Share This Article
Δε σας κρύβω πως τα γλυκόξινα φαγητά είναι τα αγαπημένα μου, ειδικά όταν γίνονται γρήγορα και απαιτούν λίγα και απλά υλικά.
Καιρό λοιπόν ήθελα να σας παρουσιάσω ένα γλυκόξινο κοτόπουλο που φτιάχνω συχνά και το οποίο με βγάζει και από τη δύσκολη θέση όταν θέλω να φτιάξω κάτι γρήγορο, νόστιμο αλλά συγχρόνως να είναι και εντυπωσιακό.
Αν αγαπάς τις γλυκόξινες γεύσεις τότε θα το λατρέψεις! Αν πάλι δεν είσαι τόσο φαν, δοκίμασέ το γιατί δεν έχει τόσο έντονες γευστικές αντιθέσεις. Μάλιστα δένει εξαιρετικά και με το πολύ απλό σπυρωτό πιλάφι με λαχανικά και κουρκουμά που το συνόδευσα.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι απλά, υπάρχουν όμως κάποια μικρά μυστικά που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να ψηθεί τέλεια τόσο το κοτόπουλο όσο και το ρυζάκι.
Τι θα πρέπει να προσέξουμε.
- Φροντίζουμε, όσο είναι εφικτό, τα στήθη κοτόπουλου να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Το κάθε στήθος κοτόπουλου το κόβουμε στη μέση και το χωρίζουμε στα δύο. Τη διαδικασία αυτή μπορούμε να τη ζητήσουμε και από τον κρεοπώλη μας να την κάνει.
- Πριν χρησιμοποιήσουμε το κοτόπουλο το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Δε θέλουμε να έχει υγρασία όταν θα το βάλουμε στο φούρνο.
- Χρησιμοποιούμε ένα μέλι απλό, ρευστό και όχι αρωματικό. Για να μην καεί το μέλι, ψήνουμε ελαφρώς το κοτόπουλο πριν του προσθέσουμε τη γλυκόξινη σάλτσα, έτσι δε θα μείνει αρκετή ώρα το μέλι στο φούρνο.
- Καλό είναι να προτιμήσουμε μια βιολογική σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Η σάλτσα σόγιας έχει μεγάλο χρόνο ζωής ειδικά αν είναι βιολογική. Αφού την ανοίξουμε την αποθηκεύουμε στο ψυγείο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα αλατιού που θα προσθέσουμε τόσο στη γλυκόξινη σάλτσα, όσο και στο ρυζάκι επειδή πιθανόν να είναι ελαφρώς αλατισμένος και ο ζωμός λαχανικών.
- Για τη σάλτσα μου χρησιμοποίησα λευκό ξύδι το οποίο, αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε με μηλόξυδο, όχι όμως με άλλο είδος ξυδιού.
- Το σκόρδο που θα προσθέσουμε στη σάλτσα θα πρέπει να είναι λεπτοκομμένο ή πολτοποιημένο, αν τώρα θέλετε να το αφαιρέσετε αφού γίνει το φαγητό μπορείτε να το κόψετε σε μεγαλύτερα κομμάτια.
- Αφού ψήσουμε μαζί με τη σάλτσα το κοτόπουλο, θα πρέπει να το αφήσουμε εκτός φούρνου για 10 λεπτά περίπου σκεπασμένο να ξεκουραστεί πριν το σερβίρουμε, έτσι θα κρατήσει τους χυμούς του και δε θα στεγνώσει.
- Στο ρυζάκι με τα λαχανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά. Μην παραλείψετε όμως το κρεμμύδι και το σοτάρισμα τους.
- Στο ρυζάκι μου επίσης πρόσθεσα πολύ λίγο κουρκουμά, ο οποίος δεν επηρέασε καθόλου τη γεύση του αλλά του έδωσε αυτό το υπέροχο κίτρινο χρώμα. Αν θέλετε μπορείτε να τον παραλείψετε.
- Χρησιμοποιούμε ζωμό λαχανικών. Αν δεν έχουμε σπιτικό, διαλύουμε σε νερό φρέσκο ζωμό λαχανικών του εμπορίου κατά προτίμηση με λιγότερο αλάτι ή έναν κύβο λαχανικών.
- Επίσης είναι πολύ σημαντικό όταν κατεβάσουμε το ρύζι από τη φωτιά να το σκεπάσουμε με μια καθαρή πετσέτα έτσι ώστε να παραμείνει σπυρωτό μέχρι να το σερβίρουμε.
- Τη γλυκόξινη σάλτσα μπορούμε να την ετοιμάσουμε και μια μέρα νωρίτερα και να την αποθηκεύσουμε στο ψυγείο. Όταν θα τη χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να την ανακατεύσουμε καλά.
Μπορείτε επίσης να παίξετε με τα υλικά ανάλογα με τις γεύσεις σας. Λόγου χάρη μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο λεμόνι ή λιγότερο μέλι ή ακόμη και λίγο μπούκοβο για να το κάνετε πιο καυτερό. Όπως και να έχει πρόκειται για ένα πολύ εύκολο και γρήγορο φαγάκι.
Πάμε να το φτιάξουμε;
Για το γλυκόξινο κοτόπουλο με ρύζι, λαχανικά και κουρκουμά θα χρειαστούμε:
Υλικά για 3 με 4 μερίδες
Για το κοτόπουλο
- 4 στήθη κοτόπουλου (2 ολόκληρα κομμένα στη μέση)
- Λίγο ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γλυκόξινη σάλτσα
- 180 με 200γρ μέλι (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε)
- 40ml ζωμό λαχανικών (από τη συνολική ποσότητα του ζωμού που θα χρειαστούμε για το ρύζι) ή νερό
- 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες ή ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. λευκό ξύδι
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή λίγο παραπάνω αν θέλετε πιο έντονη τη γεύση του
- Λίγο αλάτι, αν χρειαστεί
Για το σπυρωτό ρυζάκι με λαχανικά και κουρκουμά
- 250γρ ρύζι για σπυρωτό πιλάφι
- 800ml ζεστός ζωμός λαχανικών, κρατάμε τα 40 ml στην άκρη για τη γλυκόξινη σάλτσα
- 2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 ξερό κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένο
- 1 1/2 με 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/3 κ.γ κουρκουμά
- 140γρ καλαμπόκι προβρασμένο
- Πιπέρι και αλάτι κατά βούληση
- Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το ρύζι
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και την πιπεριά. Προσθέτουμε το ρύζι, το πιπέρι και τον κουρκουμά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γυαλίσει το ρύζι.
Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το ρυζάκι να βράσει. Λίγο πριν πιει όλο το ζωμό προσθέτουμε το καλαμπόκι και, αν χρειάζεται, λίγο αλάτι (το αλάτι το προσθέτουμε στο τέλος, αφού πρώτα δοκιμάσουμε, γιατί συνήθως ο ζωμός είναι αλατισμένος).
Μόλις βράσει το ρύζι και απορροφήσει όλο το νερό, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το κοτόπουλο.
Στεγνώνουμε με ένα χαρτί τα φιλέτα κοτόπουλο και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο. Λαδώνουμε ελαφρώς τα φιλέτα και τα αλατοπιπερώνουμε.
Ψήνουμε τα φιλέτα στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 10 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Θέλουμε τα φιλέτα να χάσουν το ροζ χρώμα τους και να γίνουν άσπρα.
Συγχρόνως ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά σε μια μικρή κανάτα ή σε ένα βάζο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο και ρίχνουμε στο κοτόπουλο τη σάλτσα.
Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 10 με 12 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο, γυρίζουμε τα φιλέτα από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε σκεπασμένα για 10 λεπτά να ξεκουραστούν.
Σερβίρουμε το γλυκόξινο κοτόπουλο με το ρυζάκι στο οποίο, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και περιχύνουμε από πάνω από τα φιλέτα κοτόπουλου επιπλέον σάλτσα.
Καλή όρεξη!
…………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.