Share This Article
Νομίζω έχετε καταλάβει όλοι πως σήμερα σας έφτιαξα granola. Όμως η σημερινή granola είναι ιδιαίτερη, διότι πρόκειται για μία αλμυρή εκδοχή της.
Και αν αυτό σας ακούγετε κάπως παράξενο, θα πρέπει να αναθεωρήσετε, γιατί πρόκειται για την πιο γευστική και αρωματική granola που έχετε δοκιμάσει!
Συνήθως εμπλουτίζω τις σαλάτες μου με διάφορους σπόρους, όπως κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους, σουσάμι και πολλές φορές προσθέτω ακόμη και ξηρούς καρπούς, επομένως βρήκα εξαιρετική την ιδέα να δοκιμάσω μία αλμυρή granola.
Την αρχική ιδέα την βρήκα εδώ, σας την είχα παρουσιάσει σε παλαιότερο ποστ στο blog, όμως για να είμαι ειλικρινής, κάθε φορά την φτιάχνω και με διαφορετικά υλικά, με ό,τι έχω δηλαδή στα ντουλάπια μου.
Έτσι λοιπόν, αυτή τη φορά, την εμπλούτισα με καρύδια, κάσιους, μαύρο και λευκό σουσάμι, ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους.
Μπορείτε επίσης, να προσθέσετε όποιο ξηρό καρπό θέλετε, όπως αμύγδαλα, φουντούκια ακόμη και κουκουνάρι, δεν θα ήθελα όμως να παραλείψετε τα μυρωδικά, δίνουν απίστευτη γεύση και άρωμα στη συγκεκριμένη granola.
Αφού ψηθεί, μπορείτε να της προσθέσετε ακόμη και αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες, σύκα ή κράνμπερις.
Με την αλμυρή αυτή granola μπορείτε να εμπλουτίσετε τις σαλάτες, τα αλμυρά ντιπ ή ακόμη και να την προσθέσετε σε ένα αλμυρό πρωινό.
Ακολουθεί μία από τις αγαπημένες μου γευστικές επιλογές, όταν θέλω να έχω ένα νόστιμο και γρήγορο γεύμα!
Αυγά ποσε που συνοδεύονται με ψητά ντοματάκια, σαλάτα με διάφορα λαχανικά και σάλτσα με ελαιόλαδο και μουστάρδα, ψητές γλυκοπατάτες, ανθότυρο και βέβαια την αλμυρή granola μου.
Εντάξει δεν περιγράφω άλλο! Πρώτον τα υπέροχα αυτά χρώματα του πιάτου, στη συνέχεια οι μυρωδιές από τη granola και τα ψητά ντοματάκια με τα μυρωδικά και το σκόρδο και τέλος, η υπέροχη γεύση όλων αυτών μαζί, έχουν μεταμορφώσει αυτό το τόσο απλό πιάτο σε μια απόλαυση.
Παρακάτω σας παρουσιάζω τα υλικά που χρησιμοποίησα αυτή τη φορά για την αλμυρή granola μου, όπως και τις υπόλοιπες παρασκευές.
ΥΛΙΚΑ για την granola
- 100 ml ελαιόλαδο ελαφρύ
- 25 ml νερό
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα (εγώ προτίμησα με ελαφριά γεύση)
- 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι αγαύης ή μέλι
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι (προσοχή να είναι ακέρωτο)
- 120 γρ νιφάδες βρόμης
- 120 γρ νιφάδες σίκαλης
- 60 γρ κολοκυθόσπορους ανάλατους (ψίχα)
- 60 γρ ηλιόσπορους
- 60 γρ καρύδια χοντροσπασμένα (ωμά και ανάλατα)
- 40 γρ κάσιους, ωμά και ανάλατα, ελαφρώς σπασμένα
- 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες μαύρο και λευκό σουσάμι
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι
- 1,5 κουταλιά της σούπας ρίγανη αποξηραμένη
- Αλάτι-Πιπέρι κατά βούληση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Σε ένα ρηχό ταψί του φούρνου απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά, το ελαιόλαδο, το νερό, τη μουστάρδα, το μέλι ή το σιρόπι αγαύης και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, το θυμάρι, τη ρίγανη, καθώς και λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να καλυφτούν όλα τα στερεά υλικά από το υγρό μείγμα.
Αδειάζουμε τη granola στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του.
Ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Προσοχή στα πρώτα 10 λεπτά θα πρέπει να την ανακατέψετε προσεκτικά για να ψηθεί ομοιόμορφα.
Η granola είναι έτοιμη όταν αποκτήσει ένα χρυσό χρώμα και τραγανή υφή.
Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί.
Την αποθηκεύουμε σε βάζο και τη διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου έως 4 εβδομάδες.
Για τα ψητά ντοματάκια
ΥΛΙΚΑ
- Ντοματάκια
- Ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι
- Πιπέρι
- Σκόρδο
- Ρίγανη αποξηραμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα ντοματάκια σε ένα ταψί, αφού πρώτα το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί, και τα πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο σκόρδο, το οποίο έχουμε κόψει σε πολύ μικρά κομμάτια. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αποξηραμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίζουν να ξεφλουδίζουν.
Για τις ψητές γλυκοπατάτες μπορείτε να βρείτε τη συνταγή εδώ.
Για τη σάλτσα με ελαιόλαδο και μουστάρδα θα υπολογίσετε: 1 μέρος ελαιόλαδο, μισό μέρος ξύδι βαλσάμικο, λίγη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και λίγο μέλι ή σιρόπι αγαύης. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ρίχνουμε τη σάλτσα στη σαλάτα. Προσθέτουμε τέλος, το ανθότυρο και η σαλάτα μας είναι έτοιμη.
Τέλος για τα αυγά ποσέ, γεμίζουμε ένα κατσαρολάκι ή ένα βαθύ τηγανάκι με νερό μέχρι τη μέση και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Όταν έρθει το νερό σε βρασμό, ρίχνουμε λίγο λευκό ξύδι, αυτό θα βοηθήσει στο να μη διαλυθεί το ασπράδι του αυγού.
Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολάκι και τα ρίχνουμε στο βραστό νερό, τα αφήνουμε να βράσουν 3-4 λεπτά, ανάλογα πόσο μελάτο θέλουμε τον κρόκο. Τα αφαιρούμε από το νερό με μία τρυπητή κουτάλα και σερβίρουμε με λίγο θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή μας όρεξη!!!
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.