Share This Article
Σήμερα φτιάχνουμε αλμυρές ατομικές σφολιάτες γεμιστές με μπεσαμέλ, μανιτάρια, σπανάκι, τυρί και κάποιο αλλαντικό της επιλογής σου.
Αυτές οι αλμυρές σφολιάτες, που θα μπορούσαμε να τις πούμε και ατομικές τάρτες, είναι πολύ εύκολες στο να γίνουν, περιέχουν απλά υλικά και σου εγγυώμαι πως είναι πεντανόστιμες.
Είναι ιδανικές για brunch, για ένα ελαφρύ γεύμα ή ακόμη και για το εορταστικό σου τραπέζι. Τις τάρτες τις αγαπώ ιδιαίτερα και ειδικά τις αλμυρές και πάντα σε ένα τραπέζι εορταστικό φροντίζω να υπάρχει και μία. Αυτές λοιπόν οι ατομικές σφολιάτες είναι ιδανικές για αυτήν την περίσταση. Μπορείς επίσης να τις φτιάξεις και να τις απολαύσεις με το κρασάκι σου.
Αρχικά ετοιμάζεις τα μανιτάρια, λίγα λεπτά θα χρειαστούν για να μαλακώσουν και να μαγειρευτούν στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Στη συνέχεια φτιάχνεις τη μπεσαμέλ. Στην μπεσαμέλ αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι να διαλυθεί πολύ καλά το αλεύρι στο βούτυρο και να ψηθεί ελαφρώς αποκτώντας ένα χρυσαφί χρώμα.
Προσθέτεις το ζεστό γάλα τμηματικά ανακατεύοντας συνεχώς ή με μία ξύλινη κουτάλα ή με ένα σύρμα σιλικόνης για να μην προκαλέσεις φθορά στο αντικολλητικό σου σκεύος.
Η θερμοκρασία από το μάτι της κουζίνας θα πρέπει να είναι μέτρια και εσύ πάνω από τη μπεσαμέλ γιατί θα δέσει γρήγορα και δε θέλουμε να καεί.
Στη συνέχεια προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά, ψήνεις τις σφολιάτες και τις απολαμβάνεις ζεστές.
Πάμε να τις φτιάξουμε;
Για της ατομικές σφολιάτες με μπεσαμέλ, μανιτάρια, σπανάκι, τυρί και κάποιο αλλαντικό της επιλογής μας θα χρειαστούμε:
Υλικά για 9 ατομικές σφολιάτες
- 1 φύλλο σφολιάτας
Για τα μανιτάρια
- 130γρ μανιτάρια λευκά κομμένα σε λεπτές φέτες (καθαρό βάρος, καθαρισμένα χωρίς να κοτσάνια τους)
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
- λίγη αποξηραμένη ρίγανη
Για τη γέμιση
- 40γρ βούτυρο
- 40γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 240ml γάλα ζεστό
- 1 πρέζα αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 20γρ baby σπανάκι φιλοκομμένο
- 150γρ τυρί ημίσκληρο τριμμένο, τα 100γρ για τη γέμιση και τα 50 για την επιφάνεια από τις σφολιάτες
- 70γρ γαλοπούλα ψητή ή κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια (προαιρετικά)
Για το άλειμμα
- 1 αυγό
- 1 κ/γ νερό
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε το φύλλο σφολιάτας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια χωρίς το κοτσάνι ( μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε ζωμό λαχανικών)
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα μανιτάρια, λίγο αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να πάρει ένα ανοιχτό χρυσό χρώμα και στη συνέχεια προσθέτουμε τμηματικά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και να γίνει λεία.
Κατεβάζουμε την μπεσαμέλ από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μανιτάρια, το ψιλοκομμένο σπανάκι και τα 100γρ από το τυρί. Ανακατεύουμε καλά και σε αυτό το σημείο προσθέτουμε, αν θέλουμε, και κάποιο αλλαντικό της επιλογής μας. Εγώ πρόσθεσα ψημένη γαλοπούλα.
Ανακατεύουμε για μία τελευταία φορά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και το κόβουμε σε δύο σημεία κατά μήκος και δύο κατά πλάτος για να έχουμε 9 κομμάτια.
Βάζουμε στη μέση από κάθε κομμάτι σφολιάτας δύο κουτάλια της σούπας από τη γέμιση και την απλώνουμε ελαφρώς.
Ρίχνουμε επάνω από τη γέμιση και το υπόλοιπο τυρί και κλείνουμε τις τέσσερις άκρες της σφολιάτας διπλώνοντάς τες επάνω από τη γέμιση.
Τοποθετούμε τις σφολιάτες σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί με απόσταση μεταξύ τους και αλείφουμε τη σφολιάτα με λίγο αυγό που έχουμε χτυπήσει με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 190 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, ανάλογα πάντα με το φούρνο, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ψηθεί η σφολιάτα.
Σερβίρουμε τις σφολιάτες ζεστές.
Σημειώσεις
Μπορούμε να προσθέσουμε όποιο αλλαντικό θέλουμε ή κάποιο ψητό κρέας που μας έχει περισσέψει αφού πρώτα το κόψουμε σε μικρά κομμάτια. Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε το αλλαντικό.
Επιλέξτε ένα ημίσκληρο τυρί και όχι κάποιο πολύ μαλακό.
………………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.