Share This Article
Αν ψάχνεις μία γρήγορη, νόστιμη, θρεπτική και υγιεινή πρόταση για ένα ελαφρύ γεύμα τότε δοκίμασε αυτά τα ιδιαίτερα μπιφτεκάκια τόνου με γλυκοπατάτα, καρότο, μυρωδικά και βρόμη χωρίς αβγό.
Πρόκειται για τα πιο εύκολα μπιφτέκια με τόνο που μπορείς να φτιάξεις στη στιγμή. Τον τόνο τον αγαπάω! Συνήθως τον χρησιμοποιώ σε σαλάτες και τορτίγιες αλλά φτιάχνω συχνά και μια υπέροχη σάλτσα την οποία συνδυάζω κυρίως με ρύζι. Την έφτιαξα πρώτη φορά ως φοιτήτρια και από τότε δεν έχω σταματήσει να τη μαγειρεύω.
Είναι μια ιδιαίτερη σάλτσα με πολύ λίγα υλικά που όμως είναι πεντανόστιμη. Κάποια στιγμή θέλω να σας την παρουσιάσω αλλά επειδή εδώ και τόσα χρόνια την φτιάχνω με το μάτι χωρίς δοσολογίες και επειδή όπως σας είπα είναι λίγο ιδιαίτερη, όσες φορές έχω προσπαθήσει να τη μαγειρέψω με δοσολογίες το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλω. Που θα μου πάει όμως, θα τα καταφέρω!
Στο θέμα μας όμως τώρα που είναι αυτά τα διαφορετικά μπιφτεκάκια. Πλούσια σε γεύση, αυτά τα παιχνιδιάρικα πορτοκαλί μπιφτεκάκια είναι ιδανικά για όταν θέλεις να φτιάξεις κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Μαλάκα και ελαφρώς ζουμερά στο εσωτερικό τους αυτά τα μπιφτεκάκια τόνου δεν είναι vegan αλλά είναι υγιεινά και ιδανικά για όσους ακολουθούν seagan διατροφή.
Δε χρειάζονται πολλά υλικά και ούτε ιδιαίτερη προετοιμασία. Άπαξ και βράσεις τη γλυκοπατάτα και το καρότο, τα υπόλοιπα είναι παιχνιδάκι. Μάλιστα το μείγμα για τα μπιφτεκάκια δεν περιέχει αβγό, έτσι μπορείς να το δοκιμάσεις και να προσθέσεις όποιο επιπλέον μπαχαρικό ή μυρωδικό θες, πριν τα βάλεις στο φούρνο.
Λίγα λόγια για τη συνταγή
Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις στη ζύμη είναι να μην έχει πολύ υγρασία το μείγμα, γι’αυτό το λόγο στραγγίζεις πολύ καλά τον τόνο. Τώρα αν η ζύμη σου κολλάει, μπορείς να προσθέσεις λίγο ακόμη αλεύρι βρόμης.
Όσον αφορά το αλεύρι βρόμης καλύτερα να προτιμήσεις βρόμη που θα αλέσεις εσύ σε ένα multi ή σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, παρά να χρησιμοποιήσεις έτοιμο αλεύρι βρόμης.
Τώρα, αν δε σου βρίσκεται βρόμη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φρυγανιά τριμμένη ή ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί. Δεν το έχω δοκιμάσει όμως, οπότε δε γνωρίζω ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Επίσης, αν δε θέλεις να βλέπεις ή να γεύεσαι το κρεμμύδι σε κομμάτια καλό είναι να το τρίψεις και να πολτοποιήσεις το σκόρδο. Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα έτσι το άφησα ψιλοκομμένο, όπως μπορείς να δεις και στις φωτογραφίες.
Τέλος, ο χυμός λεμονιού ταιριάζει πολύ με τον τόνο, αν τώρα δε θες να είναι τόσο έντονη η γεύση του λεμονιού μπορείς να τον αντικαταστήσεις με νερό από τον τόνο ή να προσθέσεις λιγότερο χυμό λεμονιού και την υπόλοιπη ποσότητα που απαιτείται νερό από τον τόνο.
Μόλις βάλεις τα μπιφτεκάκια στο φούρνο θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά για να ψηθούν, ίσως και λιγότερο, ανάλογα το φούρνο, άλλωστε μη ξεχνάς πως όλα τα υλικά μπορούν να καταναλωθούν και πριν μπουν στο φούρνο. Τα μπιφτεκάκια θα πάρουν ένα πορτοκαλί ωραίο χρώμα εξωτερικά και θα είναι μαλακά στο εσωτερικό τους.
Τα σερβίρεις με μια σαλάτα με λαχανικά εποχής, όπως έκανα εγώ, με πιτούλες και μία σος της επιλογής σου ή μπορείς να τα σερβίρεις με ανάμεικτά λαχανικά, ζεστή σαλάτα ή με ρυζάκι, όπως το ρύζι με τα ανάμεικτα λαχανικά που σου παρουσίασα στο προηγούμενο ποστ, θα το βρεις εδώ.
Πάμε να τα φτιάξουμε;
Για τα μπιφτεκάκια με τόνο, γλυκοπατάτα, καρότο και βρόμη θα χρειαστούμε:
Υλικά για 10 μικρά μπιφτεκάκια
- 250γρ τόνος σε νερό (1 διπλή μεγάλη συσκευασία) τον ζυγίζουμε αφού τον στραγγίξουμε καλά (κρατάμε το νερό)
- 2 μικρά καρότα, περίπου 80γρ (ζυγισμένα αφού καθαριστούν)
- Μία μικρή πορτοκαλί γλυκοπατάτα ή απλή πατάτα, περίπου 180γρ (ζυγισμένη αφού καθαριστεί)
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή τριμμένο στον τρίφτη
- Μία σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη
- 1 κ/γ μουστάρδα
- 1 κ/γ ντοματοπελτές
- 3 κ/γ χυμό λεμονιού ή νερό από τον τόνο
- Λίγος μαϊντανός & λίγος άνηθος ψιλοκομμένος
- 50 με 60γρ περίπου βρόμη αλεσμένη σε μορφή αλευριού
- Αλάτι & Πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τη γλυκοπατάτα και τα καρότα. Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο αλάτι.
Αφού βράσουν, τα στραγγίζουμε καλά, τα πολτοποιούμε με ένα πιρούνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Καλύπτουμε ένα ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Στραγγίζουμε καλά τον τόνο και κρατάμε το νερό του.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον τόνο, τα μυρωδικά, το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, τη μουστάρδα και τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε την πολτοποιημένη γλυκοπατάτα, μαζί με το καρότο και 3 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού ή νερό από τον τόνο. Ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε τη βρόμη, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε το μείγμα με το χέρι και δοκιμάζουμε για να δούμε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι ή πιπέρι.
Αν το μείγμα έχει αρκετή υγρασία τότε προσθέτουμε λίγο αλεύρι βρόμης, αν από την άλλη είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε λίγο νερό από τον τόνο (δε νομίζω ότι θα χρειαστεί περισσότερο υγρό, ίσως όμως χρειαστεί περισσότερη βρόμη).
Η ζύμη δε θα πρέπει να έχει πολύ υγρασία, να μην κολλάει στα χέρια και να πλάθονται ωραία τα μπιφτέκια.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας και τα τοποθετούμε στο ταψί. Ψήνουμε τα μπιφτέκια για περίπου 20 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.
Μόλις ψηθούν και πάρουν ένα ωραίο πορτοκαλί χρώμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τα σερβίρουμε με τη σαλάτα της επιλογής μας και φρεσκοψημένες χειροποίητες πιτούλες. Μπορούμε επίσης να τα προσθέσουμε και σε σάντουιτς.
…………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.