Share This Article
Σήμερα μπήκα στην κουζίνα και όση ζέστη και να κάνει εγώ έφτιαξα τα αγαπημένα μου λαζάνια με λαχανικά.
Μα πως μπορώ να αντισταθώ όταν το καλάθι μου είναι γεμάτο από μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ντομάτες και πιπεριές από τον κήπο του μπαμπά! Αυτά τα καλούδια θα πρέπει να τα απολαμβάνεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και επειδή ως γνωστόν μία αγάπη για τα ζυμαρικά την έχω, είπα να συνδυάσω τα αγαπημένα μου λαζάνια με φρέσκα καλοκαιρινά λαχανικά.
Το ξέρω πως μπορεί να σου ακούγεται μπελαλίδικο φαγητό και να σκέφτεσαι, που να μπω τώρα στην κουζίνα να φτιάξω λαζάνια! Ένα θα σου πω, εκτός από τη διαδικασία να καθαρίσεις και να κόψεις τα λαχανικά, που εδώ που τα λέμε δεν είναι και καμμιά μεγάλη ποσότητα, το φαγητό γίνεται μόνο του. Άσε που δε θα μπεις στη διαδικασία να φτιάξεις μπεσαμέλ και κρέμες. Αυτό που θα χρειαστείς είναι μια υπέροχη, αρωματική και πλούσια σάλτσα λαχανικών, τα λαζάνια σου και μπόλικη μοτσαρέλα. Ένα φαγητό που μπορείς να φτιάξεις ακόμη και στις διακοπές στο εξοχικό.
Πρόκειται για ένα ελαφρύ αλλά συγχρόνως πλούσιο comfort καλοκαιρινό φαγάκι. Φτιάξε και μια δροσερή σαλάτα και απόλαυσέ το όπως του αξίζει!
Και επειδή δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για πολλά λόγια πάμε να μπούμε στην κουζίνα να το φτιάξουμε!
Για τα καλοκαιρινά λαζάνια με λαχανικά και μοτσαρέλα θα χρειαστούμε:
Υλικά για 8 μερίδες
Για τη σάλτσα λαχανικών
- 900γρ ώριμες ντομάτες (περίπου 4 μεγάλες ντομάτες)
- 2 μελιτζάνες
- 2 μεγάλα κολοκυθάκια ή 3 μεσαίου μεγέθους
- 2 καρότα
- 1 πιπεριά της επιλογής σας
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 20ml ελαιόλαδο
- 1 κ.σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κ.γλυκού γλυκιά πάπρικα
- 3/4 κ.σούπας ρίγανη αποξηραμένη
- 1/2 κ.σούπας θυμάρι αποξηραμένο
- Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Φρέσκα φύλλα βασιλικού
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- Μια πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)
Για τα λαζάνια
- 1 πακέτο λαζάνια που δε χρειάζονται βράσιμο
- 400γρ τριμμένη μοτσαρέλα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα λαχανικά, όπου απαιτείται και τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη. Τρίβουμε επίσης το καρότο στον τρίφτη και κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές σε μικρότερα κομμάτια.
Σε μια φαρδιά αλλά σχετικά ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γυαλίσουν και στην συνέχεια ρίχνουμε και τα λαχανικά, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, το καρότο και την πιπεριά.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμη και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα μαζί με τους χυμούς της καθώς και τον πελτέ ντομάτας.
Προσθέτουμε τη ρίγανη, το θυμάρι, τη γλυκιά πάπρικα, μια πρέζα ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Αν κρίνουμε αναγκαίο, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό ίσα ίσα για να βράσουν τα λαχανικά.
Αφήνουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Δε θέλουμε να στύψει το φαγητό.
Λίγο πριν κατεβάσουμε τη σάλτσα από τη φωτιά προσθέτουμε το μαϊντανό και τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, λίγο αλάτι ακόμη.
Συναρμολόγηση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Ρίχνουμε λίγη από τη σάλτσα με τα λαχανικά στη βάση από ένα πυρέξ ή ένα πυρίμαχο σκεύος (αν κρίνουμε αναγκαίο λαδώνουμε ελαφρώς το σκεύος μας, εμένα δε χρειάστηκε)
Στη συνέχεια, απλώνουμε μια στρώση από λαζάνια. Συνεχίζουμε με τα λαχανικά και πασπαλίζουμε με τριμμένη μοτσαρέλα. Ξανά πάλι λαζάνια, σάλτσα λαχανικών και τριμμένη μοτσαρέλα. Κάνουμε όσες στρώσεις χρειαστεί και τελειώνουμε με μία στρώση λαχανικά και μπόλικη μοτσαρέλα.
Σκεπάζουμε το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να βράσουν τα λαζάνια. Λίγο πριν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε περίπου 10 λεπτά ή όσο χρειαστεί για να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια.
Κόβουμε τα λαζάνια σε κομμάτια και σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.
Καλή όρεξη!
……………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.
3 Comments
Περιστέρα
Καλησπέρα,καλό μήνα!
Σας ευχαριστούμε για την συνταγή σας, φαίνεται νοστιμότατη.
Ήθελα να ρωτήσω αν θα μπορούσε να γίνει με άλλο είδος μακαρονιου σε περίπτωση που δεν έχει κάποιος λαζάνια,π.χ πένες.
Σας ευχαριστώ
Handmadelittletreats
Καλό μήνα και σε εσάς. Τα λαζάνια είναι ειδικά κατασκευασμένα για να βράζουν μέσα στο φούρνο χωρίς να χρειάζονται προβράσιμο. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε άλλα μακαρόνια θα σας πρότεινα να τα βράσετε ελαφρώς, αφήνοντάς τα λίγο να κρατάνε, να μην είναι δηλαδή εντελώς βρασμένα όταν θα τα βάλετε με τα λαχανικά και το τυρί στο φούρνο.
Περιστέρα
Σας ευχαριστώ πολύ!