Share This Article
Αυτή η τάρτα κρύβει μέσα της τις γεύσεις και τα αρώματα του καλοκαιριού.
Υπέροχη βουτυρένια βάση, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ώριμες σφιχτές ντομάτες μαζί με μπόλικο τυρί συνθέτουν αυτήν τη ανοιχτή τάρτα που είμαι σίγουρη πως θα λατρέψετε, τόσο για τη νοστιμιά της, όσο και για την εύκολη διαδικασία παρασκευής της.
Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική τόσο για αλμυρές, όσο και για γλυκές τάρτες, καθώς υπάρχει πληθώρα φρούτων και λαχανικών.
Λατρεύω τις τάρτες και στο blog σας έχω ήδη παρουσιάσει κάποιες, όπως την Ανοιχτή τάρτα- Galette με μούρα και βάση ολικής αλέσεως, την οποία μπορείτε να φτιάξετε με όποια φρούτα προτιμάτε, την Καλοκαιρινή τάρτα με κεράσια, ένα από τα πρώτα μου post και πολύ αγαπημένο και μία αλμυρή, την Caprese Galette με μπισκοτένια βάση, μοτσαρέλα, ντοματίνια και πέστο βασιλικού. Ήρθε η ώρα λοιπόν να φτιάξουμε άλλη μία αλμυρή!
Οι τάρτες είναι πολύ εύκολες στην παρασκευή τους, το μυστικό για να έχετε μια ωραία μπισκοτένια βάση είναι να έχετε πολύ καλά παγωμένο τόσο το βούτυρο, όσο και το νερό που θα χρησιμοποιήσετε. Όπως επίσης θα πρέπει, αφού ετοιμάσετε τη ζύμη, να τη βάλετε στο ψυγείο να παγώσει.
Και εδώ θα σας αποκαλύψω και ένα άλλο μυστικό. Για να θωρακίσετε τη βάση από την τάρτα, έτσι ώστε να μη πανιάσει από την υγρασία που θα έχει η γέμιση, μπορείτε να την αλείψετε με ασπράδι αυγού. Το δοκίμασα στην τάρτα που θα σας παρουσιάσω σήμερα και λειτούργησε εξαιρετικά.
Δοκιμάστε το και εσείς την επόμενη φορά που θα φτιάξετε τάρτα και δε θα χάσετε.
Η σημερινή τάρτα είναι ιδανική για να συνοδεύσει το κρασί ή την μπύρα σας και είμαι σίγουρη πως θα την λατρέψουν και τα παιδάκια καθώς είναι γλυκιά και αλμυρή όσο πρέπει.
Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο όμορφα μυρίζει αυτή η τάρτα!
Ας περάσουμε λοιπόν στη συνταγή.
Για την ανοιχτή Καλοκαιρινή Τάρτα με λαχανικά θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη
300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
3 κουτ. της σούπας παγωμένο νερό (από το ψυγείο)
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
1 αυγό (χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι)
1 κουτ. της σούπας μουστάρδα της επιλογής σας
2 μεγάλα πράσινα κολοκύθια σε φέτες
2 μέτριες μελιτζάνες σε φέτες
Ώριμες και σφιχτές ντομάτες σε φέτες
Μπόλικο τριμμένο μαλακό τυρί Μαστέλο® Αγελαδινό
Ρίγανη αποξηραμένη
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Μαύρο σουσάμι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα μεγάλο multi ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο.
Χτυπάμε δυνατά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που μοιάζει με βρεγμένη άμμος. Τη διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε και με το χέρι τρίβοντας το βούτυρο μαζί με το αλεύρι, απλά θα χρειαστούμε λίγο χρόνο παραπάνω.
Προσθέτουμε το νερό, σιγά σιγά μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε πολύ λίγο με το χέρι δίνοντας της σχήμα δίσκου.
Την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μία τουλάχιστον ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε έναν κύκλο περίπου 35 εκατοστών. Μεταφέρουμε τη ζύμη μας προσεκτικά στο ταψί που θα την ψήσουμε και αλείφουμε τη βάση της με το ασπράδι από το αυγό, φροντίζοντας να αφήσουμε ένα κενό περιμετρικά περίπου 6 με 7 εκατοστά.
Συνεχίζουμε με τη μουστάρδα, αλείφοντάς την και αυτήν στη βάση της τάρτας επάνω από το ασπράδι κατά τον ίδιο τρόπο.
Καλύπτουμε τη βάση της τάρτας με το τριμμένο τυρί αφήνοντας κενό περιμετρικά.
Από πάνω από το τυρί τοποθετούμε εναλλάξ τις φέτες μελιτζάνας, τις φέτες κολοκυθιού και την ντομάτα, φροντίζοντας η μία φέτα να ακουμπά επάνω στην άλλη.
Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε και την αποξηραμένη ρίγανη.
Προσθέτουμε και λίγο επιπλέον τριμμένο τυρί στην επιφάνεια της τάρτας. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε το τριμμένο τυρί στην επιφάνεια της τάρτας 5 με 10 λεπτά πριν τη βγάλουμε από το φούρνο.
Διπλώνουμε τη ζύμη περιμετρικά έτσι ώστε να αγκαλιάζει τα λαχανικά και με ένα πινελάκι περνάμε τη ζύμη γύρω γύρω με τον κρόκο αυγού, τον οποίο αν θέλουμε μπορούμε να τον αραιώσουμε με ελάχιστο νερό.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με το μαύρο σουσάμι και βάζουμε την τάρτα στο φούρνο.
Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να ψηθούν τα λαχανικά.
Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε λίγο να σταθεί.
Σερβίρουμε την τάρτα με τα λαχανικά ζεστή.
Enjoy!
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Η ανάρτηση αυτή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με το Μαστέλο® από τη Χίο. Τόσο η επιλογή του προϊόντος όσο και οι απόψεις που αναγράφονται είναι προσωπικές και προέρχονται από δική μου προσωπική δοκιμή των προϊόντων. Προϊόντα που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου και στις συνταγές μου.