κουτάλα. Όταν η ζύμη ομογενοποιηθεί, καλύπτουμε το μπολ με μια μεμβράνη φαγητού και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά.
Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα και καλύπτουμε 2 ρηχά ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και πλάθουμε μπαλάκια βάρους περίπου 32 με 35γρ ή στο μέγεθος ενός καρυδιού.
Τη ζύμη που περίσσεψε τη βάζουμε ξανά στο ψυγείο μέχρι να ψηθεί το πρώτο ταψί με τα μπισκότα.
Για την επικάλυψη.
Αν θέλουμε, σε ένα μικρό μπολάκι αναμιγνύουμε τη ζάχαρη μαζί με την κανέλα και πασπαλίζουμε τα μπαλάκια ζύμης.
Τοποθετούμε τα μπαλάκια ζύμης στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε τα cookies για 10 με 11 λεπτά ανάλογα το μέγεθος τους (όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν)
Βγάζουμε τα μπισκότα από το φούρνο και έτσι όπως είναι ζεστά και πολύ μαλακά παίρνουμε ένα κουτάλι και με το πίσω μέρος του πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια τους έτσι ώστε να φύγει ο αέρας και να πάρουν το τελικό τους σχήμα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά επάνω στο ταψί και συνεχίζουμε με τη δεύτερη δόση.
Αφού κρυώσουν καλά τα Cookies, τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο. Διατηρούνται για 7 μέρες.
* Πρώτη ανάρτηση της συνταγής το 2018
……………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
14 Comments
Αριάδνη
Μόλις έκανα την συνταγή! Έβαλα πολύ λιγοτερη ζάχαρη, λογω γούστου δεν προτιμαω τα πολυ γλυκά μπισκότα! Βγήκαν πε-ντα-νο-στι-μα! Τραγάνα απέξω και μαλακα μέσα! Καλύτερα απο αγοραστά!
Υπέροχες συνταγές και blog ❤
Handmadelittletreats
Ακριβώς έτσι, αγαπητή Αριάδνη, τραγανά απέξω και μαλακά μέσα. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν.
Ναντια
Υπεροχα μπισκοτα! Πολύ εύκολη συνταγή. Χωρίς μίξερ. Πεντανοστιμα! Μπράβο σας! Θα δοκιμάσω κ άλλες συνταγές του site σας.
Handmadelittletreats
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσαν.
Μαρία Κουλούρη
Ειναι υπέροχα αφράτα και χορταστικα γρήγορη συνταγή θα τη ξανακάνω πολλές φορές σίγουρα..(τα έκανα με ζάχαρη καρύδας)Μπράβο σας..
Handmadelittletreats
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Είναι από τα αγαπημένα μου και η ζάχαρη καρύδας που προσθέσατε θα τους έδωσε πιο καραμελένια γεύση. Σας ευχαριστώ πολύ!
Σεμίνα
Απίστευτα νόστιμα μπισκότα! Μοναδική σύνθεση και υφή συνταγή που σίγουρα θα επαναληφθεί και θα μείνει!
Handmadelittletreats
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν. Αυτά τα μπισκοτάκια είναι από τα αγαπημένα μου.
Ελενη
Καλησπέρα!!!Μπορώ να χρησιμοποιήσω φορμακια για να δώσω διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα ;
Handmadelittletreats
Καλησπέρα σας! Δυστυχώς όχι. Η συγκεκριμένη ζύμη είναι πολύ μαλακή και δεν μπορείτε να την ανοίξετε με τον πλάστη για να την κόψετε με κουπατ. Μπορείτε να την πλάσετε μόνο με τα χέρια.
Roula
Τα πιο ωραία μπισκότα ever!
Handmadelittletreats
Χαίρομαι πολύ που σας αρέσουν!
Eleni
Καλησπερα!! Βγήκαν υπέροχα !!
..πώς μπορούμε να τα διατηρήσουμε??
Handmadelittletreats
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Τα διατηρείτε για λίγες μέρες σε ένα καλά κλεισμένο δοχείο ή μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη καλά τυλιγμένα και τα ξεπαγώνετε όταν θέλετε να τα καταναλώσετε.