Share This Article
Αν θέλεις ένα γλυκάκι με φυσικά γλυκαντικά που θα καλύψει πλήρως την επιθυμία σου για γλυκό και θα σου δώσει ενέργεια, τότε δοκίμασε αυτές τις σοκολατένιες τρούφες με φουντούκι.
Πλούσιες σε γεύση και γλυκές όσο χρειάζεται χωρίς να σε λιγώνουν και χωρίς να περιέχουν καθόλου ζάχαρη είναι ιδανικές για ένα γλυκό σνακ, για να πάρεις ενέργεια αλλά και για κέρασμα. Αν είσαι φαν της σοκολάτας το σίγουρο είναι ότι θα τις λατρέψεις.
Το σημαντικότερο, όπως όλες οι τρούφες γίνονται μέσα σε λίγα λεπτά και με κυρίως απλά υλικά.
Για τις σοκολατένιες τρούφες μου με φουντούκι, χρησιμοποίησα φυσικά φουντούκια τα οποία θρυμμάτισα στο multi και φουντουκοβούτυρο για να ενισχύσω ακόμη περισσότερο τη γεύση και να μοιάζουν με πραλίνες φουντουκιού. Κάλλιστα όμως το φουντουκοβούτυρο μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο βούτυρο ξηρών καρπών, όπως φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο ή ακόμη και με ταχίνι αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψιν πως ανάλογα το βούτυρο ξηρών καρπών που θα χρησιμοποιήσετε θα επηρεαστεί και η γεύση.
Επιπλέον πρόσθεσα βρόμη και κακάο, και για να δώσω στις τρούφες μου τη γλύκα που χρειάζονται πρόσθεσα βασιλικούς χουρμάδες. Γιατί βασιλικούς χουρμάδες; Γιατί είναι μαλακοί και με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυσικά γλυκαντικά χωρίς να περιέχουν πρόσθετα συντηρητικά. Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και με χαμηλό έως μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη γι’ αυτό αποτελούν ένα εξαιρετικό γλυκαντικό, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται ολόκληροι στις συνταγές.
Όσον αφορά τη σοκολάτα της επικάλυψης, αυτήν τη φορά επέλεξα κουβερτούρα με 54% περιεκτικότητα σε κακάο με στέβια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουβερτούρα με ζάχαρη καρύδας, απλά θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πως και η ζάχαρη καρύδας είναι ζάχαρη και μεταβολίζεται από τον οργανισμό μας όπως η ζάχαρη αλλά έχει μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη από την επεξεργασμένη ζάχαρη ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κλασική σοκολάτα κουβερτούρα του εμπορίου.
Μεταξύ μας, ας μην είμαστε υπερβολικοί όσον αφορά τη ζάχαρη. Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς υπερβολές δεν θα πάθουμε τίποτα αν καταναλώσουμε και λίγη σοκολάτα. Ο καθένας βέβαια κάνει τις επιλογές του με βάση τις δικές του διατροφικές συνήθειες.
Εγώ αυτήν τη φορά ήθελα να φτιάξω μία σοκολατένια μπουκίτσα για να την έχουμε στο ψυγείο και να τσιμπολογάμε τις στιγμές εκείνες που θέλουμε απεγνωσμένα κάτι γλυκό, γι’ αυτό φρόντισα να είναι θρεπτική και με φυσικά υλικά.
Αν λοιπόν θέλεις να τις δοκιμάσεις, δεν έχεις παρά να συγκεντρώσεις τα υλικά και να αφιερώσεις πολύ λίγα λεπτά από το χρόνο σου.
Ε….και κάνε και λίγο υπομονή να παγώσουν στο ψυγείο, ίσα ίσα να σταθεί η σοκολάτα 😉
Για τις σοκολατένιες τρούφες με φουντούκι χωρίς ζάχαρη θα χρειαστούμε:
Υλικά για 15 – 17 τρούφες ανάλογα το μέγεθος
- 100γρ βρόμη
- 15γρ κακάο χωρίς ζάχαρη
- 6 μεγάλοι βασιλικοί χουρμάδες
- 70γρ φουντούκια ωμά
- 150γρ φουντουκοβούτυρο (100% αλεσμένο φουντούκι χωρίς ζάχαρη)
- 1 κ/σ λάδι καρύδας
Για την επικάλυψη
- 120γρ σοκολάτα κουβερτούρα με στέβια τουλάχιστον 54% περιεκτικότητας σε κακάο (vegan σοκολάτα για όσους ακολουθούν vegan διατροφή)
- 1 κ/γ λάδι καρύδας (προαιρετικά)
- Λίγα φουντούκια χοντροσπασμένα για τη σοκολάτα της επικάλυψης αλλά και για γαρνίρισμα.
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, αν δεν είναι μαλακοί τους μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 15 με 20 λεπτά και στη συνέχεια τους στραγγίζουμε καλά, διαφορετικά τους ψιλοκόβουμε.
Ρίχνουμε σε ένα blender ή ένα multi τη βρόμη και τα φουντούκια και τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν.
Προσθέτουμε τους χουρμάδες, το κακάο, το φουντουκοβούτυρο και το λάδι καρύδας και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Το μείγμα θα έχει ψιχουλιαστή υφή αλλά όταν θα το πιέζουμε με το χέρι μας θα κολλάει. Αν είναι πολύ στεγνό προσθέτουμε λίγο φουντουκοβούτυρο ακόμη, αν πάλι έχει πολύ υγρασία (πράγμα αδύνατο) προσθέτουμε λίγη βρόμη. Η σύστασή του έχει να κάνει με τη ρευστότητα που θα έχει το φουντουκοβούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε.
Αδειάζουμε το σοκολατένιο μείγμα σε ένα μπολ, παίρνουμε κάθε φορά λίγη ποσότητα και την πιέζουμε καλά με τα χέρια μας σχηματίζοντας μικρές μπάλες στο μέγεθος ενός καρυδιού ή μικρότερες. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και τις βάζουμε για 15 με 20 λεπτά περίπου στο ψυγείο.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί προσθέτοντας το λάδι καρύδας. Το λάδι καρύδας θα την κάνει πιο ρευστή και δε θα σκληρύνει πολύ στο ψυγείο.
Αφού λιώσει η σοκολάτα, ρίχνουμε μέσα λίγα σπασμένα φουντούκια (προαιρετικά). Βγάζουμε τις τρούφες από το ψυγείο και με τη βοήθεια δυο πιρουνιών βουτάμε την κάθε τρούφα ξεχωριστά μέσα στη σοκολάτα.
Στη συνέχεια την τινάζουμε ελαφρώς για να φύγει η περίσσια σοκολάτα και την τοποθετούμε ξανά στο ταψί πάνω στο αντικολλητικό χαρτί.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο φουντούκι και βάζουμε τις τρούφες ξανά στο ψυγείο.
Αφού παγώσει η σοκολάτα και σταθεροποιηθεί εξωτερικά τις απολαμβάνουμε.
Tips
Μπορούμε να μην τις καλύψουμε με σοκολάτα και να τις απολαύσουμε ως έχει σαν μπαλίτσες ενέργειας, απλά από τη στιγμή που δε θα έχουν θωρακιστεί εξωτερικά με τη σοκολάτα πιθανόν να σκληρύνουν λίγο στο ψυγείο.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το φουντουκοβούτυρο με οποιοδήποτε βούτυρο ξηρών καρπών αλλά να έχετε υπόψιν πως δεν θα έχουν αυτήν την έντονη γεύση της πραλίνας φουντουκιού, θα είναι όμως εξίσου νόστιμες.
Για πιο μαλακό αποτέλεσμα, τις βγάζουμε από το ψυγείο και τις αφήνουμε για πολύ λίγο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν τις καταναλώσουμε.
…………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ