Share This Article
Μπήκαμε για τα καλά στην περίοδο της νηστείας και φέτος, περισσότερο από ποτέ, έχω έντονη την επιθυμία να ακολουθήσω, όσο περισσότερο μπορώ, ένα πρόγραμμα διατροφής μακριά από γαλακτοκομικά και κρεατικά.
Καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς, προσπαθώ να υπάρχει μία ισορροπία στη διατροφή μου, γι’αυτό θα βρείτε αρκετές συνταγές στο blog μου, στην κατηγορία vegan, που είναι νηστίσιμες.
Από εδώ και στο εξής λοιπόν, θα μοιράζομαι μαζί σας νηστίσιμες, εύκολες και νόστιμες συνταγές, τόσο γλυκές, όσο και αλμυρές.
Και τώρα που το σκέφτομαι, ίσως να πάω έτσι και μέχρι το Πάσχα, εκτός από κάποιες μικρές εξαιρέσεις…
Σήμερα λοιπόν σας έχω ετοιμάσει μία υπέροχη Πάστα Φλώρα με μία ζύμη μαλακή, αρωματική και εύπλαστη, που μπορείτε άνετα να την ανοίξετε με πλάστη και να κόψετε πολύ ωραία σχέδια με κουπατ της επιλογής σας προκειμένου να τη στολίσετε.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι φαν της σκληρής ζύμης που σπάει και θρυμματίζετε, γι’αυτό προσπάθησα να δώσω στη ζύμη μου μια πιο μαλακή και αφράτη υφή. Η πάστα φλώρα μου μοιάζει περισσότερο με τάρτα, παρά με μπισκότο.
Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μη ξεχάσετε να βάλετε τη ζύμη να ξεκουραστεί, για τουλάχιστον μία ώρα, στο ψυγείο. Η ζύμη θα παγώσει και θα σφίξει ελαφρώς. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να την ανοίξετε με τον πλάστη, χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε αρκετό αλεύρι, ειδικά αν ανοίγετε τη ζύμη σας σε αντικολλητική επιφάνεια.
Για τη γέμιση, επιλέξτε τη μαρμελάδα της επιλογής σας, μία κόκκινη όμως μαρμελάδα, όπως με γεύση φράουλα, κεράσι ή κόκκινα μούρα θα κάνει τη διαφορά. Εγώ επέλεξα μια υπέροχη μαρμελάδα φράουλα με φυσικά σάκχαρα. Και καθώς η ζύμη δεν είναι πολύ γλυκιά, έρχεται και ισορροπεί γευστικά με τη γλύκα της μαρμελάδας.
Η πάστα φλώρα είναι ένα ιδανικό συνοδευτικό γλύκισμα για τον καφέ ή το τσάι μας. Μπορούμε να φτιάξουμε μία ολόκληρη τάρτα και να την κόψουμε στη συνέχεια, αφού κρυώσει, σε κομμάτια για να την σερβίρουμε ή να επιλέξουμε να φτιάξουμε μικρά ατομικά ταρτάκια.
Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, εγώ επέλεξα να φτιάξω μικρές ατομικές ταρτούλες, τις οποίες στόλισα με τις κλασικές πλεγμένες λωρίδες, αλλά και με λουλουδάκια που έκοψα με μικρά κουπάτ. Ήθελα να δώσω στις ταρτούλες μου μία ανοιξιάτικη νότα.
Έμπνευση μου ήταν αυτό το υπέροχο μπουκετάκι με πολύχρωμες νεραγκούλες, με τις οποίες στόλισα τα μικρά βαζάκια μου.
Μπορώ να πω πως ξετρελάθηκα με τις μικρές ταρτούλες με τα λουλουδάκια. Συμβουλή μου, αν φτιάξετε την πάστα φλώρα και θέλετε να εντυπωσιάσετε με το γλυκό σας, είτε επιλέξετε να ετοιμάσετε μία μεγάλη τάρτα ή μικρότερα ταρτάκια, επιλέξτε να στολίσετε την επιφάνεια με λουλουδάκια. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και το αποτέλεσμα πολύ εντυπωσιακό.
Μπορείτε να καλύψετε όλη την επιφάνεια της τάρτας ή να αφήσετε κάποια σημεία γυμνά, έτσι ώστε να φαίνεται λίγο το κόκκινο χρώμα της μαρμελάδας. Στις σημειώσεις που ακολουθούν, μετά τη συνταγή, σας έχω κάποια μικρά tips γύρω από τη συνταγή μας, μην παραλείψετε να τα διαβάσετε. Θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα.
Νομίζω όμως, πως αρκετά είπαμε, ας περάσουμε στη συνταγή.
Για την Νηστίσιμη Πάστα Φλώρα θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για μία τάρτα 25 εκ ή 7 με 8 μικρά ταρτάκια
- 510γρ με 520γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο χρειαστεί), συν επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης (αν χρειαστεί)
- 2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. του γλυκού κανέλα
- Μία πρέζα αλάτι
- 250ml χυμός πορτοκαλιού
- 125ml ηλιέλαιο ή πολύ ελαφρύ ελαιόλαδο
- 80γρ ψιλή ακατέργαστη ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας λικέρ της επιλογής σας ή 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
- 400 με 430γρ μαρμελάδα φράουλα ή άλλη μαρμελάδα της επιλογής σας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και το λικέρ και ανακατεύουμε πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα με το αλεύρι σε αυτό με το χυμό πορτοκαλιού και τα υπόλοιπα υγρά υλικά και χτυπάμε με το μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, με το εξάρτημα φτερό ή με αυτό που είναι ιδανικό για ζύμωμα. Ζυμώνουμε το μείγμα μας, μέχρι να έχουμε μια απαλή και ελαστική ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και λαδώνουμε ελαφρώς μία φόρμα για τάρτα με αποσπώμενο πάτο. Αν δεν διαθέτουμε φόρμα τάρτας με αποσπώμενο πάτο, καλύπτουμε ένα απλό, σχετικά ρηχό ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, φροντίζοντας να εξέχει λίγο το χαρτί έξω από τα τοιχώματα του ταψιού. Το αντικολλητικό χαρτί θα μας βοηθήσει να ξεφορμάρουμε στη συνέχεια την τάρτα πολύ εύκολα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε. Παίρνουμε τα 2/3 περίπου από τη ζύμη και την ανοίγουμε πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε στρογγυλό φύλλο πάχους περίπου 1,5 εκ.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, φροντίζοντας να καλύψει και τα τοιχώματα της. Αν χρειαστεί, κόβουμε τη ζύμη που θα περισσέψει. Απλώνουμε στη βάση της τάρτας τη μαρμελάδα, φροντίζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα.
Με τη ζύμη που έχει περισσέψει μπορούμε, αφού την ανοίξουμε ξανά με τον πλάστη, να κόψουμε λωρίδες και να καλύψουμε με αυτές την επιφάνεια της τάρτας. Επίσης μπορούμε, αφού απλώσουμε τη ζύμη, να κόψουμε με κουπατ της επιλογής μας διάφορα σχέδια, όπως λουλούδια και με αυτά να καλύψουμε όση επιφάνεια της τάρτας θέλουμε.
Ψήνουμε την πάστα φλώρα για 45 με 50 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Η τάρτα θα είναι έτοιμη, όταν ροδίσει η επιφάνεια της.
Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, πριν τη ξεφορμάρουμε. Τη σερβίρουμε αφού πρώτα έχει κρυώσει καλά.
Σημειώσεις
Μπορούμε, αντί για μία τάρτα, να φτιάξουμε μικρά ατομικά ταρτάκια, κατά τον ίδιο τρόπο που φτιάξαμε την τάρτα μας και ακολουθώντας την ίδια διαδικασία ψησίματος.
Για να κόβονται και να ξεκολλάνε πολύ πιο εύκολα π.χ. τα λουλουδάκια από το κουπατ, μπορείτε να πασπαλίσετε το κουπατ με λίγο αλεύρι.
Αν σας κολλάει ελαφρώς η ζύμη, πασπαλίσετε με λίγο αλεύρι τα χέρια σας και αν χρειαστεί, προσθέστε και λίγο αλεύρι τη ζύμη.
Όταν θα βάλετε την τάρτα στο φούρνο, φροντίστε να βάλετε από κάτω από την σχάρα που θα έχετε την τάρτα σας ένα ρηχό ταψί, γιατί ενδέχεται, όπως ψήνετε και φουσκώνει η τάρτα, να στάξει μαρμελάδα στο φούρνο.
Μπορούμε αν θέλουμε, όταν κρυώσει η παστα φλώρα, να αλείψουμε την επιφάνεια της με πολύ λίγη μαρμελάδα για να γυαλίσει και να την πασπαλίσουμε με καστανή ζάχαρη.
Enjoy!
………………………………………………………………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
2 Comments
Ρένα Χριστοδούλου
Αγαπημένη πάστα Φλώρα.
Θα τη φτιάξω άμεσα.
Ο αποκλεισμός χρειάζεται το γλυκάκι του.
Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή.
Handmadelittletreats
Η καλή διάθεση και η όρεξη για δημιουργία μέσα στο σπίτι δε θα πρέπει να χαθεί. Σας ευχαριστώ πολύ!