Share This Article
Μια δροσερή και αρωματική χειμωνιάτικη σαλάτα από το νησί μου την Κέρκυρα θα σας παρουσιάσω σήμερα στην πιο απλή εκδοχή της, όπως συνήθιζαν και συνηθίζουν ακόμη να την απολαμβάνουν κυρίως οι Κερκυραίοι της υπαίθρου. Όπως θυμάμαι να την ετοιμάζει η γιαγιά μου τα απογεύματα κόβοντας νεράντζια από τον κήπο μας στο χωριό μου στη Β.Κέρκυρα και όπως ακόμη και τώρα την απολαμβάνει ο μπαμπάς μου κατά τους χειμερινούς μήνες, προσθέτοντας σε αυτήν τα πιο απλά υλικά και δημιουργώντας μια σαλάτα γεμάτη χρώμα, άρωμα και γεύση.
Στην Ιταλική γλώσσα «naranza» σημαίνει πορτοκάλι και όταν οι Κερκυραίοι μιλούν για την Νερατζοσαλάτα εννοούν την πολύ γνωστή και οικεία σε αυτούς σαλάτα με πορτοκάλια, τα οποία έχουν ελαφρώς υπόξινη γεύση. Tη σαλάτα των φτωχών, όπως ονομάζεται.
Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο συνδυασμό γεύσεων καθώς το πορτοκάλι συνδυάζεται με γλυκιά πάπρικα, το γνωστό κοκκινοπίπερο, αλάτι και ελαιόλαδο. Αυτά είναι τα απλά υλικά που την απαρτίζουν και δημιουργούν αυτήν την ενδιαφέρουσα σαλάτα που έχει περάσει στους αιώνες και αποτελεί ένα από τα πιάτα που χαρακτηρίζουν την τοπική Κερκυραϊκή κουζίνα της υπαίθρου.
Σήμερα τη σαλάτα αυτή, λόγω της απλότητας της, τα παραδοσιακά εστιατόρια της Κέρκυρας δεν την σερβίρουν, παρόλα αυτά υπάρχουν ελάχιστα επιλεγμένα εστιατόρια, που την προσφέρουν στο μενού τους , σεβόμενοι την παράδοση του τόπου.
Αυτή λοιπόν τη σαλάτα θα σας παρουσιάσω σήμερα σε 2 εκδοχές. Αρχικά την παραδοσιακή όπως τη φτιάχνουμε οι Κερκυραίοι στα σπίτια μας και στη συνέχεια θα την μεταμορφώσουμε για να συνοδεύσει ιδανικά τα γεύματα μας.
Για την παραδοσιακή Κερκυραϊκή Νερατζοσαλάτα θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ
- 2 πορτοκάλια (προτιμήστε γλυκά)
- Ελαιόλαδο
- Γλυκιά πάπρικα (κοκκινοπίπερο)
- Λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε καλά τα πορτοκάλια από τη φλούδα τους και αφαιρούμε όσο περισσότερες από τις λευκές μεμβράνες και τις ίνες τους. Αφαιρούμε επίσης τυχών κουκούτσια.
Κόβουμε τα πορτοκάλια σε λεπτές «φτενές » φέτες και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε στο πιάτο και το χυμό που έχουν βγάλει κατά τη διάρκεια που τα καθαρίζαμε.
Πασπαλίζουμε τα πορτοκάλια με τη γλυκιά πάπρικα (κοκκινοπίπερο) και λίγο αλάτι, «τότσο αλάτι» όπως λέμε στην Κερκυραϊκή διάλεκτο.
Έτοιμη!!
Την Νερατζοσαλάτα μας λοιπόν αυτή θα τη μεταμορφώσουμε σε μια δροσερή σαλάτα με Πορτοκάλια.
ΥΛΙΚΑ για τη σαλάτα
- 2 πορτοκάλια (προτιμήστε γλυκά)
- Ανάμεικτα φρέσκα σαλατικά όπως πράσινη σαλάτα, λόλα ρόσα, μπέιμπι σπανάκι
- Μαύρο σουσάμι
- Γλυκιά πάπρικα (κοκκινοπίπερο)
ΥΛΙΚΑ για το ντρέσινγκ
- 4κουτ.σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 4κουτ.σούπας ελαιόλαδο
- 1κουτ.σούπας μηλόξιδο (ή κάποιο άλλο ελαφρύ ξίδι)
- 1κουτ. γλυκού απαλή μουστάρδα
- 1κουτ.γλυκού σιρόπι αγαύης ή μέλι
- Ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
ΕΚΤΕΣΕΛΗ
Καθαρίζουμε καλά τα πορτοκάλια από τη φλούδα τους και αφαιρούμε όσο περισσότερες από τις λευκές μεμβράνες και τις ίνες τους. Αφαιρούμε επίσης τυχών κουκούτσια.
Κόβουμε τα πορτοκάλια σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τα πασπαλίζουμε με λίγη γλυκιά πάπρικα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα σαλατικά μας κομμένα και προσθέτουμε και τις φέτες πορτοκαλιού. Πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ.
Σε ένα βαθύ μπολάκι ή σε ένα ποτήρι ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ τη σαλάτα μας και σερβίρουμε.
Tip: Ένα μικρό αλλά πολύτιμο μυστικό για να μη μαραίνονται τα λαχανικά είναι να μη ρίχτετε στη σαλάτα σας πρώτα το ελαιόλαδο, καθώς μόλις έρθει σε επαφή με τα σαλατικά τα βαραίνει αμέσως με αποτέλεσμα να μαραίνονται.
Καλή σας απόλαυση!
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.