Share This Article
Στο σημερινό post θα σας αποκαλύψω μια άλλη μου μεγάλη αγάπη!
Και αυτή είναι το τυρί, το οποίο πραγματικά λατρεύω!
Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο ψυγείο μου θα βρει σίγουρα 2 με 3 είδη τυριών. Το απολαμβάνω τόσο σε αλμυρές παρασκευές όσο και σε γλυκές.
Στην οικογένεια μου, όντας παιδάκι, θυμάμαι τη γιαγιά να φτιάχνει μόνη της το τυρί στο χωριό από φρέσκο κατσικίσιο και αιγοπρόβειο γάλα. Tο ετοίμαζε προσεκτικά για μέρες με φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας λευκά μεγάλα υφάσματα που τα ονόμαζε τσαντίλες και στη συνέχεια να το αποθηκεύει σε μεγάλα δοχεία έτσι ώστε να έχουμε ανά πάσα στιγμή φρέσκο τυράκι.
Σήμερα βέβαια κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, παρόλα αυτά φροντίζω να είμαι πολύ προσεκτική στην επιλογή του τυριού που θα βάλω, τόσο στο τραπέζι μου, όσο και στις συνταγές μου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα συστατικά του, όσο και τον τρόπο παραγωγής του.
Επέλεξα λοιπόν σήμερα να σας παρουσιάσω ένα από τα αγαπημένα μου τυράκια το Μαστέλο® από τη Χίο και με αυτό να φτιάξουμε, όπως τα ονόμασα, Μεσογειακά Μάφινς με καπνιστή γαλοπούλα και Μαλακό τυρί Μαστέλο®.
Το Μαστέλο® είναι ένα υπέροχο τυράκι που φτιάχνεται από φρέσκο πλήρες Χιώτικο αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα. Το Μαστέλο® είναι το εμπορικό σήμα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που φτιάχνονται στη Χίο αποκλειστικά από τον Κωνσταντίνο Τουμάζο.
Το γάλα συλλέγεται καθημερινά από τοπικούς παραγωγούς αγελαδινού και γίδινου γάλακτος υψηλής ποιότητας και γεύσης.
Από τη μια επιλέγω το Μαλακό τυρί Μαστέλο® με αγελαδινό γάλα, το οποίο όσοι το έχουν δοκιμάσει το αγαπούν για το υπέροχο άρωμα και τη βουτυρένια γλυκιά γεύση που βγάζει ψημένο.
Αυτήν την εποχή επιλέγω να το απολαμβάνω σε συνδυασμό με μια σάλτσα από φρέσκες φράουλες. Να σας πω επίσης, πως δένει εξαιρετικά και με άλλες γλυκές ή γλυκόξινες μαρμελάδες.
Και από την άλλη, το δικό μου αγαπημένο, είναι το Κατσικάκι Μαστέλο®, το οποίο περιέχει λιγότερα λιπαρά και είναι ένα ελαφρύ τυράκι με λίγο πιο έντονη γεύση, ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Δεν σας κρύβω ότι είναι αυτό που προτιμώ για τις σαλάτες που ετοιμάζω και παίρνω μαζί μου στο ταπεράκι στη δουλειά.
Σήμερα λοιπόν με το Μαλακό τυρί Μαστέλο® θα φτιάξουμε Αλμυρά Μάφινς, τα οποία θα ικανοποιήσουν γευστικά μικρούς και μεγάλους.
Ιδανική επιλογή για το πικ νικ της Πρωτομαγιάς, όπως επίσης και για παιδικό πάρτι.
Αν πάλι αναζητάς ένα ελαφρύ γεύμα, επέλεξε να τα συνδυάσεις με την αγαπημένη σου σαλάτα.
Τα μάφινς αυτά είναι πλούσια σε γεύση και αρώματα, καθώς το φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαζί με τη ρίγανη και το θυμάρι δένουν ιδανικά με το μαστιχωτό Μαλακό τυράκι Μαστέλο® , την καπνιστή γαλοπούλα και τις ελιές. Μπορείτε αν θέλετε, για την πιο ελαφριά εκδοχή τους, να χρησιμοποιήσετε το Κατσικάκι Μαστέλο®.
Και τα δύο αυτά τυράκια μπορείτε να τα βρείτε ακολουθώντας το link εδώ.
Τόσο το Μαλακό αγελαδινό τυράκι Μαστέλο® με την γλυκιά γεύση του, όσο και το Κατσικάκι Μαστέλο® με την πιο αλμυρή του γεύση δένουν εξαιρετικά σε αυτό το αφράτο μαφινάκι. Εσείς μπορείτε να επιλέξετε όποιο θέλετε!
Σας προτείνω να τα σερβίρετε με ένα ντοματίνι και ένα μικρό κομμάτι Μαλακό τυρί Μαστέλο® αγελαδινό, το οποίο μπορείτε, αν θέλετε, να το έχετε ψήσει. Εγώ, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, έκοψα το τυράκι μου με ένα μικρό κουπατ σε σχήμα-λουλούδι 😉
Δεν έχετε παρά να τα δοκιμάσετε 🙂
Ας περάσουμε λοιπόν στη συνταγή μας.
ΥΛΙΚΑ για 14 μάφινς
- 400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1κουτ. του γλυκού ζάχαρη
- ½ κουτ. του γλυκού αλάτι
- 4 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ¼ κουτ. του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ή περισσότερο κατά βούληση)
- 1κουτ. του γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
- ½ κουτ. του γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
- 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 220ml γάλα
- 120ml φυτικό λάδι ή πολύ ελαφρύ ελαιόλαδο
- 6 φέτες καπνιστή γαλοπούλα
- 200γρ Μαλακό τυρί Μαστέλο® αγελαδινό
- 8 μεγάλες ελιές
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Στο ειδικό ταψί για μάφινς τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή θήκες σιλικόνης.
Ψιλοκόβουμε τις ελιές και τη γαλοπούλα και τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη το Μαλακό τυρί Μαστέλο®. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα ξηρά συστατικά, το αλεύρι με το αλάτι, τη ζάχαρη, το πιπέρι, το μπέικιν πάουντερ και τα μυρωδικά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, με το γάλα και το λάδι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε τα υγρά συστατικά μας στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Τέλος προσθέτουμε τη γαλοπούλα, το τυρί και τις ελιές.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά με την ξύλινη κουτάλα. Η ζύμη μας δε θα είναι ρευστή αλλά κάπως άμορφη.
Γεμίζουμε τις θήκες κατά τα 2/3 και ψήνουμε τα μάφινς για περίπου 20 λεπτά, ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος τους.
Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα το κέντρο από 2-3 μάφιν και αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε για λίγο στο ταψί και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν λίγο. Τρώγονται ζεστά και διατηρούνται στο ψυγείο.
Καλή σας απόλαυση!
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.
***********************************************************************************************************
Η ανάρτηση αυτή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με το Μαστέλο®. Τόσο η επιλογή του προϊόντος όσο και οι απόψεις που αναγράφονται είναι προσωπικές και προέρχονται από δική μου προσωπική δοκιμή των προϊόντων. Προϊόντα που συνηθίζω να χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου και στις συνταγές μου.
1 Comment
Koralia Tsagaratou
Υπέροχα δείχνουν! Το Μαστέλο είναι από τα αγαπημένα μου τυριά, έτσι κι αλλιώς, οπότε θα τα φτιάξω σίγουρα!