Share This Article
Στο σημερινό πόστ σας έχω δυο εξαιρετικές προτάσεις για ορεκτικό, τόσο για τις κρύες χειμωνιάτικες βραδιές που επιλέγετε να μείνετε σπίτι και να απολαύσετε το κρασί σας μόνοι ή με φίλους βλέποντας μια ωραία ταινία, όσο και για τα εορταστικά σας τραπέζια.
Και όταν μιλάμε για ορεκτικό, το υλικό που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο δεν είναι άλλο από το τυρί.
Όταν έχεις στη διάθεση σου υπέροχα ελληνικά τυριά δεν χρειάζεται καν να μαγειρέψεις. Μπορείς να ετοιμάσεις ένα πλούσιο πλατό τυριών και να τα συνδυάσεις με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, γλυκόξινες σάλτσες και μαρμελάδες, κράκερς και φρυγανισμένο ψωμί, καθώς και με αλλαντικά. Ένα κόκκινο ή λευκό κρασί επιβάλλετε για να συνοδεύσεις το ορεκτικό σου.
Για το πλατό μου αρχικά επέλεξα αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα και σύκα, καθώς και ξηρούς καρπούς όπως καρύδια. Δυο ιδιαίτερες σάλτες ιδανικές για τυριά, ένα chutney καραμελωμένων κρεμμυδιών και μια πικάντικη σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς, θυμαρίσιο μέλι, ιταλικό προσούτο καθώς και κρακεράκια με ελιά, αλμυρά κριτσίνια με πράσο και ψωμάκι.
Τα τυριά μου, μοναδικά και αγαπημένα, δεν είναι άλλα από τα τυράκια Μαστέλο® από τη Χίο. Έχω επιλέξει και άλλες φορές να χρησιμοποιήσω στις συνταγές μου τα τυριά Μαστέλο® από τη Χίο και αυτό γιατί πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης τυριά, τα οποία φτιάχνονται από αγνές πρώτες ύλες, φρέσκο πλήρες Χιώτικο αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, το οποίο συλλέγεται καθημερινά από τοπικούς Χιώτες παραγωγούς και παρασκευάζονται στη Χίο αποκλειστικά από τον Κωνσταντίνο Τουμάζο.
Από τη μια το μαλακό τυρί Μαστέλο® με αγελαδινό γάλα που με τη βουτυρένια και γλυκιά γεύση του δένει εξαιρετικά με το chutney καραμελωμένων κρεμμυδιών καθώς και με το μέλι και τα καρύδια και από την άλλη το Μαλακό τυρί Κατσικάκι Μαστέλο® που με την πιο έντονη και ελαφρώς αλμυρή γεύση του συνδυάζεται άψογα με την πικάντικη σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς. Είχα όμως τη χαρά να δοκιμάσω και το νέο Μαλακό Καπνιστό τυρί Μαστέλο®, το οποίο με ενθουσίασε. Τέλειο συνοδευτικό για το προσούτο μου.
Πραγματικά όσοι έχετε τη δυνατότητα, και αυτό γιατί ακόμη δεν διατίθεται σε μεγάλη ποσότητα στην αγορά, δοκιμάστε το νέο Μαλακό Καπνιστό τυρί Μαστέλο®, θα το λατρέψετε, να με θυμηθείτε! Όλα τα τυράκια μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
Αλλά επειδή ήθελα και το κάτι τις μου ακόμη, ετοίμασα και Ρολάκια σφολιάτας με καραμελωμένα κρεμμύδια, μαλακό τυρί Μαστέλο® από Αγελαδινό γάλα, καπνιστή γαλοπούλα και λιαστές ντομάτες. Και αν σας άνοιξα την όρεξη που να τα δοκιμάσετε!
Ένα γευστικότατο και ιδιαίτερο ορεκτικό, το οποίο μπορεί κάλλιστα να το συμπεριλάβετε στα εορταστικά σας τραπέζια, σε μπουφέ, σε πάρτυ ή μαζί με ένα πλατό με τυριά και αλλαντικά, για να συνοδεύσετε το κρασί ή την μπύρα σας.
Η συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι για 15 έως 16 ρολάκια, αν πάλι έχετε περισσότερους καλεσμένους μπορείτε να διπλασιάσετε τις δόσεις.
Για τα Ρολάκια Σφολιάτας με Μαλακό τυρί Μαστέλο® Αγελαδινό, καραμελωμένα κρεμμύδια και καπνιστή γαλοπούλα θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 15-16 ρολάκια
- 150γρ κόκκινα κρεμμύδια
- 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 40γρ ανοιχτή καστανή ζάχαρη
- 2 κουτ. της σούπας ξύδι βαλσάμικο
- 1 κουτ. του γλυκού αποξηραμένο ή φρέσκο θυμάρι
- Λίγο νερό
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 250γρ Μαλακό τυρί Μαστέλο® από Αγελαδινό γάλα
- 8 φέτες καπνιστή γαλοπούλα
- 65γρ λιαστή ντομάτα (στραγγισμένη)
- Λίγη αποξηραμένη ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)
Για την επικάλυψη, ένα μικρό αυγό χτυπημένο με λίγο νερό (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια, αφού πρώτα τα έχουμε καθαρίσει και τα έχουμε κόψει σε φέτες.
Τα αφήνουμε να μαλακώσουν για περίπου 10 λεπτά ανακατεύοντας τα με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, το ξύδι βαλσάμικο και το θυμάρι. Συνεχίζουμε να τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε και λίγο νεράκι για να μη χαθεί η υγρασία τους.
Αφού καραμελώσουν τα κρεμμύδια, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Στο μεταξύ τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη το Μαλακό αγελαδινό τυρί Μαστέλο® και κόβουμε τη γαλοπούλα σε μικρές λωρίδες.
Στραγγίζουμε τη λιαστή ντομάτα από το λάδι της και την ψιλοκόβουμε.
Απλώνουμε τη σφολιάτα στο πάγκο μας και καλύπτουμε την επιφάνεια της με τα καραμελωμένα κρεμμύδια*.
Συνεχίζουμε με το τυρί, φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας.
Προσθέτουμε την καπνιστή γαλοπούλα, το υπόλοιπο τυρί, αν μας έχει μείνει, και τη λιαστή ντομάτα. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Τυλίγουμε τη σφολιάτα σε σφιχτό ρολό, ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά, κλείνοντας προσεκτικά τις δύο άκρες και τοποθετώντας την ένωση από το ρολό στη βάση.
Καλύπτουμε το ρολό με αντικολλητικό χαρτί και το βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 20 με 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 έως 200 βαθμούς, ανάλογα το φούρνο και στρώνουμε χαρτί ψησίματος αντικολλητικό σε ένα ρηχό ταψί.
Βγάζουμε το ρολό από την κατάψυξη, το ξετυλίγουμε προσεκτικά και με ένα οδοντωτό μαχαίρι κόβουμε φέτες περίπου 2 εκατοστών.
Τις τοποθετούμε επάνω στο ταψί και προαιρετικά τις ραντίζουμε με λίγο αυγό που έχουμε χτυπήσει ελαφρά με λίγο νερό.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί η σφολιάτα.
Βγάζουμε τα ρολάκια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
Σερβίρονται ζεστά!
*Μπορείτε αν θέλετε να διπλασιάσετε τη δόση των καραμελωμένων κρεμμυδιών για μια πιο έντονη γεύση.
Enjoy!
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Η ανάρτηση αυτή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με το Μαστέλο® από τη Χίο. Τόσο η επιλογή του προϊόντος όσο και οι απόψεις που αναγράφονται είναι προσωπικές και προέρχονται από δική μου προσωπική δοκιμή των προϊόντων. Προϊόντα που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου και στις συνταγές μου .