Share This Article
Αυτό που μου αρέσει γενικότερα στη μαγειρική είναι να δημιουργώ πολλές φορές με υλικά που έχω ήδη στην κουζίνα μου. Έτσι λοιπόν, ένα απόγευμα Σαββάτου ανοίγω του ψυγείο μου και βλέπω ανθότυρο.
Το ανθότυρο, αν ανοιχτεί, δεν διατηρείται για πολλές μέρες, έπρεπε λοιπόν κάπως να το εκμεταλλευτώ.
Είχα φτιάξει, πριν λίγες μέρες την Μακαρονάδα με τη κρεμώδη σάλτα καρυδιού με ανθότυρο και μου είχε μείνει το υπόλοιπο τυρί στο ψυγείο. Δεν ήταν μεγάλη η ποσότητα, οπότε έπρεπε να το χρησιμοποιήσω σε μια συνταγή στην οποία δεν θα χρειαζόταν μεγάλη ποσότητα.
Μου ήρθε λοιπόν η ιδέα να φτιάξω ψωμάκια. Επειδή όμως δεν ήθελα να μπω στη διαδικασία να ανοίγω ζύμη και να περιμένω με τις ώρες να φουσκώσει η ζύμη μου, προτίμησα κάτι ποιο απλό.
Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω αλμυρά scones, αυτά τα μικρά αγγλικά ψωμάκια που σερβίρονται κυρίως στο πρωινό και συνοδεύονται τόσο με μαρμελάδες όσο και με αλμυρές γεύσεις. Μικρά αφράτα και βουτυράτα ψωμάκια που γίνονται στη στιγμή και τα απολαμβάνεις ζεστά σε αμέτρητους συνδυασμούς.
Τα δικά μου scones έχουν μια ελαφρώς αλμυρή γεύση, όχι έντονη, όπως επίσης και μια ελαφρώς πικάντικη γεύση που τους επιτρέπει να συνδυαστούν άψογα με μαρμελάδες φρούτων, μέλι, βούτυρο, τυρί κρέμα, πικάντικα τυριά, αυγό, αλλαντικά και σολομό ή με ότι τραβάει η όρεξη σας.
Η αλήθεια είναι πως πρώτη φορά φτιάχνω scones, ούτε έχω δοκιμάσει ξανά, περίμενα λοιπόν με ανυπομονησία να δω αν μου πέτυχαν. Κόντεψα να καώ για να τα δοκιμάσω γρήγορα 😉
Βγήκαν αφράτα, έχουν κάνει τις εσωτερικές στρώσεις που πρέπει και είναι νόστιμα, πολύ νόστιμα! Έμεινα λοιπόν πολύ ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Θα ξαναφτιάξω σίγουρα, αυτή τη φορά όμως θα επιλέξω την γλυκιά τους εκδοχή.
Συμβουλή, μην μπείτε στη διαδικασία να χρησιμοποιήσετε πλάστη για να ανοίξετε τη ζύμη, θα κάνετε όλη τη διαδικασία με τα χέρια, στην ουσία δεν ανοίγετε τη ζύμη απλά της δίνεται ένα σχήμα.
Επίσης δεν πρέπει να λιώσει εντελώς το βούτυρο στη ζύμη, τα μικρά κομμάτια βουτύρου που θα μείνουν είναι και αυτά που θα κάνουν τα scones αφράτα.
Τέλος, το πάχος από τη ζύμη, πριν τα κόψετε θα πρέπει να είναι 3 με 3,5 cm ή ακόμη και 4 cm. Ναι, καλά διαβάσατε, ζύμη σας θα πρέπει να είναι χοντρή, μόνο τότε θα έχετε όμορφα και αφράτα scones.
Ας περάσουμε λοιπόν στη συνταγή, για να Αλμυρά scones με ανθότυρο θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 8 έως 10 scones
- 220gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. του γλυκού θαλασσινό αλάτι
- 1 κουτ. του γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
- ½ κουτ. του γλυκού πιπέρι
- 115γρ βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
- 225γρ ανθότυρο
- 1 αυγό
Για την επικάλυψη
- Λιωμένο βούτυρο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Γλυκιά πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς και τοποθετούμε χαρτί ψησίματος αντικολλητικό σε ένα ρηχό ταψί.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπεικιν πάουντερ, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Αφήνουμε στη άκρη.
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή στο multi χτυπάμε πολύ καλά το ανθότυρο, αφού το έχουμε στραγγίξει από τυχών υγρά, μαζί με το αυγό, μέχρι να έχουμε μια όμορφη και λεία κρέμα. Αφήνουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε στο μείγμα με το αλεύρι το παγωμένο βούτυρο και με τα χέρια τρίβουμε το μείγμα μέχρι να καλυφθεί όλο το βούτυρο με το αλεύρι και η ζύμη μας να πάρει τη μορφή της βρεγμένης άμμου. Δεν πρέπει να διαλυθεί εντελώς το βούτυρο, θα πρέπει όμως να καλυφθεί όλο με το αλεύρι.
Ανοίγουμε λίγο τη ζύμη στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα του ανθότυρου με το αυγό.
Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε το μείγμα καλά και στη συνέχεια το αδειάζουμε σε μια επιφάνεια εργασίας, αφού πρώτα την έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι.
Απλώνουμε τη ζύμη σχηματίζοντας ένα μικρό ορθογώνιο. Διπλώνουμε τη ζύμη στη μέση σαν φάκελο και τη γυρίζουμε 90 μοίρες. Πασπαλίζουμε αν χρειαστεί πάλι με λίγο αλεύρι και την απλώνουμε ελαφρώς σε ορθογώνιο σχήμα, την διπλώνουμε ξανά κατά τον ίδιο τρόπο. Το ζύμωμα θα πρέπει να γίνεται απαλά για να μη φύγει ο αέρας. Δεν χρειάζεται να πιέζετε και να ζυμώνετε τη ζύμη για πολύ ώρα.
Επαναλαμβάνουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία τουλάχιστον 4 φορές.
Τέλος, δίνουμε στη ζύμη με το χέρι ένα ορθογώνιο σχήμα, πάχους περίπου 3,5 cm έως 4cm και με ένα κοφτερό κουπατ ή με ένα μαχαίρι κόβουμε 8 με 10 scones ανάλογα με το μέγεθος του κουπατ.
Αν χρησιμοποιήσετε κουπατ στρογγυλό, ενώστε τη ζύμη που έχει περισσέψει και κόψτε νέα scones.
Προσοχή, το κουπατ θα πρέπει να είναι κοφτερό έτσι ώστε να μην χρειαστεί να το στρίψετε για να κόψετε τα scones, διαφορετικά κόψτε τα με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Τα τοποθετούμε στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους. Αλείφουμε με ένα πινελάκι την επιφάνεια τους με λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε με γλυκιά πάπρικα ή πιπέρι ή τα αφήνουμε σκέτα μόνο με το βούτυρο.
Ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά ανάλογα το φούρνο ή μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε λίγο να σταθούν. Σερβίρονται ζεστά, τόσο για πρωινό όσο και ως συνοδευτικό της σαλάτας ή του γεύματος σας.
Προτάσεις σερβιρίσματος:
Για ένα γλυκό πρωινό, ανοίξτε τα στη μέση και γεμίστε τα με τυρί κρέμα και τη μαρμελάδα της επιλογή σας. Επίσης ενισχύστε τη βουτυρένια γεύση τους συνδυάζοντας τα με βούτυρο και μέλι.
Για ένα αλμυρό πρωινό ή brunch, συνδυάστε τα scones με τυρί κρέμα, πέστο βασιλικού, γαλοπούλα και αυγό ή με καπνιστό σολομό.
Tip: Αν κρυώνουν τα scones τα ζεσταίνουμε ξανά για 10 λεπτά περίπου.
Enjoy!
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.