Share This Article
Σαββατοκύριακο και pancakes πάνε μαζί.
Η αλήθεια είναι πως είχα καιρό να φτιάξω για το πρωινό μας pancakes και τον τελευταίο καιρό τα είχα επιθυμήσει!
Τις καθημερινές το πρωινό μας το παίρνουμε βιαστικά, ίσα ίσα που προλαβαίνουμε. Το σαββατοκύριακο όμως αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω και να το απολαύσουμε με την ησυχία μας.
Έτσι λοιπόν το σαββατοκύριακο που πέρασε έφτιαξα αυτά τα μικρά pancakes για το πρωινό μας. Θα μου πεις τώρα τι το ιδιαίτερο έχουν αυτά τα pancakes; Δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο αλλά ο τρόπος παρασκευής τους τα κάνει πολύ αφράτα. Επίσης δεν περιέχουν καθόλου βούτυρο.
Εννοείται βέβαια πως μπορείτε να τα φτιάξετε σε κανονικό μέγεθος αλλά να σας πω τη αλήθεια ήταν τόσο πολύ χαριτωμένα έτσι μικρούλια που τα έφτιαξα που τα λατρέψαμε. Επιπλέον, χρειάστηκαν πολύ λιγότερο χρόνο για να ψηθούν.
Τα υλικά για τα pancakes είναι υλικά που υπάρχουν σίγουρα στην κουζίνα σου. Από την άλλη βλέποντας όμως τα υλικά πιο προσεκτικά θα δεις πως θα πρέπει να έχεις βουτυρόγαλα και θα μου πεις τώρα πως βουτυρόγαλα δεν έχεις. Μη μου αγχώνεσαι όμως γιατί μπορείς πολύ εύκολα να το φτιάξεις. Πώς; Προσθέτοντας σε απλό γάλα λευκό ξύδι ή λεμόνι. Για την ποσότητα γάλακτος που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μας θα χρειαστούμε ένα κουταλάκι της σούπας λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού* και το αφήνουμε 15 λεπτά τουλάχιστον στην άκρη πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Το δεύτερο μυστικό που θα κάνει τα pancakes μας αφράτα είναι ο τρόπος που θα χτυπήσουμε τα υλικά. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τους χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ωραία μαρέγκα την οποία στη συνέχεια την ενσωματώνουμε απαλά στο μείγμα μας για να μη χάσει τον αέρα της. Αυτό είναι που θα κάνει και τα pancakes μας αφράτα μαζί με το βουτυρόγαλα φυσικά.
Τώρα αν σου φαίνεται πολύ μεγάλος ο αριθμός από τα mini pancakes να σου πω ότι είναι πολύ μικρούλια, το μπολ που βλέπετε είναι περίπου η μισή δοσολογία.
Τέλος τα έχω φτιάξει και με κρυσταλλική ζάχαρη, όπως βλέπετε στο βίντεο, αλλά και με ζάχαρη καρύδας η οποία λειτούργησε εξίσου καλά αλλά και με καστανή, αρκεί η ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσετε να είναι ψιλή.
Μπορείς να δεις όλη τη διαδικασία παρασκευής τους στο βίντεο που ακολουθεί. Κάνε την εγγραφή σου στο κανάλι μου στο youtube για να βλέπεις τα βίντεο που ανεβάζω.
Πάμε να τα φτιάξουμε;
Για τα μίνι pancakes θα χρειαστούμε:
Υλικά για περίπου 55 μικρά pancakes
- 2 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από το ασπράδι
- 200ml βουτυρόγαλα *
- 50γρ ζάχαρη καρύδας, κρυσταλλική ή καστανή ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 210γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Λίγο φυτικό λάδι για το σκεύος (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το βουρόγαλα, τη βανίλια και το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, αφού πρώτα το έχουμε κοσκινίσει.
Ανακατεύουμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα με απαλές κορυφές. Τη διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε και αντίστροφά. Πρώτα να ετοιμάσουμε τη μαρέγκα και μετά το μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά.
Αδειάζουμε το 1/3 περίπου της μαρέγκας μέσα στο μείγμα με τους κρόκους και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί η μαρέγκα μέσα στο μείγμα. Δε χρειάζεται σε αυτό το στάδιο να ενσωματωθεί πλήρως.
Προσθέτουμε σιγά σιγά και την υπόλοιπη μαρέγκα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αν κρίνουμε αναγκαίο το αλείφουμε με ελάχιστο φυτικό λάδι ή βούτυρο. Με ένα κουτάλι σχηματίζουμε μικρούς δίσκους από pancakes αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.
Επειδή είναι πολύ μικρά θα χρειαστούν ελάχιστο χρόνο για να ψηθούν. Τα αναποδογυρίζετε και από τις δυο πλευρές για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Σερβίρουμε τα pancakes ζεστά με σιρόπι σφενδάμου ή μέλι και τα φρούτα της επιλογής μας.
Σημειώσεις
Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε το μείγμα για τα pancakes σε ένα κορνέ και να σχηματίσετε με αυτό τους μικρούς δίσκους.
Και εννοείται πως με τη ζύμη αυτή μπορείτε να φτιάξετε κανονικά pancakes. Θα χρειαστούν όμως παραπάνω χρόνο για να ψηθούν. Μόλις εμφανιστούν μικρές φυσαλίδες στην επιφάνειά τους τα γυρίζετε και από την άλλη πλευρά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Καλή απόλαυση!
…………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ