Share This Article
Αυτές τις τηγανίτες τις έχω στο μυαλό μου εδώ και καιρό. Πρόκειται για τηγανίτες φούρνου που ονομάζονται Dutch baby.
Το Dutch baby είναι γνωστό για τα τραγανά του άκρα και το κρεμώδες εσωτερικό του καθώς και για τον ιδιαίτερο τρόπο που φουσκώνει στο φούρνο.
Με απλά υλικά όπως αυγά, ζάχαρη, γάλα και αλεύρι φτιάχνεις ένα χυλό ο οποίος μεταμορφώνεται σε αυτήν την εξαιρετική τηγανίτα.
Για να φτιάξει λοιπόν κανείς αυτές τις τηγανίτες θα πρέπει να διαθέτει ένα σκεύος βαθύ με χερούλια, όπως ένα τηγάνι ας πούμε, ιδανικό για το φούρνο ή κάποιο πυρίμαχο σκεύος.
Όταν λοιπόν τις προάλλες παρέλαβα τα μαντεμένια τηγανάκια που είχα παραγγείλει (αχ πόσο καιρό τα χαλβαδιάζω) το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι να φτιάξω αυτές τις τηγανίτες. Πρόκειται για μια συνταγή που είχα φυλάξει από το περιοδικό Γαστρονόμο.
Βέβαια η αλήθεια είναι πως τις φοβήθηκα λιγάκι και δεν τις άφησα να φουσκώσουν πάρα πολύ όπως έπρεπε.
Άσε που ετεροχρονισμένα κατάλαβα ότι έκανα και ένα λάθος :-). Δεν άφησα αρκετό χρόνο το χυλό να ξεκουραστεί κάτι που είναι απαραίτητο για να φουσκώσει στη συνέχεια η τηγανίτα μας. Παρόλα αυτά, όπως βλέπετε και στην παρακάτω φωτογραφία, έχει ανυψωθεί η τηγανίτα μου περιμετρικά.
Να ξέρετε όμως πως, όταν βγάλετε την τηγανίτα από το φούρνο, θα χάσει αρκετό από το φούσκωμα της λόγω της αλλαγής θερμοκρασίας.
Οι τηγανίτες μου λοιπόν βγήκαν πεντανόστιμες, ακριβώς όπως τις περιγράφουν, με ένα μαλακό κρεμώδες εσωτερικό και τραγανά άκρα.
Σερβίρονται ως πρωινό ή brunch τόσο με γλυκά, όσο και με αλμυρά συνοδευτικά.
Εγώ λοιπόν επέλεξα να τις συνοδεύσω με μια μαρμελάδα που έφτιαξα στη στιγμή με διάφορα κατεψυγμένα μούρα και μύρτιλα που είχα αποθηκεύσει στην κατάψυξη, μήλο, λίγο μέλι και βανίλια. Υπέροχη μαρμελάδα και με εντυπωσιακό χρώμα, δε συμφωνείτε;
Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα ξαναφτιάξω πολύ σύντομα Dutch baby για πρωινό, ειδικά αυτήν την περίοδο που υπάρχει αρκετός χρόνος ελεύθερος.
Για το Dutch baby θα χρειαστούμε
ΥΛΙΚΑ (για ένα σκεύος 22 με 23 εκατ)
- 3 αυγά
- 30γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 180ml ζεστό γάλα
- Μια πρέζα αλάτι
- 2 κάψουλες βανίλιας ή 2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 20γρ βούτυρο, λιωμένο + 2 κουτ. της σούπας για το σκεύος
- 100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
ΥΛΙΚΑ για τη μαρμελάδα
- 250γρ περίπου κατεψυγμένα ή φρέσκα μύρτιλα, βατομουρα, σμέουρα
- 1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 1 κουτ. της σούπας μέλι ( δοκιμάζεται και αν την θέλετε πιο γλυκιά προσθέτετε λίγο ακόμη)
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Λίγο στυμμένο λεμόνι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το Dutch baby
Ρίχνουμε σε ένα μπλέντερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα 20 γρ λιωμένο βούτυρο, το γάλα και τη βανίλια και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για να ξεκουραστεί για 8 με 10 λεπτά και συγχρόνως ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετούμε μέσα στο φούρνο το ειδικό σκεύος για να ζεσταθεί και αυτό.
Αφού ζεσταθεί πολύ καλά ο φούρνος, χτυπάμε, αν θέλουμε, το χυλό άλλη μία φορά στο μπλέντερ και βγάζουμε το καυτό σκεύος πολύ προσεκτικά από το φούρνο. Ρίχνουμε μέσα τις 2 κουταλιές βούτυρο. Αφού λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε και το χυλό μας και φροντίζουμε να απλωθεί καλά σε όλο το σκεύος.
Ψήνουμε για περίπου 25 με 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει στις άκρες η τηγανίτα μας.
Βγάζουμε την τηγανίτα προσεκτικά από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Για τη μαρμελάδα
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μία μικρή κατσαρολίτσα και ανακατεύουμε απαλά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα και να δέσει η μαρμελάδα.
Κατεβάζουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Αν δεν την καταναλώσουμε αμέσως, την διατηρούμε στο ψυγείο για δυο τουλάχιστον μέρες.
Σερβίρουμε το Dutch baby με την μαρμελάδα, με ξηρούς καρπούς, με μέλι ή με ό, τι άλλο θέλουμε.
Enjoy!
…………………………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
…………………………………………………
Η συνταγή για το Dutch baby είναι της κας Νένας Ισμυρνογλου
2 Comments
Christine
Από πού πήρες τα μαντεμένια τηγάνια?
Handmadelittletreats
Καλησπέρα σας, τα συγκεκριμένα μαντεμένια τηγάνια είναι Lodge cast iron, αμερικάνικα, είναι εξαιρετικής ποιότητας. Μπορείτε να βρείτε στο internet κάνοντας αναζήτηση την εταιρεία.