Share This Article
Φράουλα, η βασίλισσα της άνοιξης. Το χρώμα της εθιστικό, η γεύση της υπέροχη. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί αυτήν την περίοδο σε ένα κεσεδάκι, ζουμερές, κατακόκκινες και άκρως αρωματικές φράουλες.
Κάθε χρόνο περιμένω πως και πως να έρθει η εποχή τους, καθώς μόνο τότε θεωρώ ότι έχουν πλούσιο άρωμα και γεύση. Φέτος, δεν τις έχω χαρεί όσο θα ήθελα, γιαυτό θα πρέπει να καλύψω το χαμένο χρόνο 😉
Πέρυσι, η αλήθεια είναι ότι σας είχα παρουσιάσει, μέσα από το blog μου, αρκετές συνταγές με φράουλα, όπως το υπέροχο κέικ βανίλιας, που τόσο έχετε αγαπήσει, τα γεμιστά cupcakes λεμονιού με φράουλα και τις μαλακές μπάρες με φράουλα γι’αυτούς που ζητούν μια πιο υγιεινή επιλογή για γλυκάκι με φράουλα.
Φέτος λοιπόν είπα να ξεκινήσω με ένα Crumble. Μία πολύ εύκολη τάρτα με φράουλες που είναι έτοιμη στη στιγμή με απλά υλικά και με πολύ λιγότερη ζάχαρη.
Το Crumble, η θρυμματισμένη τραγανή ζύμη, είναι βρετανικής προελεύσεως, ψήνεται στο φούρνο σε συνδυασμό με κάποιο φρούτο, όπως μήλο, βατόμουρο, αχλάδι ή δαμάσκηνο, μέχρι να γίνει τραγανή και σερβίρετε ζεστή ως επιδόρπιο, συνοδευόμενη, τις περισσότερες φορές, με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή παγωτό. Το είδος αυτό της ζύμης υπήρξε πολύ δημοφιλή στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, διότι αποτελούσε την οικονομικότερη εναλλακτική λύση για ζύμη στις διάφορες πίτες, γλυκές και αλμυρές. Πρόκειται για μια πολύ απλή ζύμη, η οποία μπορεί να εμπλουτιστεί με ψωμί, βρώμη, ξηρούς καρπούς ακόμη και με μπισκότο.
Το Crumble λοιπόν που θα φτιάξουμε σήμερα έχει για βάση ζουμερές φράουλες και για επικάλυψη ένα τραγανό μπισκότο από βρώμη, αλεύρι και αμύγδαλο. Από τη μία λοιπόν η ζύμη είναι τριφτή και τραγανή και από την άλλη οι φραουλένια βάση είναι ζουμερή και άκρως αρωματική. Αν τώρα θέλετε να απογειώσετε τη γεύση της ιδιαίτερης αυτής τάρτας, μπορείτε να τη συνοδεύσετε με παγωτό βανίλια.
Η τάρτα μας σερβίρετε αμέσως μόλις βγει από το φούρνο, αφού αφήσετε να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία της. Αν τώρα σας περισσέψει, αφού κρυώσει, τη βάζετε στο ψυγείο καλά σκεπασμένη και τη ζεσταίνετε ελαφρώς πριν τη σερβίρετε. Δεν θα είναι βέβαια τόσο ζουμερή, όπως όταν είναι φρέσκια, αλλά θα είναι το ίδιο νόστιμη, ειδικά αν τη ζεστάνετε ελαφρώς, όπως σας ανέφερα παραπάνω.
Δύο είναι τα βασικά βήματα για να ετοιμάσουμε το Crumble με τις φράουλες. Πρώτα ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το μπισκοτένιο crumble και το τρίβουμε με τα δάχτυλα μας μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και η ζύμη μας να μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
Στη συνέχεια, κόβουμε τις φράουλες, τις ρίχνουμε σε ένα πυρέξ ή σε ένα ταψάκι και τις ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και το λικέρ, το οποίο, αν θέλουμε, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με χυμό πορτοκαλιού. Τέλος, καλύπτουμε τις φράουλες με το crumble.
Ψήνουμε και απολαμβάνουμε ζεστή την πιο απλή, νόστιμη, τραγανή και φραουλένια τάρτα.
Πάμε λοιπόν να τη φτιάξουμε.
Για την τριφτή τάρτα με φράουλες θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για το crumble, για ένα ταψάκι 22 με 23εκ
- 120γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ολικής
- 120γρ βρώμη
- 120γρ βούτυρο παγωμένο ζωικό ή φυτικό
- 80γρ ακατέργαστη ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας ή κρυσταλλική
- 40γρ ανάλατα ωμά αμύγδαλα σπασμένα σε μικρότερα κομμάτια (όχι σκόνη)
- 1/2 κουτ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια κάψουλα βανίλιας
- Μια πρέζα αλάτι
Υλικά για τη βάση με τις φράουλες
- 1 και 1/2 κεσεδάκι με φράουλες (τόσες ώστε να καλύψουν καλά τη βάση από το πυρέξ μας)
- 1 κουτ. της σούπας, γεμάτο, ζάχαρη ακατέργαστη ή κρυσταλλική
- 1 κουτ. της σούπας λικέρ με πορτοκάλι, εγώ επέλεξα λικέρ κουμ κουατ. Αν δεν θέλετε αλκοόλ μπορείτε να το αντικαταστήσετε με χυμό πορτοκαλιού.
- Βούτυρο, ζωικό ή φυτικό για το πυρέξ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την τριφτή πίτα με φράουλες θα χρειαστούμε ένα ταψί- φόρμα 22-23 εκατοστών (ένα γυάλινο πυρέξ ή ένα πυρίμαχο σκεύος θα ήταν ιδανικό).
Αλείφουμε με βούτυρο (όχι λιωμένο) πολύ καλά το σκεύος εσωτερικά (πάτο και τοιχώματα) και το αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Στην συνέχεια καθαρίζουμε και κόβουμε τις φράουλες στη μέση, αν είναι μικρές, αν είναι μεγάλες τις κόβουμε στα τέσσερα και τις αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το crumble, εκτός από το βούτυρο και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο, αφού πρώτα το έχουμε κόψει σε κυβάκια και με ένα πιρούνι ή καλύτερα με το χέρι μας, ανακατεύουμε το μείγμα, τρίβοντάς το, μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά και να έχουμε μια ψιχουλιαστή ζύμη, σαν βρεγμένη άμμο.
Αφήνουμε για λίγο τη ζύμη μας στην άκρη και απλώνουμε τις φράουλες στο σκεύος μας. Τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ρίχνουμε και το λικέρ. Ανακατεύουμε τις φράουλες με ένα κουτάλι και τις απλώνουμε καλά σε όλη τη βάση από το ταψάκι μας.
Απλώνουμε το crumble επάνω από τις φράουλες, φροντίζοντας να τις καλύψουμε πολύ καλά. Αν θέλουμε το πιέζουμε ελαφρώς.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35 με 40 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.
Η τάρτα είναι έτοιμη, όταν ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια της και αρχίζει να αναβλύζει ο χυμός από τις φράουλες.
Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία της. Σερβίρουμε την τριφτή τάρτα με τις φράουλες ζεστή με ένα κουτάλι.
Αν δεν καταναλωθεί άμεσα, διατηρούμε την τάρτα, αφού κρυώσει, στο ψυγείο και μπορούμε να τη ζεστάνουμε ελαφρώς πριν τη σερβίρουμε. Δεν θα είναι τόσο ζουμερή, όσο όταν είναι φρέσκια, αλλά θα είναι το ίδιο νόστιμη.
Σερβίρουμε το Crumble φράουλας με φρέσκες φράουλες ή μαζί με παγωτό βανίλια.
Enjoy!
……………………………………………………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.