Share This Article
Αυτά τα κεφτεδάκια τα είχα στο μυαλό μου εδώ και πολύ καιρό, μη σου πω από πέρυσι. Συνεχώς όμως κάτι προέκυπτε και έμεναν πίσω. Φέτος ήθελα οπωσδήποτε να τα φτιάξω.
Πραγματικά δεν το μετάνιωσα καθόλου! Με απλά υλικά φτιάχνεις ένα από τα ωραιότερα καλοκαιρινά φαγάκια. Περίμενα υπομονετικά τα πρώτα κολοκύθια από τον κήπο του μπαμπά και μπήκα αμέσως στη διαδικασία να τα φτιάξω.
Μη φανταστείς ότι θα αφιερώσεις και πολύ χρόνο για να τα ετοιμάσεις. Ένα είναι το μυστικό, το πολύ, μα πολύ καλό στράγγισμα του κολοκυθιού. Δε θέλουμε να έχει καθόλου υγρασία το κολοκύθι για να μη διαλυθούν τα κεφτεδάκια στη σάλτσα.
Από κει και μετά θα χρειαστείς και λίγα ακόμη υλικά, όπως καρότο, μυρωδικά, ό,τι μυρωδικά θέλεις, αυγό και φυσικά τριμμένη φρυγανιά και βρόμη σε μορφή αλευριού για να δέσουν ωραία τα κεφτεδάκια και να γίνουν αφράτα.
Ρίξε τα ψημένα κεφτεδάκια, αν συγκρατηθείς και δεν τα φας όλα μόλις βγουν από το φούρνο, στην πλούσια σάλτσα ντομάτας, άστα να πλατσουρίσουν λιγάκι και έτοιμο το φαγάκι σου.
Συνόδευσε τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια σου με πατάτες τηγανητές, πουρέ πατάτας, ρύζι ή ακόμη και με μακαρόνια και θα τα λατρέψεις.
Για επιπλέον νοστιμιά μπορείς να προσθέσεις στο μείγμα για να κεφτεδάκια και λίγη φέτα τριμμένη, όνειρο σου λέω.
Αν αγαπάς το κολοκύθι όπως εγώ, δοκίμασέ τα!
Και επειδή αυτήν την εποχή λόγω ζέστης τα πολλά λόγια είναι περιττά πάμε γρήγορα στη συνταγή!
Για τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια κολοκυθιού με σάλτσα ντομάτας θα χρειαστούμε:
Υλικά για 20 κεφτεδάκια
Για τα κεφτεδάκια
- 2 κ/σ ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 κρεμμύδι (από ένα μεγάλο κρεμμύδι)
- 500γρ κολοκυθάκια τριμμένα
- 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 100γρ φρυγανιά τριμμένη
- 60γρ βρόμη σε μορφή αλευριού
- 2 καρότα μεσαίου μεγέθους τριμμένα
- 1 κ/γ ρίγανη αποξηραμένη
- αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- βασιλικός ψιλοκομμένος
- 1/2 κουταλάκι μείγμα μυρωδικών Italian seasoning ( μείγμα μυρωδικών με ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και μαϊντανό) ή μόνο θυμάρι (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα
- 500γρ χυμός ντομάτας
- 2 κ/σ ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κ/γ αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κ/σ πελτές ντομάτας
- 1/2 με 1 κ/γ ζάχαρη ανάλογα την οξύτητα της ντομάτας
- 2 κ/σ φρέσκα φύλλα βασιλικού
- 300ml νερό ζεστό ή ζωμό λαχανικών
- αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι με λίγο αλάτι. Τα αφήνουμε στην άκρη για 10 με 15 λεπτά για να βγάλουν τα υγρά τους όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Τρίβουμε στον τρίφτη τα καρότα, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ρίχνουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ.
Στραγγίζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε το κολοκύθι. Δεν θέλουμε να έχει καθόλου υγρασία.
Ρίχνουμε το κολοκύθι στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, τη βρόμη που έχουμε προηγουμένως αλέσει, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και τέλος προσθέτουμε τα αυγά, τα οποία έχουμε χτυπήσει ελαφρώς.
Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα με μία ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι (όπως φτιάχνουμε και τα κανονικά κεφτεδάκια) και αφού ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά πλάθουμε μικρά μπαλάκια τα οποία τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Αν το μείγμα μας έχει αρκετή υγρασία προσθέτουμε λίγη ακόμη τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε τα κεφτεδάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 20 με 25 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσό-καφέ χρώμα εξωτερικά.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη σάλτσα
Σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ, το οποίο τρίβουμε για λίγο στο τηγάνι.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και το ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει για 15 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη ρίγανη και λίγο αλάτι και πιπέρι.
Μόλις αρχίσει να δένει η σάλτσα προσθέτουμε το βασιλικό ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ψημένα κεφτεδάκια.
Αφήνουμε τη σάλτα μαζί με τα κεφτεδάκια να δέσει σε χαμηλή φωτιά αλλά όχι να στείψει εντελώς. Αν χρειαστεί να αναποδογυρίσουμε τα κεφτεδάκια θα το κάνουμε προσεκτικά για να μη διαλυθούν.
Σερβίρουμε τα κεφεδάκια κολοκυθιού με τη σάλτσα και το συνοδευτικό της επιλογής μας.
Εγώ επέλεξα πατάτες τηγανιτές. Μπορείς να σερβίρεις τα κεφτεδάκια με ρύζι, μακαρόνια ή πουρέ πατάτας.
Tip
Μπορείς να παραλήψεις τη σάλτσα και να τα απολαύσεις τα κεφτεδάκια κολοκυθιού σκέτα ψημένα στο φούρνο.
…………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ