Share This Article
Οι πατάτες με αυγά είναι ένα φαγητό που μας έβγαζε πάντα από τη δύσκολη θέση όταν θέλαμε κάτι γρήγορο και νόστιμο.
Σήμερα λοιπόν είπα να τις φτιάξω λίγο διαφορετικά. Ναι μεν μπορεί να χρειάζεται λίγος χρόνος παραπάνω για να γίνουν αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Συν το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συνταγή θα έλεγα ότι πρόκειται για μια leftover συνταγή, μια συνταγή δηλαδή που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε υλικά που έχουμε ήδη στο ψυγείο και κοντεύουν να λήξουν ή έχουν περισσέψει από κάποια άλλο γεύμα μας.
Λόγου χάρη τα αυγά που πρέπει να καταναλωθούν αλλά βαρεθήκαμε να φτιάχνουμε συνεχώς ομελέτες, το τυρί του τοστ ή η γαλοπούλα που έχει μείνει και πρέπει να καταναλωθεί άμεσα ή το ψητό ή το βραστό κοτόπουλο που ενδεχομένως μας έχει περισσέψει.
Στη γέμιση από τις πατάτες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο αλλαντικό θέλετε και ό,τι τυρί έχετε, εγώ ενδεικτικά σας δίνω την πιο απλή αλλά εξίσου νόστιμη επιλογή και εσείς μπορείτε να κάνετε τους αγαπημένους σας γευστικούς συνδυασμούς.
Τα υλικά που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στη γέμιση είναι τα εξής:
- Διάφορα αλλαντικά
- Τυριά της επιλογής σας
- Μαγειρεμένο κοτόπουλου, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- Πιπεριές ψιλοκομμένες
- Άνηθος ή μαϊντανός
- Κρεμμύδι
- Ελιές
Και τέλος μη ξεχάσετε να φτιάξετε μια ωραία σαλάτα εποχής για να συνοδεύσετε τις πατάτες σας, έτσι θα έχετε ένα πλήρες γεύμα.
Το μόνο χρονοβόρο στην όλη διαδικασία είναι να περιμένετε να ψηθούν οι πατάτες, η υπόλοιπη διαδικασία είναι απλή και σύντομη.
Τι θα πρέπει να προσέξουμε.
Αφαιρούμε πολύ προσεκτικά όσο περισσότερο γίνεται από το εσωτερικό της πατάτας προσέχοντας να μην την τρυπήσουμε.
Πολτοποιούμε πολύ καλά την πατάτα πριν την αναμίξουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Αν θέλουμε για περισσότερη ευκολία τη βάζουμε στο multi μαζί με τα αυγά και το γάλα και τα ομογενοποιούμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Δεν ξεχνάμε να αλατοπιπερώσουμε το εσωτερικό από τις πατάτες πριν τις γεμίσουμε.
Πάμε να τις φτιάξουμε;
Υλικά για 6 ψητές γεμιστές πατάτες
- 6μεγάλες πατάτες
- 4 αυγά
- 6 φέτες καπνιστή γαλοπούλα κομμένη σε κυβάκια
- 1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- 2 κ.σ. γάλα
- Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Ελαιόλαδο
- Τριμμένη μοτσαρέλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180βαθμούς στις αντιστάσεις.
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις σκουπίζουμε.
Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα αντικολλητικό ταψί ή καλύπτουμε τον πάτο του ταψιού με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Ραντίζουμε τις πατάτες με λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι.
Τις ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν.
Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά την κορυφή από την κάθε πατάτα και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε όση περισσότερη ψίχα μπορούμε από το εσωτερικό της φροντίζοντας να μην την τρυπήσουμε.
Αδειάζουμε τη ψίχα αλλά και τα καπάκια από τις πατάτες σε ένα μπολ και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Μπορούμε τη διαδικασία αυτήν να την κάνουμε και σε ένα multi.
Προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη γαλοπούλα, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και λίγη από τη μοτσαρέλα και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά.
Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό από τις πατάτες και τις γεμίζουμε με τη γέμιση.
Καλύπτουμε την επιφάνεια από τις πατάτες με την υπόλοιπη τριμμένη μοτσαρέλα και τις βάζουμε ξανά στο φούρνο. Τις ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η επιφάνεια από τις πατάτες.
Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις σερβίρουμε ζεστές μαζί με τη σαλάτα της επιλογής μας και, αν θέλουμε, με σως γιαουρτιού με μουστάρδα (τη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε εδώ)
Καλή απόλαυση!
Σημειώσεις
Αν δεν τις καταναλώσετε όλες άμεσα, τις αποθηκεύετε στο ψυγείο και τις ζεσταίνετε στο φούρνο ή στα μικροκύματα πριν τις σερβίρετε.
…………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ