Share This Article
Πριν 3 χρόνια, δειλά δειλά, ξεκίνησα το μαγικό αυτό γευστικό ταξίδι εδώ στο blog μου.
Ένα ταξίδι γεμάτο γεύσεις, χρώματα, συναισθήματα και χαρά. Γιατί μόνο χαρά μπορεί να μου δώσει όλη αυτή η στήριξη και η αγάπη που λαμβάνω καθημερινά από όλους εσάς.
Χαρά, δύναμη και όρεξη να συνεχίσω να μαγειρεύω και να μοιράζομαι μαζί σας τις γεύσεις που αγαπώ μέσα από τις δικές μου εικόνες.
Είναι τόσο όμορφη η επικοινωνία που έχω μέσα από τους λογαριασμούς μου στα social με όλους εσάς, foodbloggers και μη, ανθρώπους που εκτιμώ και θαυμάζω τη δουλειάς τους και αποτελούν έμπνευση για μένα, αλλά και όλους εσάς που, κατά κάποιο τρόπο, με βάζετε στις κουζίνες σας φτιάχνοντας τις συνταγές μου.
Κάθε χρόνο λοιπόν σας ετοιμάζω ένα εορταστικό ποστ για να μοιραστώ μαζί σας την χαρά μου αλλά και για να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την υποστήριξη σας, την αγάπη σας και όλη αυτή την θετική ενέργεια που μου στέλνετε καθημερινά απ’όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό.
Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη με πρωτόγνωρες συνθήκες στην καθημερινότητα μας. Όμως θεωρώ πως, όταν με το καλό περάσουν όλα αυτά, πολλοί από εμάς θα έχουμε αναθεωρήσει πολλά πράγματα και θα έχουμε εκτιμήσει επίσης, απλά πράγματα και καταστάσεις στην καθημερινότητα μας, που μέχρι πρότινος τα θεωρούσαμε δεδομένα.
Η ενασχόληση μου με το foodblogging, για άλλη μια φορά, με έχει βοηθήσει να αντιμετωπίσω αυτήν τη δύσκολη κατάσταση δημιουργικά. Άλλωστε, το έχω ξαναπεί, η μαγειρική και η φωτογραφία φαγητού, για μένα, αποτελούν ένα είδος ψυχοθεραπείας.
Βρισκόμαστε λοιπόν ακόμη στα σπίτια μας, φροντίζοντας να βγαίνουμε έξω μόνο για τα απαραίτητα. Δεν έχει νόημα να βγαίνουμε έξω και να αναζητούμε ιδιαίτερα υλικά για να φτιάξουμε εντυπωσιακές συνταγές τώρα μάλιστα που έχουμε αρκετό χρόνο στη διάθεση μας. Το σίγουρο είναι ότι όλοι μας έχουμε φροντίσει να έχουμε τα αναγκαία στα ντουλάπια μας όπως, αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια και φρούτα που διατηρούνται για αρκετές μέρες. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν αυτά τα υλικά με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.
Θέλοντας λοιπόν να σας ετοιμάσω ένα γλυκάκι για να γιορτάσουμε μαζί αυτά τα τρίτα γενέθλια του blog μου, είχα στο μυαλό μου πολλά πράγματα, κατέληξα όμως σε ένα απλό κέικ, που κάθε άλλο από απλό δεν είναι.
Είναι ένα κέικ νηστίσιμο, πολύ εύκολο στην παρασκευή του, (δε χρειαζόμαστε μίξερ για να το ετοιμάσουμε) με απλά υλικά που σίγουρα έχετε στο σπίτι και με μεστή πλούσια γεύση.
Το κέικ που θα σας φτιάξω σήμερα δεν μοιάζει με τα άλλα. Ναι μεν πρόκειται για ένα αφράτο κέικ αλλά έχει μια ιδιαίτερη υγρασία στο εσωτερικό του, κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα νηστίσιμα κέικ.
Πρόκειται για ένα κέικ με καρότο, μήλο και χυμό πορτοκαλιού. Δύο περίπου καρότα, ένα μήλο και λίγα πορτοκάλια αρκούν για να φτιάξετε αυτό το πολύ νόστιμο κέικ.
Τα υπόλοιπα υλικά είναι απλά, όπως αλεύρι, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε απλό είτε αυτό που φουσκώνει μόνο του, κανέλα, λίγη ζάχαρη και σπορέλαιο. Τώρα αν δεν σας βρίσκετε σπορέλαιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιωμένη φυτική μαργαρίνη ή λιωμένο βούτυρο, αν δεν το θέλετε νηστίσιμο. Σε αυτήν την περίπτωση το κέικ σας θα βγει και πιο αρωματικό. Θα πρέπει όμως, να αφήσετε να πέσει λίγο η θερμοκρασία από το λιωμένο βούτυρο ή τη μαργαρίνη πριν τη χρησιμοποιήσετε στη συνταγή.
Επιπλέον, εγώ στόλισα το κέικ μου με ένα γλάσο πορτοκαλιού, το οποίο ταιριάζει πολύ γευστικά με το συγκεκριμένο κέικ. Αν και εσείς επιλέξετε να το συνοδεύσετε με το συγκεκριμένο γλάσο, σας προτείνω να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρη στο κέικ, για να υπάρχει μια ισορροπία. Παρακάτω στη συνταγή σας αναφέρω ακριβώς τις ποσότητες των υλικών.
Πάμε λοιπόν να το ετοιμάσουμε.
Για το νηστίσιμο κέικ με καρότο και μήλο θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ
- 400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
- 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ (το παραλείπετε αν προσθέσετε αλεύρι αυτοδιογκούμενο)
- 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Μια πρέζα αλάτι
- 190ml σπορέλαιο (ή λιωμένη φυτική μαργαρίνη ή βούτυρο)
- 200γρ ψιλή ακατέργαστη ζάχαρη ή 180γρ αν καλύψετε το κέικ σας με γλάσο*
- 250ml χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προσοχή, να είναι ακέρωτο)
- 2 κουτάλια της σούπας λικέρ της επιλογής σας ή κονιάκ (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σιρόπι βανίλιας ή και εδώ με χυμό πορτοκαλιού)
- 90γρ τριμμένο καρότο (το τρίβουμε στο μεσαίο μέγεθος του τρίφτη)
- 120γρ τριμμένο μήλο (το τρίβουμε στο μεγάλο μέγεθος του τρίφτη)
Για το γλάσο πορτοκαλιού (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού άχνη ζάχαρη**
- 2 κουτάλια της σούπας χυμό πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθαιρμένουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιώνουμε λίγη φυτική μαργαρίνη και αλείφουμε με αυτήν μια μέτρια φόρμα του κέικ, στη συνέχεια την πασπαλίζουμε με αλεύρι και την αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε σε αυτό, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το χυμό, το λικέρ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει, όσο γίνεται, η ζάχαρη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και το τριμμένο μήλο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή μία ξύλινη κουτάλα το μείγμα μας μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 με 60 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο του καθενός.
Βάζουμε ένα σουβλί ή ένα μαχαίρι στο κέντρο από το κέικ και αν βγαίνει καθαρό, τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.
Το κέικ θα είναι αφράτο αλλά θα έχει υγρασία, γιαυτό καλό είναι να το αφήσετε να παίσει λίγο η θερμοκρασία του μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια θα πρέπει να το αναποδογυρίσετε σε μια σχάρα και να το αφήσετε να κρυώσει πολύ καλά πριν το κόψετε.
Για το γλάσο πορτοκαλιού
Ανακατεύουμε πολύ καλά το χυμό πορτοκαλιού με την άχνη ζάχαρη και ρίχνουμε το γλάσο μας επάνω από το κέικ, αφού πρώτα έχει κρυώσει καλά.
Σημειώσεις
* Αν δεν έχετε ψιλή ακατέργαστη ζάχαρη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την απλή κρυσταλλική ή να περάσετε λίγο από το multi ή τον επεξεργαστεί τροφίμων την απλή καστανή ζάχαρη.
**Αν δεν έχετε άχνη ζάχαρη, αλλά θέλετε να φτιάξετε το γλάσο, μπορείτε να περάσετε από έναν επεξεργαστή τροφίμων ή ένα δυνατό multi ή ακόμη και από τον ηλεκτρικό μύλο του καφέ, αν διαθέτετε, την απλή κρυσταλλική ζάχαρη και θα έχετε άχνη ζάχαρη στη στιγμή.
Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε και ένα φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες στο κέικ σας.
Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε, να έχετε υγεία και να περνάτε όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους σας.
Σας φιλώ
Ευγενία
………………………………………………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.