Share This Article
Πόσο είχα επιθυμήσει μια πιτούλα και ειδικά μια τυρόπιτα με κριτσανιστό φύλλο και πλούσια γέμιση. Μα πείτε μου σε ποιον δεν αρέσουν οι πίτες; Και ποια είναι η πίτα που αγαπούν τόσο οι μεγάλοι, όσο και οι μικροί;
Μα η τυρόπιτα φυσικά!
Μια αφράτη τυρόπιτα με κριτσανιστό φύλλο και πλούσια ελαφριά τυρένια γέμιση είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου όταν ακούω τη λέξη πίτα. Μετά ακολουθεί η χορτόπιτα και η κολοκυθόπιτα. Αυτές τις τρεις πιτούλες συνήθιζε να φτιάχνει η μαμά μου με τυρί φέτα, χόρτα και κολοκύθια από τον κήπο μας.
Υπάρχει και μια άλλη πίτα που έχω σαν παιδική ανάμνηση στο μυαλό μου, μια παραδοσιακή πίτα που φτιάχνεται μόνο σε κάποια νησιά του Ιονίου. Αυτήν την πίτα συνήθιζε να την φτιάχνει η γιαγιά μου με χειροποίητο φύλλο φυσικά.
Συνεχώς ρωτάω τη μαμά γι’αυτήν την πίτα, καθώς πλέον δεν τη συναντάς πουθενά. Η πίτα αυτή έχει ένα βασικό υλικό το οποίο είναι πολύ ιδιαίτερο, δεν θα σας το αποκαλύψω όμως σήμερα 😉 Σας υπόσχομαι πως θα προσπαθήσουμε μαζί με τη μαμά να την φτιάξουμε και θα σας την παρουσιάσω.
Σήμερα λοιπόν έφτιαξα πιτούλες με αφράτη, ελαφριά και κρεμώδη τυρένια γέμιση, η οποία είναι κρυμμένη μέσα σε μια φωλιά από κριτσανιστό φύλλο κρούστας, κάτι σαν μικρά τυρένια πουγκάκια δηλαδή. Μια πολύ εύκολη συνταγή με απλά υλικά που θα αρέσει σε μικρού και μεγάλους.
Επειδή είναι πιθανόν να σας περισσέψει λίγο από το φύλλο, μπορείτε ή να αυξήσετε λίγο τα υλικά της γέμισης ή να ακολουθήσετε την πρόταση που σας παρουσιάζω στο τέλος της συνταγής προκειμένου να τα αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε μια γλυκιά παρασκευή. Μάλιστα θα ακολουθήσει και νέο ποστ με τη συνταγή αυτή.
Σχετικά τώρα με τη συνταγή δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Το μόνο ίσως που θα πρέπει να προσέξετε είναι να τοποθετήσετε τα φύλλα στις θήκες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αγκαλιάζουν και να κλείνουν ωραία τη γέμιση.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε τις ατομικές τυροπιτούλες
ΥΛΙΚΑ για περίπου 15 cups-τυρόπιτες
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- Λίγο λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο για τα φύλλα
- Σουσάμι για την επιφάνεια
Για τη γέμιση
- 300γρ τυρί φέτα της επιλογής σας*
- 300γρ ανθότυρο
- 2 αυγά χτυπημένα ελαφρώς
- 130γρ γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κουτ. της σούπας αλεύρι*
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, περίπου 2 με τρία κλαδάκια
* Αν η φέτα που θα χρησιμοποιήσετε είναι αλμυρή μπορείτε να βάλετε λιγότερη και την ποσότητα που θα αφαιρέσετε να την προσθέσετε στο ανθότυρο. Λόγου χάρη, μπορείτε να προσθέσετε 250γρ φέτα και 350γρ ανθότυρο. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, επειδή το ανθότυρο είναι πιο μαλακό τυρί θα προσθέσετε άλλη μια κουταλιά αλεύρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπαγώνουμε τα φύλλα κρούστας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε τις θήκες από το ειδικό ταψάκι για muffins ή χρησιμοποιούμε φόρμες σιλικόνης.
Σε ένα μπολ πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τα τυριά και προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το αλεύρι, τον άνηθο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά έως ότου ομογενοποιηθούν. Η γέμιση μας δεν θέλουμε να είναι αραιή, αν συμβεί αυτό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
Παίρνουμε αρχικά τα μισά από τα φύλλα και τα υπόλοιπα τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μην ξεραθούν. Τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος της μικρότερης πλευράς δημιουργώντας δυο μεγάλες λωρίδες.
Στη συνέχεια, κόβουμε την κάθε λωρίδα σε τρία ίσα μέρη. Στο τέλος θα έχουμε έξι τετράγωνα κομμάτια.
Τοποθετούμε αρχικά ένα φύλλο στη βάση από τη θήκη φροντίζοντας να κολλήσει καλά στα τοιχώματά της.
Παίρνουμε ένα άλλο φύλλο και το τοποθετούμε από πάνω. Ραντίζουμε με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο και τοποθετούμε άλλο ένα τρίτο φύλλο.
Στη συνέχεια, γεμίζουμε τις θήκες με περίπου δυο κουταλιές της σούπας από τη γέμισή μας.
Καλύπτουμε τη γέμιση με το πρώτο φύλλο (το φύλλο που τοποθετήσαμε τελευταίο) και το ραντίζουμε με λίγο βούτυρο. Συνεχίζουμε με το μεσαίο φύλλο, ραντίζουμε με βούτυρο και κλείνουμε το τυροπιτάκι μας με το τελευταίο φύλλο. Ραντίζουμε την επιφάνεια με βούτυρο ή ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα. Χρησιμοποιούμε όσα φύλλα χρειάζονται μέχρι να τελειώσει η γέμισή μας.
Ψήνουμε τα τυροπιτάκια για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, ανάλογα πάντα με το φούρνο. Αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός ίσως χρειαστεί λιγότερος χρόνος.
Μπορείτε αρχικά, πάντα ανάλογα το φούρνο σας, να τοποθετήσετε τη σχάρα στην τελευταία κάτω θέση του φούρνου και στην συνέχεια να τα μεταφέρεται στη μεσαία θέση για να ροδίσουν και από πάνω.
Μόλις ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε λίγο στις θήκες να πέσει η θερμοκρασία τους.
Διατηρούνται στο ψυγείο και μπορούμε να τα ζεστάνουμε στο φούρνο λίγο πριν τα σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Πιθανόν θα σας περισσέψουν περίπου 9 με 10 λωρίδες από το φύλλο σας. Επειδή δεν πετάμε τίποτα μπορούμε κάλλιστα με τα φύλλα που περίσσεψαν να φτιάξουμε μηλοπιτάκια.
Θα χρειαστούμε 1 μήλο τριμμένο στον τρίφτη, λίγες σταφίδες, λίγα σπασμένα καρύδια, ελάχιστη ζάχαρη της επιλογής μας, λίγη τριμμένη φρυγανιά, ελάχιστο λεμόνι και βούτυρο λιωμένο.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός από το λιωμένο βούτυρο σε ένα μπολάκι και βουτυρώνουμε ελαφρώς την κάθε λωρίδα από το φύλλο. Βάζουμε λίγη από τη γέμιση στην άκρη του φύλλου και διπλώνουμε το φύλλο σε τρίγωνο.
Τοποθετούμε τα μηλοπιτάκια σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τα βουτυρώνουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Αναλυτικά τη συνταγή θα τη βρείτε εδώ.
Enjoy!
……………………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.