Share This Article
Σήμερα θα ψήσουμε στο φούρνο τις πιο νόστιμες και γρήγορες πατάτες τις οποίες μπορείς να απολαύσεις σκέτες ή μαζί με κάποιο ντιπ ή να συνοδεύσεις με αυτές το burger σου ή ό,τι άλλο επιθυμείς.
Τι το ιδιαίτερο έχουν αυτές οι πατάτες; Εκτός του ότι είναι ψημένες στο φούρνο όπως ανέφερα παραπάνω, με ελάχιστο ελαιόλαδο και άρα πιο ελαφριές, είναι τραγανές απέξω με μια ωραία ελαφρώς πικάντικη κρούστα και αφράτες στο εσωτερικό τους.
Αν τις δοκιμάσετε θα τις λατρέψετε. Πρώτον γιατί είναι πολύ εύκολη η διαδικασία παρασκευής τους, δεύτερον δεν απαιτείται πολύ ώρα αναμονής για να ψηθούν και τρίτον είναι ιδιαίτερες γευστικά και μπορούν να συνοδεύσουν όλα τα γεύματά σας.
Όσο όμως κι αν φαίνεται εύκολη η όλη διαδικασία θα πρέπει να προσέξετε κάποια βασικά σημεία στη συνταγή για να πετύχετε τις τέλειες τραγανές απέξω και μαλακές στο εσωτερικό πατάτες.
Τι θα πρέπει να προσέξουμε.
Αρχικά επιλέγουμε βιολογικές πατάτες έτσι ώστε αφού τις πλύνουμε καλά να τις μαγειρέψουμε με τη φλούδα τους.
Σκοπός μας είναι να αφαιρέσουμε όσο περισσότερο άμυλο μπορούμε από τις πατάτες. Αυτό θα το πετύχουμε βράζοντάς τες για ελάχιστα λεπτά. Και δεν εννοώ να βράσουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν αλλά να τις ζεματήσουμε, να τις μισοβράσουμε έτσι ώστε να χάσουν όσο περισσότερο άμυλο γίνεται. Σημαντικό είναι να βάλουμε τις πατάτες στο νερό από την αρχή και όχι αφού βράσει το νερό.
Από την άλλη αφού θα ρίξουμε τις πατάτες στο νερό, αυτές θα απορροφήσουν υγρασία και θα μαλακώσουν. Ποιο λοιπόν είναι το μυστικό για να παραμείνουν οι πατάτες μας τραγανές εξωτερικά; Θα πρέπει αφού τις αφαιρέσουμε από το νερό να τις στραγγίξουμε καλά και να τις αφήσουμε για τουλάχιστον πέντε λεπτά στην άκρη μέχρι να σταματήσει ο ατμός τους. Στη συνέχεια θα είναι έτοιμες για να ψηθούν στο φούρνο.
Επίσης, καλό είναι οι πατάτες να είναι κομμένες περίπου στο ίδιο μέγεθος. Εντάξει το καταλαβαίνω πως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, άλλωστε ούτε εγώ το πέτυχα 100% αλλά καλό είναι πάνω κάτω να έχουν το ίδιο πάχος. Σε αυτό θα σας βοηθήσει και ο τρόπος κοπής τους. Αρχικά κόβουμε τις πατάτες στη μέση και στη συνέχεια κόβουμε το κάθε μισό σε φέτες περίπου του ίδιου πάχους.
Ένα άλλο μυστικό για να ψηθούν ωραία οι πατάτες μας είναι να φροντίσουμε να τις απλώσουμε στο ταψί και όχι να είναι η μία πάνω στην άλλη γιατί έτσι ναι μεν θα ψηθούν αλλά δε θα αποκτήσουν αυτήν την ωραία κρούστα εξωτερικά.
Και επειδή ξέρω πως αρκετοί πλέον χρησιμοποιείτε air fryer (φριτέζα αέρος) μπορείτε κάλλιστα να τις ψήσετε ακολουθώντας όλα τα βήματα της συνταγής (προσοχή δε θα παραλείψετε το ζεμάτισμα) και στη συνέχεια να τις ψήσετε στη φριτέζα αέρος σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Θα χρειαστούν περίπου 15 λεπτά ή λίγο παραπάνω αν τις θέλετε ακόμη πιο τραγανές.
Δοκίμασέ τες και θα με θυμηθείς. Το σίγουρο είναι πως όσες και να φτιάξεις θα εξαφανιστούν. Στο λέω εγώ που για τις ανάγκες της φωτογράφισης τις συνόδευσα με το αγαπημένο μου δροσερό ντιπ με γιαούρτι και μουστάρδα και μετά βίας έμειναν κάποιες για να τις απολαύσουμε αργότερα με το φαγητό μας 🙂
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε τις πιο γευστικές αλλά και ελαφριές πατάτες φούρνου με μπαχαρικά;
Για τις κυδωνάτες πατάτες φούρνου με μπαχαρικά θα χρειαστούμε:
Υλικά για 4 μερίδες
- 4 φρέσκιες πατάτες μετρίου μεγέθους
- 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κ/σ ελαιόλαδο (αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι επιπλέον για περισσότερη νοστιμιά)
- 1 κ/γ γλυκιά πάπρικα
- 1 κ/γ σκόνη σκόρδου ή κρεμμύδι αποξηραμένο (αν προτιμάτε)
- 1 κ/γ γεμάτο αποξηραμένο θυμάρι μαζί με ρίγανη
- 1/4 κ/γ φρεσκοτριμμένο ανάμεικτο πιπέρι ή αν θέλετε λίγο παραπάνω για ελαφρώς πιο πικάντικη γεύση
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε στη μέση. Στη συνέχεια κόβουμε σε φέτες με το ίδιο περίπου πάχος.
Ρίχνουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και προσθέτουμε και το 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανοίγουμε μάτι τις κουζίνας σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσει το νερό. Μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει αφήνουμε για 3 το πολύ 4 λεπτά τις πατάτες να μισοβράσουν. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σταματήσει ο ατμός τους.
Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις και καλύπτουμε ένα ρηχό μεγάλο ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο αλάτι, την πάπρικα, τη σκόνη σκόρδου, τα μυρωδικά και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στις πατάτες και τις ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να καλυφθούν πλήρως οι πατάτες.
Τις απλώνουμε στο ταψί προσέχοντας να μην ακουμπάει η μία επάνω στην άλλη και ψήνουμε για περίπου 30 με 35 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Αν χρειαστεί τις αναποδογυρίζουμε στο ενδιάμεσο για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε ελαφρώς να κρυώσουν. Τις σερβίρουμε με το αγαπημένο μας ντιπ ή με ό,τι άλλο θέλουμε.
Για τη ντιπ γιαουρτιού με μουστάρδα
Υλικά
- 100γρ γιαούρτι στραγγιστό
- 1 με 1,5 κ. σούπας απαλή μουστάρδα
- 1 κ/γ ελαιόλαδο
- 1 κ/γ μέλι
- Λίγο αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και σερβίρουμε το δροσερό ντιπ με τις πατάτες μας.
……………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.