Share This Article
Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα της νηστείας, καλή Μ. Εβδομάδα να έχετε όλοι φίλοι μου!
Τα όσπρια λοιπόν, αυτήν την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους.
Αν με ρωτούσατε ποιο από τα όσπρια προτιμώ περισσότερο, θα σας απαντούσα, χωρίς δεύτερη σκέψη, τις φακές. Από μικρή αγαπούσα πολύ τις φακές. Ακόμη και τώρα συνηθίζω να τις μαγειρεύω τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Το χειμώνα κυρίως επιλέγω να τις φτιάχνω σούπα, άσπρες ή κοκκινιστές, αλλά από εδώ και στο εξής, που αρχίζει και ζεσταίνει ο καιρός, τις απολαμβάνω ως σαλάτα σε συνδυασμό κυρίως με λαχανικά.
Η σημερινή μου λοιπόν σαλάτα προέκυψε συνδυάζοντας τις αγαπημένες μου φακές με λίγα παντζάρια, τα οποία μου περίσσεψαν από το χούμους που σας παρουσίασα σε προηγούμενο ποστ.
Και επειδή αυτές τις μέρες έχω αρκετό χρόνο στη διάθεση μου, μένοντας σπίτι, τις φωτογράφισα και σας τις παρουσιάζω.
Οι φακές αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου, βασικών μετάλλων και φυτικών ινών και σε συνδυασμό με τα πλούσια και θρεπτικά συστατικά του παντζαριού μετατρέπουν αυτήν τη σαλάτα σε ένα πιάτο με υψηλή διατροφική αξία.
Γι’αυτόν λοιπόν το λόγο ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Μπορεί αυτό το πιάτο να μην είναι αρκετά φωτογενές, αν και εγώ το βρίσκω υπέροχο, παρόλα αυτά, θεωρώ ότι κερδίζει επάξια μία θέση εδώ στο blog μου.
Πάμε λοιπόν να σας δείξω πως έφτιαξα τη φακοσαλάτα με παντζάρι.
ΥΛΙΚΑ
- Φακές
- Ένα μικρό δαφνόφυλλο
- Μία σκελίδα σκόρδο (κομμένη σε μικρότερα κομμάτια)
- Παντζάρια βρασμένα και στραγγισμένα από τα υγρά τους
- Ανάμεικτη πράσινη σαλάτα
- Κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- Ρίγανη αποξηραμένη
- Αλάτι & Πιπέρι
- Καρύδια
- Παξιμαδάκια ολικής
ΥΛΙΚΑ για το dressing
- 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. της σούπας μηλόξυδο ή λευκό ξύδι
- 1/2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 κουτ. της σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 κουτ. του γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή αγαύη για τη vegan εκδοχή της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις φακές σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, προσθέτοντας στο νερό τη δάφνη και το σκόρδο.
Το πόσο βρασμένες θέλουμε τις φακές μας, εξαρτάτε από τις επιλογές του καθενός. Εμένα μου αρέσει, ειδικά στις σαλάτες, να κρατάνε λίγο.
Σουρώνουμε τις φακές και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Κόβουμε τα παντζάρια σε κύβους και ετοιμάζουμε το dressing.
Σε ένα ποτήρι αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά για το dressing και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις φακές, τα παντζάρια, το κρεμμύδι και τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας και προσθέτουμε τα καρύδια και τα παξιμαδάκια σπασμένα σε μικρότερα κομμάτια.
Τέλος, προσθέτουμε τη σαλάτα της επιλογής μας και το dressing.
Ανακατεύουμε πολύ καλά τη σαλάτα και σερβίρουμε.
Enjoy!
………………………………………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.