Share This Article
Η συνταγή αυτή για τα μάφινς που θα σας παρουσιάσω σήμερα, δεν είναι καινούργια. Υπήρχε εδώ σε μια γωνίτσα στο blog και μάλιστα είναι ένα από τα post που έχει τα περισσότερα views …
Να είμαι ειλικρινής, φανταζόμουν πως, απλά από περιέργεια κάποιος θα ήθελε να δει την ιδιαίτερη αυτή συνταγή για κέικ, χωρίς αλεύρι, χωρίς λάδι ή βούτυρο και χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη.
Όταν όμως ένα τεχνικό πρόβλημα με ανάγκασε να κατεβάσω για λίγο το συγκεκριμένο post, έλαβα μηνύματα τόσο στο blog, όσο και στο λογαριασμό μου στο instagram, κυρίως από μαμάδες, που έφτιαχναν τα μαφινάκια αυτά στα παιδιά τους, και με ρωτούσαν γιατί δε βρίσκουν τη συγκεκριμένη συνταγή. Να σας πω την αλήθεια, ξαφνιάστηκα και χάρηκα συγχρόνως πάρα πολύ!
Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην ανεβάσω ξανά, ανανεωμένη τη συγκεκριμένη συνταγή με νέες φωτογραφίες.
Έτοιμα λοιπόν τα μαφινάκια μου!
Πρόκειται για ένα <<αθώο>> κεκάκι που μπορούμε κάλλιστα να το εντάξουμε στο πρωινό μας, να το πάρουμε και εμείς μαζί μας, ως σνακ στη δουλειά, αλλά και τα παιδιά, ως λιχουδιά στο σχολείο, καλύπτοντας την ανάγκη μας για γλυκό χωρίς να φορτώσουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες και λιπαρά.
Αυτά τα υγιεινά, αφράτα και πολύ νόστιμα μαφινς, δεν περιέχουν λευκό αλεύρι, επεξεργασμένη ζάχαρη, βούτυρο ή λάδι, αντιθέτως περιέχουν βρώμη, (φαντάζομαι γνωρίζετε τη διατροφική αξία της βρώμης) γιαούρτι, μπανάνα και λίγο μέλι.
Τα συστατικά αυτά τα καθιστούν ιδανικά, τόσο για τα παιδιά, όσο και για μας, που μας αρέσει να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή.
Είμαι της άποψης, ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο στη διατροφή μας. Δεν θα πρέπει να στερούμαστε το γλυκό, πόσο μάλλον όταν φτιάχνεται από εμάς, με υλικά αγνά και χωρίς συντηρητικά.
Επίσης, κρίνεται πλέον αναγκαίο να εντάξουμε στη διατροφή μας και στη διατροφή των παιδιών μας, τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και που μας γεμίζουν με όλες εκείνες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που θωρακίζουν τον οργανισμό μας.
Ως παιδί δεν στερήθηκα ποτέ το γλυκό, πάντα όμως φρόντιζε η μητέρα μου να υπάρχει ένα μέτρο και αυτό το μέτρο φροντίζω και το ακολουθώ έως τώρα.
Πολλές φορές με ρωτάνε, όσοι δε με γνωρίζουν, μα που τα βάζεις όλα αυτά τα γλυκά που φτιάχνεις, και εγώ τους απαντάω χαριτολογώντας, μα δεν είναι ανάγκη φτιάχνοντας μια τούρτα να την φας όλη, ένα κομμάτι αρκεί!
Όλα έχουν τη θέση τους. Θα ετοιμάσω μία ιδιαίτερη τούρτα κέικ για να γιορτάσω κάποιο γεγονός με την οικογένεια μου, ένα γλυκάκι για να προσφέρω στους φίλους μου σε κάποια συνάντηση μας, ένα υγιεινό γλυκό ή σνακ για να το πάρω μαζί μου στη δουλειά και ένα πρωινό ιδιαίτερο που θα θελήσω να απολαύσω το πρωί για να ξεκινήσει η μέρα μου όμορφα.
Ένα όμορφο <<homemade>> γλυκό θα κλέψει πάντα τις εντυπώσεις σε μια γιορτή, σε ένα κυριακάτικο τραπέζι, σε μια συνάντηση με τους φίλους σου.
Για τις υπόλοιπες μέρες μπορούμε να επιλέξουμε να φτιάξουμε κάτι πιο υγιεινό, έτσι ώστε να μην καταφύγουμε στην εύκολη λύση, που συνήθως είναι και γεμάτη λιπαρά.
Αυτά λοιπόν τα μάφινς που θα σας παρουσιάζω σήμερα, αν τα δοκιμάσετε θα τα φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Αυτό όμως που θα ήθελα να προσέξετε, όσον αφορά την παρασκευή τους, είναι οι θήκες που θα τα ψήσετε.
Επειδή δεν έχουν καθόλου λιπαρή ουσία, αν χρησιμοποιήσετε τις χάρτινες θήκες για μάφινς το πιθανόν είναι να σας κολλήσουν και να δυσκολευτείτε να τα ξεφορμάρετε.
Αυτό που θα σας πρότεινα είναι να χρησιμοποιήσετε φόρμες σιλικόνης ή, αν δεν έχετε, μπορείτε να κόψετε μικρά κομμάτια από αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, να φτιάξετε μικρές θηκούλες και με αυτές να καλύψετε τις θήκες από το ταψί σας.
Μπορεί να μην έχουν τη σύσταση ενός κέικ που περιέχει βούτυρο και αλεύρι αλλά είναι το ίδιο νόστιμα. Είναι αφράτα, πιο μεστά σε γεύση, με λίγη υγρασία στο εσωτερικό τους, λόγω της μπανάνας και του γιαουρτιού που περιέχουν και αρκετά χορταστικά εξαιτίας της βρώμης.
Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα ή να τα συνοδεύσετε με φρέσκα φρούτα και λίγο μέλι. Εγώ στη συγκεκριμένη περίπτωση τα συνόδευσα με φράουλες και λίγο μέλι. Εντάξει, το ομολογώ, επειδή δεν είναι ιδιαίτερα φωτογενή, είπα να τα ομορφύνω λιγάκι προσθέτοντας τους λίγη granola στην επιφάνεια, λίγες φραουλίτσες και λίγο μέλι 😉
Νομίζω αρκετά με τα λόγια, ήρθε η ώρα να περάσω στη συνταγή.
Για τα υγιεινά μάφινς με μπανάνα και βρώμη χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη θα χρειαστούμε :
Υλικά για 9 με 10 μεγάλα μάφινς (ανάλογα το μέγεθος από τις θήκες σας)
- 220 γρ βρώμη αλεσμένη στο multi (να έχει τη μορφή αλευριού)
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- Μια πρέζα αλάτι
- 2 ώριμες μπανάνες
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
- 3 κουταλιές της σούπας μέλι
- ½ κουτάλι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Προαιρετικά
Σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας (70 γρ)
ή αποξηραμένα κράνμπερις ή σταφίδες.
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Τοποθετούμε στο ειδικό ταψί με τις θήκες, χαρτί ψησίματος αντικολλητικό ή φόρμες σιλικόνης.
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι βρώμης, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, τη βανίλια, τα αυγά, το γιαούρτι, το μέλι και μια πρέζα αλάτι.
Πολτοποιούμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και τις ρίχνουμε και αυτές μέσα στο μπολ.
Ανακατεύουμε το μείγμα με μια ξύλινη κουτάλα (δεν είναι απαραίτητο το μίξερ) μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Όσο χρειάζεται, για να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Δεν ανακατεύουμε το μείγμα δυνατά, ούτε για πολύ ώρα.
Στο σημείο αυτό, αν θέλουμε, προσθέτουμε στο μείγμα μας σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας, κράνμπερις ή σταφίδες και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ή μία σπάτουλα. Μπορούμε να αφήσουμε τα μάφινς μας και σκέτα.
Γεμίζουμε τις θήκες κατά τα 2/3 και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο από τα μάφινς και αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για 5 λεπτά περίπου στο ταψάκι και στη συνέχεια τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Tip: Μπορείτε να προσθέσετε σταγόνες σοκολάτας, κράνμπερις, σταφίδες ακόμη και ξηρούς καρπούς της επιλογής σας.
Ακολουθεί βίντεο με τη διαδικασία παρασκευής τους
Enjoy!
And remember… Healthy isn’t a goal it’s a way of living!
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
10 Comments
Γεωργία Αρχοντή
Καλημέρα, για ποσο καιρο κρατανε;
Handmadelittletreats
Καλημέρα σας, για 3 με 4 μέρες ίσως και παραπάνω αλλά δε θα είναι τόσο φρέσκα.Προσοχή όμως στις θήκες που θα τα ψήσετε. Θα προτιμήσετε θήκες σιλικόνης ή χαρτί ψησίματος αντικολλητικό με το οποίο θα καλύψετε τις θήκες σας και ΟΧΙ τα γνωστά χαρτάκια του εμπορίου που συνήθως φτιάχνουμε τα μάφινς και αυτό για να μη σας κολλήσουν και πάει χαμένος ο κόπος σας.
Μαρια
Με ποιο υλικο μπορω να αντικαταστγσω τα αυγα;
Handmadelittletreats
Καλημέρα σας.. Το αυγό στις συνταγές μπορεί να αντικατασταθεί με μπανάνα, πουρέ μήλου ή ένα μείγμα με λιναρόσπορο και νερό. Η συγκεκριμένη συνταγή όμως είναι λίγο ιδιαίτερη καθώς δεν περιέχει ούτε αλεύρι, ούτε κάποια λιπαρή ουσία οπότε δε σας προτείνω να κάνετε αντικατάσταση του αυγού. Πιθανόν να μην σας πετύχει η συνταγή. Αν ψάχνετε κάποια νηστίσιμη συνταγή χωρίς αυγά, μπορείτε να ανατρέξετε στην κατηγορία vegan.
ελίζα
Υπέροχα .. μόλις τα εκανα σε μορφη κέικ γιατί δεν είχα φορμάκια .
έκανα μικρές παραλλαγές.. αντί για ολόκληρο αυγό , έβαλα ασπράδι με γευση φράουλα που έτυχε να έχω στο ψυγείο και έπρεπε να χρησιμοποιηθεί και προσέθεσα αμύγλαδα , chia & cannabi seeds .
Το συνοδεύω με φρέσκες ζουμερές φράουλες και ειναι τέλειο!
Handmadelittletreats
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν!! Ακόμη περισσότερο χαίρομαι που βάλατε και τη δική σας πινελιά. Άλλωστε αυτές τις μέρες μαγειρεύουμε με ό,τι έχουμε στο ψυγείο και απ’ότι φαίνεται εσείς τα απογειώσατε γευστικά αυτά τα κεκάκια!!
Μαρκος
Καλησπέρα τον φούρνο τον βάζω στον αέρα ?
Handmadelittletreats
Καλησπέρα σας. Ψήνω πάντα στις αντιστάσεις, πολύ σπάνια χρησιμοποιώ τον αέρα στο φούρνο. Αν χρειαστεί να ψήσω κάτι στον αέρα, το αναφέρω πάντα στη συνταγή.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΤΑ
ΜΟΛΙς ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΚΕΙΚ..ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΨΗΣΩ ΠΕΡΙΠΟΥ??? ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!!
Handmadelittletreats
Θα δοκιμάσετε με μία οδοντογλυφίδα γύρω στο μισάωρο και βλέπετε.