Share This Article
Αν είσαι από αυτούς που απολαμβάνουν τον καφέ ή το τσάι τους με ένα μπισκοτάκι, τότε η σημερινή συνταγή είναι για σένα.
Αυτά τα υπέροχα ιταλικά biscotti που στην Ελλάδα είναι γνωστά ως παξιμαδάκια ή βουτήματα τα βρίσκουμε συνήθως με άρωμα γλυκάνισου, με βανίλια και σοκολάτα αλλά και με αμύγδαλο. Μπορούμε όμως να τα εμπλουτίσουμε με ξηρούς καρπούς, με αποξηραμένα φρούτα ή να τα φτιάξουμε στη vegan εκδοχή τους. Το σίγουρο είναι πως θα τολμήσω και άλλους γευστικούς συνδυασμούς στο μέλλον.
Πεθύμησα λοιπόν αυτά με τη βανίλια και τη σοκολάτα. Τα είδα τις προάλλες στο φούρνο και θυμήθηκα που είχε πάντα ο παππούς στο ντουλάπι του. Γυρίζοντας λοιπόν σπίτι είχα ήδη αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο post στο blog.
Έκανα την έρευνα μου και τις δοκιμές μου και κατέληξα στη συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα. Η συνταγή είναι απλή, όπως και τα υλικά. Είναι αναγκαίο όμως να ψηθούν δυο φορές για να στεγνώσουν και να πάρουν την τελική τους μορφή.
Μετά το πρώτο ψήσιμο πρέπει να κρυώσουν και στη συνέχεια με ένα καλό οδοντωτό μαχαίρι να τα κόψουμε σε φέτες, να τα απλώσουμε στο ταψί και να τα ψήσουμε ξανά για λίγα λεπτά. Μυρίζουν υπέροχα και είναι πεντανόστιμα. Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα ή να τα βουτήξετε στον καφέ ή το τσάι σας. Μου άρεσαν τόσο που τα φωτογράφησα και με διαφορετικά settings.
Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε.
Για τα μπισκότα βανίλιας με σοκολάτα θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 17 περίπου biscotti
- 60γρ βούτυρο
- 140γρ ακατέργαστη ζάχαρη
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ/γ εκχύλισμα βανίλιας ή μια κάψουλα βανίλιας
- 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ/γ μπέικιν πάουντερ
- Μια πρέζα αλάτι
- 15γρ κακάο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά και τη βανίλια. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη που όμως θα κολλάει ελαφρώς.
Χωρίζουμε τη ζύμη περίπου στη μέση και στο ένα μέρος προσθέτουμε το κακάο. Ζυμώνουμε τη ζύμη καλά μέχρι να γίνει σοκολατένια.
Σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια παίρνουμε το κομμάτι τη ζύμης που δεν έχει κακάο και το ανοίγουμε πιέζοντάς το με το χέρι μας σε ένα παραλληλόγραμμο 25 με 27 εκ. μήκος και 8 εκ περίπου πλάτος. Αν χρειαστεί, για να μην κολλάει η ζύμη στα δάχτυλά μας, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Το ίδιο κάνουμε και με τη σοκολατένια ζύμη η οποία μπορεί να είναι λίγο πιο σφιχτή. Δε θα χρειαστεί επιπλέον αλεύρι και μπορούμε να την ανοίξουμε με έναν πλάστη.
Τοποθετούμε τη σοκολατένια ζύμη επάνω από τη ζύμη βανίλιας και την τυλίγουμε σχηματίζοντας ένα ρολό, φροντίζοντας η ένωση να είναι στη βάση. Φτιάχνουμε το ρολό μας με το χέρι για να έχει ένα ωραίο ομοιόμορφο σχήμα στρώνοντας καλά τις άκρες.
Τοποθετούμε το ρολό στο ταψί και ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο, μέχρι να φουσκώσει ελαφρώς και να πάρει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα εξωτερικά. Δε θέλουμε να παραψηθεί, γιατί δε θα μπορούμε στη συνέχεια να το κόψουμε σε φέτες.
Βγάζουμε το μπισκοτένιο ρολό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια, με ένα καλό οδοντωτό μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά το ρολό σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ. Τοποθετούμε τα μπισκότα επάνω στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί, το ένα δίπλα στο άλλο, και τα βάζουμε πάλι στο φούρνο στην ίδια θερμοκρασία για 16 λεπτά περίπου για να ψηθούν ξανά και να στεγνώσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα αποθηκεύουμε σε ένα καλά κλεισμένο βάζο και τα απολαμβάνουμε με τον καφέ ή το τσάι μας.
Enjoy!
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ