Share This Article
Πείτε μου τώρα ότι αυτό δεν είναι ένα από τα αγαπημένα σας καλοκαιρινά πιάτα και όχι μόνο!
Μπορεί το καλοκαίρι να πέρασε αλλά ακόμη οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους. Δε θα φτιάξεις λοιπόν αυγά με φρέσκια σάλτσα ντομάτας; Άσε που το φαγητό αυτό σε βγάζει και από τη δύσκολη θέση όταν θέλεις να φτιάξεις κάτι νόστιμο, πολύ νόστιμο, στα γρήγορα.
Συνήθως τα σπάω τα αυγά και τα κάνω στραπατσάδα, αυτή τη φορά όμως είπα να τα ψήσω ολόκληρα μέσα στη σάλτσα για να είναι και λίγο πιο φωτογενή.
Μαζί όμως με την πλούσια και αρωματική σάλτσα με τα αυγά σας έφτιαξα στα γρήγορα και τις αγαπημένες μου πιτούλες. Γιατί αυγά με σάλτσα χωρίς ψωμάκι δε γίνεται!
Αυτά τα ψωμάκια είναι θησαυρός γιατί γίνονται στη στιγμή δεν περιέχουν μαγιά, θα χρειαστείς μόλις τρία άντε τέσσερα υλικά, είναι θρεπτικά, νόστιμα και ιδανικά τόσο για να συνοδεύσουν οποιοδήποτε φαγητό αλλά ακόμη μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις γεμιστές πιτούλες. Αν πάλι ψάχνεις συνταγή για αφράτες και ελαστικές πιτούλες ολικής ιδανικές για να τυλίξεις ό,τι υλικό θέλεις ρίξε μία ματιά σε αυτήν εδώ τη συνταγή μου.
Τις φτιάχνω συχνά, ειδικά όταν έχω ξεμείνει από ψωμί.
Μάλιστα μπορείτε να φτιάξετε διπλάσια δόση και να τα αποθηκεύσετε, αφού κρυώσουν καλά, τυλιγμένα στην κατάψυξη. Έτσι ανά πάσα στιγμή τα ξεπαγώνετε, τα ζεσταίνετε ελαφρώς και έχετε φρέσκο ψωμάκι.
Θα μοιραστώ μαζί σας και ένα επιπλέον μυστικό για να έχετε πάντα αφράτα πιτάκια. Αν πχ τα έχετε βάλει στο ψυγείο ή τα έχετε αφήσει εκτός ψυγείου και έχουν ξεραθεί ελαφρώς, τα ραντίζετε με λίγο νερό και τα βάζετε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να στεγνώσουν και να αφρατέψουν ξανά.
Σχετικά τώρα με την συνταγή για τα αυγά με τη σάλτσα, κάθε φορά αυτοσχεδιάζω. Χρησιμοποιώ διαφορετικά αρωματικά αλλά πάντα αυτήν την εποχή χρησιμοποιώ φρέσκια ντομάτα. Δυο είναι οι αγαπημένες μου συνταγές για σάλτσα με φρέσκια ντομάτα, αυτή που σας έχω παρουσιάσει στη συνταγή με τα γεμιστά ρολάκια μελιτζάνας την οποία θα βρείτε εδώ και αυτή που σου παρουσιάζω σήμερα. Οι εύκολες πιτούλες ολικής χωρίς μαγιά αποτελούν αναπόσπαστο κόμματι.
Για τη σάλτσα ντομάτας με αυγά θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ
- 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 2 μικρές σκελίδες σκόρδο ή 1 μεγάλη
- Μισό ξερό κρεμμύδι
- 2 ώριμες μεγάλες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
- Μία πρέζα ζάχαρη
- Μείγμα αρωματικών της επιλογής μας, επέλεξα ρίγανη αποξηραμένη και θυμάρι
- Λίγη γλυκιά πάπρικα
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- 2 αυγά
- Φύλλα φρέσκου βασιλικού ή λίγος αποξηραμένος βασιλικός
Για το σερβίρισμα
- Τριμμένο τυρί φέτα
- Λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε σε ένα τηγανάκι αντικολλητικό σε μεσαία φωτιά το ελαιόλαδο για να ζεστάνει λιγάκι και προσθέτουμε το σκόρδο κομμένο σε μικρά κομμάτια και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε την φρεσκοτριμμένη ντομάτα μαζί με όλα τα υγρά της, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, τη γλυκιά πάπρικα και λίγο πιπέρι μαζί με αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Όταν αρχίσει να δένει η σάλτσα, παίρνουμε ένα κουτάλι και με τον πάτο του δημιουργούμε δύο ανοίγματα στη σάλτσα. Μέσα σε αυτά ρίχνουμε τα αυγά.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε τη σάλτσα με τα αυγά, για λίγα λεπτά ακόμη, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να είναι έτοιμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με χοντροτριμμένη φέτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Για τις εύκολες πιτούλες ολικής χωρίς μαγιά θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 4 πιτούλες ολικής χωρίς μαγιά
- 100γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 230γρ γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- Μία πρέζα με 1/4 κ/γ αλάτι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ μπολ, τα ανακατεύουμε αρχικά με ένα κουτάλι και στη συνέχεια ζυμώνουμε τη ζύμη καλά με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί. Η ζύμη θα είναι μαλακή και ίσως να κολλάει ελαφρώς, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι σε αυτό το στάδιο.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, τη ζυμώνουμε λίγο ακόμη και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια.
Στο μεταξύ τοποθετούμε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί. Το αυτόματο μάτι της δικής μου κουζίνας έχει maximum θερμοκρασία το 6, εγώ το έβαλα στο 4. Θα πρέπει το τηγάνι να ζεσταθεί καλά πριν ξεκινήσουμε να ψήνουμε τις πίτες.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε έναν δίσκο, πάχους περίπου μισό εκατοστό, ούτε πολύ χοντρές αλλά ούτε και πολύ λεπτές.
Τοποθετούμε κάθε φορά μία πιτούλα στο τηγάνι προσεκτικά. Μόλις αρχίσει να ψήνετε θα δούμε που θα φουσκώνει στην επιφάνεια σε κάποια σημεία τότε την γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Η πίτα θα έχει ροδίσει σε κάποια σημεία.
Προσοχή, ο χρόνος που χρειάζονται για να ψηθούν οι πίτες είναι πολύ λίγος, γι’ αυτό θα πρέπει να τις ελέγχετε συχνά.
Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και με τις υπόλοιπες.
Τις σερβίρουμε ζεστές, έτοιμες να τις βουτήξουμε στη σάλτσα με τα αυγά. Τρώγονται ακόμη και κρύες με τα συνοδευτικά της επιλογής μας.
Αν σας περισσέψουν, τις αφήνετε να κρυώσουν, τις τυλίγετε καλά με μία μεμβράνη και τις αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για να τις καταναλώσετε την επόμενη μέρα.
Tip
Όσο είναι ζεστές μπορείτε να τις αλείψετε με βούτυρο και να τις πασπαλίσετε με αρωματικά ή ακόμη και με σκόνη σκόρδου ή να τρίψετε λίγο σκόρδο επάνω στην επιφάνεια τους.
Αν τις βάλετε στο ψυγείο μπορείτε να τις ψεκάσετε με λίγο νερό και να τις ζεστάνετε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία και θα αφρατέψουν ξανά.
……………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ