Share This Article
Τι σας έχω σήμερα! Σήμερα σας έχω μια σοκολατένια πουτίγκα που η αλήθεια είναι ότι με δυσκόλεψε! Όχι για να την ετοιμάσω, ούτε για να στήσω το setting της φωτογράφισης. Δυσκολεύτηκα γιατί τη δοκίμασα και μετά δεν μπορούσα να αντισταθώ, συνεχώς τσιμπολογούσα!
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσεις το ψωμί που σου έχει περισσέψει, πόσο μάλλον αν το ψωμάκι σου είναι σοκολατένιο όπως το ψωμάκι που σας παρουσίασα σε προηγούμενο ποστ (θα το βρείτε εδώ).
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φτιάξετε αυτήν την ελαφριά πουτίγκα με το ψωμάκι της επιλογής σας είτε πρόκειται για ένα απλό ψωμί ή για ψωμάκι μπριός ή ψωμί του τοστ που κοντεύει να λήξει ή ακόμη και με τσουρέκι. Ανάλογα όμως το ψωμί που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να προσαρμόσετε λιγάκι τα υλικά.
Για παράδειγμα, το δικό μου το ψωμάκι περιείχε ήδη σταφίδες και ξηρούς καρπούς όπως και λίγη ζάχαρη παραπάνω από ένα απλό ψωμί άρα αν χρησιμοποιήσετε απλό ψωμί θα πρέπει να εμπλουτίσετε τα υλικά, να προσθέσετε λόγου χάρη λίγες σταφίδες και λίγο μέλι παραπάνω στα υλικά. Αν όμως χρησιμοποιήσετε κάποιο τσουρέκι, νομίζω ότι θα πρέπει να μειώσετε λίγο π.χ το μέλι εκτός αν αγαπάτε ιδιαίτερα τις γλυκές γεύσεις.
Επίσης, αν θέλετε τη πουτίγκα σας σοκολατένια θα πρέπει να προσθέσετε λίγο κακάο στο υγρό μείγμα της συνταγής ή σταγόνες σοκολάτας και φυσικά να αυξήσετε λίγο την ποσότητα του γλυκαντικού που θα χρησιμοποιήσετε.
Κατά τα άλλα, τα υλικά είναι πολύ απλά , όπως επίσης εύκολη είναι και η όλη διαδικασία. Η πουτίγκα είναι πεντανόστιμη, αρωματική και ιδανικά θα πρέπει να την απολαύσετε ζεστή ή αν μείνει θα πρέπει να την αποθηκεύσετε στο ψυγείο για την επομένη και να τη ζεστάνετε πολύ καλά πριν τη σερβίρετε.
Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με όποιο φρούτο θέλετε ακόμη και με σαντιγί ή παγωτό. Εγώ προτίμησα να φτιάξω ένα σιρόπι με χυμό από σαγκουίνι και μέλι και πρόσθεσα τα φρούτα στο σερβίρισμα.
Μόλις βγει από το φούρνο την κόβετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε. Απόλαυση….!
Λίγα λόγια για την πουτίγκα.
Η πουτίγκα έχει τις ρίζες της στο Μεσαίωνα, τότε πρωτοεμφανίστηκε και δεν είχε καμία σχέση με το είδος της πουτίγκας που βλέπουμε εμείς σήμερα. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε γλυκιά πουτίγκα αλλά επρόκειτο για ένα φαγητό στο οποίο οι νοικοκυρές αξιοποιούσαν υλικά που τους είχαν περισσέψει για να φτιάξουν ένα νέο γεύμα για την οικογένειά τους.
Η βάση της πουτίγκας ήταν το μπαγιάτικο ψωμί, στο οποίο πρόσθεταν όλα τα υπόλοιπα υλικά. Με το πέρασμα του χρόνου η πουτίγκα πήρε και γλυκιά μορφή και εμπλουτίστηκε με φρέσκα ψωμιά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και πολλά άλλα υλικά.
Για μένα η πουτίγκα είναι ένας υπέροχος τρόπος να αξιοποιήσεις υλικά που έχεις στο σπίτι έτσι ώστε να μην πάει τίποτα χαμένο, όπως μπαγιάτικο ψωμί, γάλα που κοντεύει να λήξει και ώριμα φρούτα και αυγά που πρέπει να καταναλωθούν.
Έτσι λοιπόν προέκυψε και η σημερινή συνταγή. Φρόντισα να προσθέσω στην πουτίγκα μου λίγα και απλά υλικά χωρίς να το παρακάνω με τη ζάχαρη και τα γλυκαντικά. Το αποτέλεσμα ήταν μια αέρινη και ζουμερή πουτίγκα, όχι ιδιαίτερα γλυκιά με υπέροχα αρώματα.
Πάμε να φτιάξουμε την ελαφριά σοκολατένια και αρωματική πουτίγκα μας;
Υλικά για την πουτίγκα σοκολάτας
- 400γρ ψωμί με κακάο (περίπου 4 μεγάλες φέτες ψωμί που μας έχει περισσέψει)
- 440ml ρόφημα αμυγδάλου ή οποιοδήποτε γάλα της επιλογής σας
- 3 αυγά μικρού μεγέθους ή 2 μεγάλα
- 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας ή μια κάψουλα βανίλιας
- 2 κουτάλια της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης.
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
Σιρόπι σφενδάμου ή μέλι για την επάλειψη
Εκτέλεση
Κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια περίπου 2 εκατοστών και τα ρίχνουμε μέσα σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Φροντίζουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε να έχει τέτοιο μέγεθος έτσι ώστε τα κομμάτια του ψωμιού να μην αφήνουν κανένα κενό. Απλώνουμε καλά τα κομμάτια ψωμί στο σκεύος, τα πιέζουμε καλά να χωρέσουν και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη.
Αδειάζουμε το υγρό μείγμα στο σκεύος με το ψωμί και φροντίζουμε να καλυφθούν όλα τα κομμάτια του ψωμιού.
Σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και βάζουμε την πουτίγκα στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον, μέχρι να απορροφήσει το ψωμί όσο περισσότερο υγρό γίνεται.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Βγάζουμε την πουτίγκα από το ψυγείο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, ανάλογα το φούρνο, μέχρι να φουσκώσει και να απορροφήσει όλα τα υγρά.
Για να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί, κάνουμε μια δοκιμή, όπως στο κέικ, μπήγοντας ένα σουβλί ή μια οδοντογλυφίδα στην πουτίγκα. Αν βγαίνει καθαρή, η πουτίγκα μας είναι έτοιμη. Να έχετε όμως κατά νου ότι θα έχει λίγη υγρασία στο εσωτερικό της.
Βγάζουμε την πουτίγκα από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά. Αλείφουμε με λίγο μέλι ή σιρόπι την επιφάνεια και τη σερβίρουμε ζεστή.
Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με φρούτα εποχής, όπως γλυκά πορτοκάλια ή σαγκουίνια ή ακόμη και μπανάνα.
Εγώ τη συνόδευσα με ένα σιρόπι που έφτιαξα βράζοντας χυμό από σαγκουίνι μαζί με λίγο μέλι.
Σημειώσεις
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ψωμί της επιλογής σας, όπως απλό ψωμί, μπριός ή τσουρέκι. Καλό όμως είναι να μην είναι φρέσκο.
Αν χρησιμοποιήσετε απλό ψωμί, μπορείτε να εμπλουτίσετε την πουτίγκα γευστικά προσθέτοντας σταφίδες, κράνμπερις, ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι ακόμη. Μη ξεχνάτε πως το δικό μου ψωμάκι περιέχει ήδη σταφίδες και φουντούκια.
Αν πάλι το ψωμάκι σας είναι απλό και θέλετε να έχει η πουτίγκα σας σοκολατένια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε σταγόνες σοκολάτας ή λίγο κακάο στο υγρό μείγμα της συνταγής. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα προσθέσετε λίγο μέλι ακόμη.
Την πουτίγκα τη σερβίρουμε αμέσως, παρόλα αυτά μπορούμε να την βάλουμε στο ψυγείο, αφού κρυώσει, και να τη ζεστάνουμε την επόμενη μέρα πολύ καλά πριν τη σερβίρουμε.
………………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ