Share This Article
Μία πέργολα με ένα καταπράσινο αμπέλι, που κάτω από τη σκιά του έχει στρωθεί ένα τραπέζι στην καρδιά του μεσημεριού στον κήπο των γονιών μου!
Μία ξύλινη καρέκλα με ένα καλάθι γεμάτο από φρέσκα και ζουμερά κορόμηλα, που μόλις κόπηκαν από το δέντρο και μια μεγάλη κανάτα γεμάτη με δροσερό τσάι αρωματισμένο με λεμόνι και φρέσκα φρούτα, συνθέτουν ένα σκηνικό έτοιμο να υποδεχθεί ένα ιδιαίτερο, αλλά συγχρόνως πολύ εύκολο και δροσερό γλυκό ψυγείου.
Ένα γλυκό ψυγείου δυο γεύσεων, σοκολάτας και βανίλιας αρωματισμένη με πορτοκάλι, που μετατράπηκε σε μια τούρτα τύπου σαρλότ. Ένα δροσερό και γεμάτο αρώματα γλυκό, που ήρθε να κλείσει ένα όμορφο και χαρούμενο οικογενειακό γεύμα.
Αχ πόσο απολαμβάνω τη φωτογράφιση σε εξωτερικό χώρο. Βέβαια αυτήν την περίοδο είναι κάπως δύσκολη, λόγω της ζέστης, αλλά βλέποντας όλο αυτό το φυσικό σκηνικό να βρίσκεται μπροστά σου αψηφάς και τη ζέστη και όλες τις δυσκολίες. Δεν είχα την πολυτέλεια να φωτογραφίσω νωρίς το πρωί ή έστω αργά το απογευματάκι όπου ο ήλιος και το φως θα ήταν πιο μαλακό και έστισα το σκηνικό μου κάτω τη φυσική σκιά της πέργολας.
Άνοιξα λοιπόν τα ντουλάπια της μαμάς και πολύ γρήγορα είχα έτοιμο το τραπέζι μου!
Αν δεν ήταν και τόσο έντονος ο ήλιος, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, αφού κάποια στιγμή, η μαμά μου με λυπήθηκε και μου έφερε μια ομπρέλα, την οποία και κρατούσε όρθια δίπλα μου για να με προφυλάξει από τον ήλιο! Πραγματικά, ήταν πολύ αστεία η εικόνα αυτή…. 🙂
Έπρεπε όμως να προσέξω πολύ το γλυκό μου. Αυτό ήταν η προτεραιότητα μου, γιατί στην τελική, ήταν και το γλυκό που θα έκλεινε το γεύμα μας και δεν ήθελα επ΄ουδενί να πάθει τίποτα.
Δυστυχώς όμως, δε θα δείτε στις φωτογραφίες μου το εσωτερικό του γλυκού, το οποίο είχε δυο χρώματα και στη μέση τα κεράσια και τα μπισκότα σαβαγιάρ και αυτό γιατί, ήθελα να το κόψω την ώρα που θα το σέρβιρα.
Το γλυκό αυτό είναι ιδανικό για να το φτιάξετε σε ένα διάφανο μικρό πυρέξ ή ένα μικρό ταψάκι, ακολουθώντας ακριβώς τα βήματα της συνταγής και στη συνέχεια να το κόψετε σε κομμάτια την ώρα που θα το σερβίρετε.
Εγώ τόλμησα να το φτιάξω σε μορφή τούρτας, τοποθετώντας το σε ένα τσέρκι με αποσπώμενη βάση. Όπως βλέπετε, άντεξε, παρά την ταλαιπωρία του στη φωτογράφιση, αλλά αν θέλετε τη συμβολή μου, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, φτιάξτε το σε ένα πυρέξ και κόψτε το μετά σε κομμάτια.
Είναι τόσο ελαφρύ και δροσερό που δεν μπορείς να σταματήσεις μόνο σε ένα κομμάτι. Αν κάνεις βέβαια την κίνηση και πάρεις ένα κουτάλι για να το δοκιμάσεις από το ταψάκι, δεν θα έχεις σταματημό, σε προειδοποιήσω!
Πρόκειται για δυο κρέμες, η μία έχει πλούσια γεύση σοκολάτας και η άλλη βανίλια, αρωματισμένη με πορτοκάλι. Οι δυο κρέμες αυτές δένουν μεταξύ τους με μπισκότα σαβαγιάρ τα οποία είναι ελαφρώς σιροπιασμένα με το σιρόπι από μια υπέροχη σάλτσα με κεράσια.
Απλά υλικά και μια εύκολη διαδικασία παρασκευής έχουν ως αποτέλεσμα αυτό το δροσερό καλοκαιρινό γλυκό.
ΥΛΙΚΑ
Για τη σάλτσα με κεράσια
- 220γρ κεράσια (ζυγισμένα χωρίς το κουκούτσι)
- 70γρ ζάχαρη
- 50ml χυμό από πορτοκάλι
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας βανίλια ή μία κάψουλα
ΥΛΙΚΑ για την κρέμα σοκολάτας
- 480ml γάλα ελαφρύ
- 20γρ κακάο σκόνη
- 3 κρόκους αυγού
- 1 ολόκληρο αυγό
- 100γρ ζάχαρη
- 25γρ κόρν φλάουρ
- ¼ κ.γ αλάτι
- 170γρ σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
- 30γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
ΥΛΙΚΑ για την κρέμα βανίλια- πορτοκάλι
- 480ml γάλα ελαφρύ
- 75γρ ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 35γρ κορν φλάουρ
- 2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κάψουλες
- 3 κρόκους αυγού από μεγάλα αυγά
- 1 αυγό μεγάλο ολόκληρο
- 45γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- Ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
Επιπλέον
- 1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ των 400 γραμμαρίων
- Φρέσκα φρούτα της επιλογής μας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη σάλτσα με τα κεράσια
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα με τα κεράσια σε μια μικρή κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε τα υλικά μας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κεράσια, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και αδειάζουμε το κεράσια μαζί με το σιρόπι τους προσεκτικά σε ένα άλλο σκεύος. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και στη συνέχεια τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να μοντάρουμε το γλυκό μας.
Για την κρέμα σοκολάτας
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, τη βανίλια και 1 κουτάλι της σούπας από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ζεσταθεί το γάλα.
Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε πολύ καλά τα αυγά μαζί με το κόρν φλάουρ, την υπόλοιπη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι.
Όταν το γάλα αρχίσει να βράζει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσεκτικά ρίχνουμε λίγο με μια κουτάλα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να φέρουμε το μείγμα στην ίδια θερμοκρασία, αποφεύγοντας να ψηθούν τα αυγά.
Αδειάζουμε το μείγμα με τα αυγά στο υπόλοιπο γάλα και βάζουμε ξανά το κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας ανακατεύοντας συνεχώς, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Όταν η κρέμα αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες, προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα.
Κατεβάζουμε την κρέμα σοκολάτας από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και στη συνέχεια αδειάζουμε την κρέμα σε ένα άλλο σκεύος. Καλύπτουμε την επιφάνεια της με μεμβράνη (προσοχή να εφάπτεται καλά η μεμβράνη επάνω στην κρέμα) και αφού κρυώσει την βάζουμε στο ψυγείο για 2 με 3 ώρες.
Για την κρέμα βανίλιας
Την ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθούμε και με την κρέμα βανίλιας. Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τη βανίλια και λίγη από τη ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με το κόρν φλάουρ και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Αφού ζεστάνει το γάλα, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Αδειάζουμε το μείγμα με τα αυγά στο υπόλοιπο γάλα και το ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει σε άλλο σκεύος, σκεπασμένη με μεμβράνη τροφίμων όπως την κρέμα σοκολάτας.
Την βάζουμε και αυτήν στο ψυγείο μέχρι να μοντάρουμε το γλυκό μας.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Σε ένα μικρό τεράγωνο ή μακρόστενο πυρέξ απλώνουμε μια στρώση από τα μπισκότα σαβαγιάρ.
Σουρώνουμε τα κεράσια από το σιρόπι τους και με ένα πινελάκι αλείφουμε ελαφρώς τα σαβαγιάρ με λίγο από το σιρόπι.
Βγάζουμε την κρέμα σοκολάτας από το ψυγείο και με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη την αφρατεύουμε ελαφρώς.
Αδειάζουμε την κρέμα σοκολάτας επάνω από τα ραβαγιάρ και με μία σπάτουλα την απλώνουμε καλά για να καλύψει όλα τα μπισκότα.
Συνεχίζουμε ξανά με μια στρώση από σαβαγιάρ. Αλείφουμε ελαφρά τα σαβαγιάρ με το σιρόπι από τα κεράσια και στο σημείο αυτό προσθέτουμε και τα κεράσια απλώνοντάς τα πάνω από τα μπισκότα.
Βγάζουμε την κρέμα βανίλιας-πορτοκαλιού από το ψυγείο, την αφρατεύουμε με ένα αυγοδάρτη και την απλώνουμε επάνω από τα κεράσια.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.
Αν σας έχουν περισσέψει σαβαγιάρ, μπορείτε να τα σπάσετε και να τα ρίξετε στην επιφάνεια του γλυκού.
Επίσης μπορείτε να σερβίρετε το γλυκό σας με φρέσκα φρούτα.
Tip: Μπορείτε να στήσετε το γλυκό σας μέσα σε τσέρκι με αποσπώμενο βάση φτιάχνοντας μια σαρλότ, όπως έκανα εγώ.
Τοποθετούμε γύρω γύρω περιμετρικά τα μπισκότα σαβαγιάς και καλύπτουμε επίσης και τη βάση από την τούρτα μας με μπισκότα. Με ένα πινελάκι περνάμε ελαφρώς με το σιρόπι τα σαβαγιάρ εσωτερικά και συνεχίζουμε με την κρέμα σοκολάτας, μία στρώση σαβαγιάρ, τα κεράσια και την κρέμα βανίλιας – πορτοκαλιού, όπως σας αναφέρω στη συναρμολόγηση του γλυκού.
Ξεφορμάρουμε το γλυκό όταν έρθει η ώρα να το σερβίρουμε. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προσέξετε να μην το αφήσετε πολύ ώρα εκτός ψυγείου γιατί λόγω της ζέστης μπορεί να μη σας κόβετε εύκολα.
Μεταξύ μας, παρόλο που το ταλαιπώρησα αρκετά με την φωτογράφιση, άντεξε στο ψυγείο. Δυσκολεύτηκα λίγο όμως να το κόψω σε κομμάτια, αλλά η πιστέψτε με, δεν ενδιέφερε κανέναν. Το γλυκό ήταν πεντανόστιμο, ελαφρύ, αρωματικό και πολύ δροσερό.
Enjoy!
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.
Οι κρέμες πατισερί είναι προσαρμοσμένες από εδώ
4 Comments
Σοφία Γκ.
Καλησπέρα! Σε αυτή τη συνταγή σας ξετρελαθηκαμε τις φωτογραφίες και θέλω να τη δοκιμάσω άμεσα! Επισκέπτομαι συχνά τη σελίδα σας για νόστιμες συνταγές,ομολογώ ότι αναγνωρίζω τον κόπο και το στυλ σας παντού,εδώ όμως…είναι απογειωτικο! Έχω δύο ερωτήσεις: 1. Οι ποσότητες που αναφέρετε αρκούν για τούρτα σε Τσερκι διαμέτρου 25cm?
2. Αν τη φτιάξω σαν Σάρλοτ,όπως εσείς,αρκεί ένα πακέτο σαβαγιάρ;
Ελπίζω να έχω άμεσα την απάντηση σας…..και πάλι συγχαρητήρια!
Handmadelittletreats
Καλησπέρα σας! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Το συγκεκριμένο γλυκό είναι ιδιαίτερο αλλά πραγματικά πεντανόστιμο. Αρχικά να σας πω πως το δικό μου τσέρκι ήταν 20cm, αν χρησιμοποιήσετε 25cm απλά θα σας γίνει λίγο πιο χαμηλή και θα χρειαστείτε πιθανόν περισσότερα σαβαγιάρ. Επειδή το συγκεκριμένο γλυκό είναι αρκετά ευαίσθητο, όπως αναφέρω και στο post, η πιο ασφαλή επιλογή είναι να το φτιάξετε σε ένα ωραίο στρογγυλό πυρέξ και να κόψετε κομμάτια όταν θα το σερβίρετε. Αν τώρα θέλετε να το φτιάξετε με μορφή τούρτας, θα πρέπει να παγώσει καλά στο ψυγείο και να σερβιριστεί αμέσως μόλις βγει από το ψυγείο. Όσο περισσότερα σαβαγιάρ βάλετε στο εσωτερικό του, τόσο πιο σταθερό θα είναι.
Σοφία Γκ.
Ευχαριστώ πολύ! Πολύ θα ήθελα να δω μια φώτο απ’ το εσωτερικό ή σερβιρισμενο αλλά….απ’ ότι φαίνεται θα δω πρώτα το δικό μου! Ελπίζω να το θυμηθώ να σας στείλω φωτό εγώ!
Handmadelittletreats
Λυπάμαι αλλά το γλυκό αυτό το έφτιαξα για τραπέζι οπότε δεν ήθελα να το κόψω νωρίτερα. Θα το φτιάξω όμως ξανά κάποια στιγμή και θα το φωτογραφίσω.