Share This Article
Οι πίτες έχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, δε θα μπορούσα λοιπόν να μην εκμεταλλευτώ ένα άκρως φθινοπωρινό λαχανικό, την κολοκύθα και να φτιάξω μία υπέροχη πίτα.
Η κολοκύθα είναι φτωχή σε λίπη και παράλληλα πλούσια σε κάλιο, περιέχει βιταμίνη Α,C,B3 και B1 και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και με λίγες θερμίδες. Λόγω του ότι η γεύση της είναι γλυκιά και ουδέτερη χρησιμοποιείτε κυρίως σε γλυκές συνταγές, έλα όμως που εμένα μου αρέσει να τη χρησιμοποιώ κυρίως σε αλμυρές και αυτό γιατί η μαμά μου φτιάχνει πάντα αυτήν την εποχή αλλά και όλο το χειμώνα αλμυρή κολοκυθόπιτα εκμεταλλευόμενη τις τεράστιες κολοκύθες από τον κήπο μας. Πρόκειται για μία αλμυρή πίτα που φτιάχνουμε στο νησί μου την Κέρκυρα και κυρίως στην Βόρεια πλευρά του νησιού. Η γλυκιά γεύση της κολοκύθας δένει εξαιρετικά με τα αλμυρά τυριά και τα υπόλοιπα λαχανικά.
Αυτή λοιπόν την κολοκυθόπιτα της μαμάς μου έφτιαξα αλλά της έδωσα την δική μου γευστική πινελιά. Έτσι λοιπόν προέκυψε αυτή η υπέροχη αλμυρή ανοιχτή πίτα που μοιάζει και με τάρτα. Η μαμά μου την κολοκυθόπιτα τη φτιάχνει πάντα με σφολιάτα και αυτό έκανα και εγώ, η βουτυρένια και πλούσια γεύση της σφολιάτας δένει εξαιρετικά με την ελαφρώς αλμυρή γέμιση. Στη συγκεκριμένη μάλιστα πίτα η μαμά προσθέτει ρύζι, τη δοκίμασα όμως με γλυκό τραχανά και πραγματικά η γεύση της απογειώθηκε.
Πρόκειται για μία πλούσια και γευστική πίτα-τάρτα παρά το γεγονός ότι τα υλικά της είναι απλά. Τη σερβίρεις αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία της και μπορείς μάλιστα να την αποθηκεύσεις και στο ψυγείο και να τη ζεστάνεις καλά πριν τη σερβίρεις.
Τι θα πρέπει να προσέξεις στη συνταγή.
Το πιο σημαντικό βήμα είναι η προετοιμασία της κολοκύθας και αυτό γιατί η κολοκύθα όπως και το κολοκυθάκι έχουν αρκετή υγρασία οπότε επειδή στη συνταγή μας τη χρησιμοποιούμε ωμή θα πρέπει να τη στραγγίξουμε πολύ καλά.
Αρχικά λοιπόν αφού την τρίψουμε, την αλατίζουμε ελαφρώς και την αφήνουμε σε ένα σουρωτή για μία ώρα τουλάχιστον (παράλληλα ξεπαγώνουμε και τη σφολιάτα) για να βγάλει τα υγρά της. Στη συνέχεια, πριν τη χρησιμοποιήσουμε, τη στραγγίζουμε με τα χέρια μας όσο περισσότερο μπορούμε, μετά είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε αν θέλουμε να την τυλίξουμε και σε μία πετσέτα και να τη στραγγίξουμε. Εγώ προτιμώ κυρίως να τη στύβω πολύ καλά με τα χέρια μέσα στο σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά της.
Η διαδικασία προετοιμασίας της πίτας είναι πολύ εύκολη. Απλά ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο ανακατεύοντάς τα μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί σε ένα μπολ και τα απλώνουμε επάνω στη σφολιάτα.
Τέλος, αφού ψηθεί η πίτα, εξίσου σημαντικό είναι να την αφήσουμε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία της πριν τη κόψουμε έτσι θα μπορούμε να τη σερβίρουμε καλύτερα.
Αν αγαπάς την πορτοκαλί κολοκύθα τότε δοκίμασε αυτήν την αλμυρή ανοιχτή πίτα και δε θα χάσεις.
Για την αλμυρή ανοιχτή πίτα με πορτοκαλί κολοκύθα θα χρειαστούμε:
Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 1 κιλό πορτοκαλί κολοκύθα, τη ζητήσουμε αφού την καθαρίσουμε
- 2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες (το λευκό μέρος έως και το τρυφερό πράσινο)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
- 2 με 3 κ/σ ελαιόλαδο
- Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 300γρ τυρί φέτα χοντροτριμμένη
- 200γρ γραβιέρα κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 2 αυγά
- 3 κ/σ γάλα
- 60γρ τραχανάς γλυκός σταρένιος ή πλιγούρι ή κινόα
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- Λίγο σουσάμι άσπρο και μαύρο για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε το φύλλο σφολιάτας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την τρίβουμε στο μεσαίο μέρος του τρίφτη. Τη βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, την πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και την αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να βγάλει αρκετά από τα υγρά της.
Στη συνέχεια τη στραγγίζουμε πολύ καλά στύβοντάς την με τα χέρια έτσι ώστε να αφαιρέσουμε όσο περισσότερη ποσότητα υγρού μπορούμε.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το πράσο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη στραγγισμένη κολοκύθα, το κρεμμύδι μαζί με το πράσο, τον άνηθο και προσθέτουμε και τα δύο αυγά αφού πρώτα τα έχουμε χτυπήσει ελαφρά με το γάλα.
Ρίχνουμε τον τραχανά μαζί με τα τριμμένα τυριά και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαζί με λίγο επιπλέον αλάτι.
Συνεχίζουμε ανακατεύοντας πολύ καλά τη γέμιση.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα αντικολλητικό ταψί και απλώνουμε επάνω το φύλλο σφολιάτας. Φροντίζουμε να καλύψει η σφολιάτα και λίγο από τα τοιχώματα του ταψιού για να τη γυρίσουμε στη συνέχεια και να καλύψει λίγο την άκρη της γέμισης.
Αδειάζουμε τη γέμιση με την κολοκύθα και την απλώνουμε να πάει παντού.
Διπλώνουμε τη σφολιάτα περιμετρικά και πασπαλίζουμε την επιφάνεια της πίτας με το σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 190 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 60 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα και να ψηθεί η γέμιση.
Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και πριν την κόψουμε θα πρέπει να την αφήσουμε να πέσει η θερμοκρασία της και να σταθεί. Αν την κόψουμε αμέσως θα δούμε πως θα έχει λίγο υγρασία, αν την αφήσουμε να σταθεί θα είναι πιο εύκολο να τη σερβίρουμε.
Αν περισσέψει, την διατηρούμε στο ψυγείο και τη ζεσταίνουμε πριν τη σερβίρουμε.
…………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.