Share This Article
Τη Μ.Πέμπτη παραδοσιακά βάφουμε τα αυγά, εγώ λοιπόν σήμερα θα σας παρουσιάσω τα δικά μου αυγά.
Κάπου ανάμεσα στα τσουρέκια και τα κουλουράκια εγώ σήμερα θα σου προτείνω κάτι διαφορετικό.
Φαντάζομαι όλοι έχετε δοκιμάσει αυτά τα πολύ νόστιμα παστάκια που στο εσωτερικό τους έχουν αφράτο κέικ και μαρμελάδα και είναι καλυμμένα με σοκολάτα! Ε λοιπόν ένα τέτοιο παστάκι ετοίμασα σε σχήμα αυγού και το στόλισα με μικρά σοκολατένια λαγουδάκια για τους μικρούς φίλους της παρέας μου!
Το παστάκι έγινε ανάρπαστο! Και γιατί όχι άλλωστε, σοκολατένια επικάλυψη, αφράτο ελαφρύ κέικ που μάλιστα δεν περιέχει βούτυρο, γάλα και αυγά και μαρμελάδα φράουλα στο εσωτερικό.
Έβαλα τα παστάκια σε σακουλάκια, πρόσθεσα και επιπλέον πασχαλινές σοκολατένιες φιγούρες και έτοιμα!
Μπορείς επίσης με αυτά να στολίσεις και το πασχαλινό σου τραπέζι. Δε θα μείνουν όμως για πολύ στο τραπέζι, αυτό στο εγγυώμαι!
Τόσο η συνταγή, όσο και τα υλικά είναι πολύ απλά. Μάλιστα η συνταγή μπορεί να γίνει και vegan χρησιμοποιώντας απλώς vegan σοκολάτα. To κέικ έτσι κι αλλιώς είναι νηστίσιμο και vegan που σημαίνει ότι αυτό το γλυκάκι το απολαμβάνεις και τη Μ. Εβδομάδα.
Τι καλύτερο λοιπόν!
Το μόνο μπελαλίδικο είναι η συναρμολόγηση. Θα χρειαστείς ένα κουπατ σε σχήμα αυγού, τώρα αν δεν έχεις δε χάθηκε και ο κόσμος μπορείς να κόψεις το κέικ με μαχαίρι σε ίσα και όμοια κομμάτια ή να χρησιμοποιήσεις στρογγυλά κουπατ.
Ψήνουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Κόβουμε, αν χρειάζεται, την επιφάνεια για να ισιώσει και στη συνέχεια το κόβουμε στη μέση.
Κόβουμε με το κουπατ τα αυγά και στη συνέχεια φτιάχνουμε σαντουιτσάκια με μαρμελάδα.
Λιώνουμε τη σοκολάτα με το φυτικό λάδι σε μπεν μαρί και καλύπτουμε με αυτήν τα κεκάκια.
Παρακάτω στην εκτέλεση της συνταγής σας γράφω αναλυτικά τις επιλογές που έχετε για να καλύψετε με τη σοκολάτα τα αυγά-σάντουιτς.
Πάμε να τα φτιάξουμε;
Για τα σοκολατένια αυγά παστάκια θα χρειαστούμε:
Υλικά για 7 παστάκια
Για το κέικ
- 310ml νερό
- 150γρ ζάχαρη της επιλογής σας, αρκεί να διαλυθεί πολύ καλά στο νερό
- 45ml ηλιέλαιο
- 330γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 16γρ μπέικιν πάουντερ
- Μία κάψουλα βανίλιας ή ½ κ/σ εκχύλισμα βανίλιας
- Μια πρέζα αλάτι
- Λίγη μαρμελάδα φράουλα για τη γέμιση
Για την επικάλυψη
- 300γρ σοκολάτα (χρησιμοποίησα 150γρ σοκολάτα κουβερτούρα και 150γρ σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος)
- 30ml ηλιέλαιο
Θα χρειαστείς επιπλέον ένα κουπάτ σε σχήμα αυγού 7 εκ. περίπου.
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί διαμέτρου περίπου 23εκ και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη μαζί με το νερό, το ηλιέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας (αν χρησιμοποιήσουμε σε υγρή μορφή) μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι (και τη βανίλια σκόνη, αν δεν χρησιμοποιήσουμε εκχύλισμα).
Ρίχνουμε το υγρό μείγμα σε αυτό με τα στερεά και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 45 με 50 λεπτά, ανάλογα το φούρνο μας.
Δοκιμάζουμε στα 45 λεπτά με ένα σουβλί και αν βγαίνει καθαρό το κέικ μας είναι έτοιμο.
Προσοχή, δε θα ροδίσει ιδιαίτερα στην επιφάνεια γιατί δεν περιέχει ούτε αυγά, ούτε βούτυρο.
Αφήνουμε το κέικ για λίγο στο ταψί και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε μία σχάρα.
Συναρμολόγηση
Ισιώνουμε αν χρειάζεται την επιφάνεια από το κέικ και στη συνέχεια το κόβουμε στη μέση.
Για μεγαλύτερη ευκολία ξεχωρίσουμε τα δυο κομμάτια από το κέικ και κόβουμε με το κουπάτ μας τα αυγά.
Απλώνουμε πάνω από το ένα κομμάτι λίγη μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι. Δημιουργούμε ένα αυγό-σάντουιτς με μαρμελάδα.
Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το ηλιέλαιο πολύ καλά σε μπεν μαρί και το αφήνουμε λίγο να πέσεις η θερμοκρασία της.
Τώρα έχουμε τρεις επιλογές για να καλύψουμε με τη σοκολάτα τα αυγά μας.
Η πρώτη επιλογή είναι να βουτήξουμε τα αυγά με μία σπάτουλα προσεκτικά στη σοκολάτα και στη συνέχεια να τα τινάξουμε προσεκτικά για να φύγει η περίσσεια σοκολάτα και να τα τοποθετούμε πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί. Θέλει πολύ προσοχή γιατί το κέικ είναι αφράτο και μπορεί να διαλυθεί.
Η δεύτερη επιλογή είναι να τοποθετήσουμε τα αυγά-σάντουιτς πάνω σε μία σχάρα. Κάτω από τη σχάρα θα βάλουμε αντικολλητικό χαρτί και θα ρίξουμε τη σοκολάτα από πάνω, φροντίζοντας να καλύψει και τα πλαϊνά. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούμε να καλύψουμε τη βάση από τα παστάκια μας, αυτό όμως δε μας πειράζει καθόλου.
Τέλος, ο τρίτος τρόπος είναι να τοποθετήσουμε το αυγό-σάντουιτς πάνω σε μία σπάτουλα σερβιρίσματος και με ένα κουτάλι να ρίξουμε από πάνω τη σοκολάτα φροντίζοντας να καλύψει και τα πλαϊνά του αυγού. Και με αυτόν τον τρόπο η βάση από το παστάκι δε θα έχει σοκολάτα αλλά αυτός είναι και ο πιο εύκολος τρόπος κατά τη γνώμη μου.
Τοποθετούμε πάντα τα αυγά-παστάκια πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.
Αν θέλουμε βάζουμε τα παστάκια στο ψυγείο για να παγώσει πιο γρήγορα η σοκολάτα. Στη συνέχεια κάνουμε κάποια σχεδιάκια επάνω με λιωμένη σοκολάτα και κολλάμε ένα πασχαλινό σοκολατένιο διακοσμητικό.
Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και είναι έτοιμα!
Μπορούμε να τα βάλουμε σε σακουλάκια και να τα κλείσουμε με κορδελίτσες.
Σημειώσεις
Μην επιχειρήσετε να τοποθετήσετε τις σοκολατένιες φιγούρες αμέσως μόλις τα καλύψετε με τη σοκολάτα γιατί θα γλιστρήσουν και θα πέσουν. Κρατείστε λίγη λιωμένη σοκολάτα και κολλήστε τις φιγούρες αφού παγώσει η σοκολάτα της επικάλυψης.
Εννοείται πως το κέικ που θα περισσέψει το απολαμβάνουμε ως έχει, είναι μάλιστα και νηστίσιμο οπότε το σίγουρο είναι ότι δε θα πάει χαμένο.
Να σας ευχηθώ να περάσετε πολύ όμορφα αυτές τις μέρες!
Καλό Πάσχα με υγεία χαρά σε όλους!
……………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ