Share This Article
Συνεχίζοντας λοιπόν τις προτάσεις μου για εύκολα, νόστιμα και εντυπωσιακά δωράκια για τους αγαπημένους μας, γεμάτα αγάπη και νοστιμιά, σήμερα σας προτείνω να φτιάξετε «Mendiants».
Πρόκειται για παραδοσιακά Γαλλικά σοκολατάκια σε σχήμα δίσκου στολισμένα με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.
Συνήθως προσφέρονται την περίοδο των Χριστουγέννων, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι τόσο οι ξηροί καρποί όσο και κάποια αποξηραμένα φρούτα αντιπροσωπεύουν το χρώμα από τους χιτώνες των μοναχών της Γαλλικής Εκκλησίας του 12ου αιώνα.
Συγκεκριμένα :
Οι Franciscans ντυμένοι με μακριούς χιτώνες με καφέ κουκούλες, αντιπροσωπεύονται από τις σταφίδες της Μάλαγας.
Οι Carmelites ντυμένοι με ένα καφέ ράσο, αντιπροσωπεύονται από τα φουντούκια.
Οι Dominicans ντυμένοι με χιτώνες λευκού χρώματος, αντιπροσωπεύονται από τα αμύγδαλα.
Και οι Augustinians ντυμένοι με μοβ χιτώνες, αντιπροσωπεύονται από το σύκο της Προβηγκίας.
Σήμερα, τα απλά αυτά σοκολατάκια, που κρύβουν αυτή τη συγκεκριμένη παράδοση, έχουν εμπλουτιστεί με περισσότερους ξηρούς καρπούς, ακόμη και με γλασαρισμένα φρούτα. Όπως και η σοκολάτα, εκτός από την σκούρα μαύρη σοκολάτα που συνδέεται με την παράδοση του γλυκού αυτού, έχει εμπλουτιστεί με λευκή ή ακόμη και με σοκολάτα γάλακτος.
Μεταξύ μας, θεωρώ ότι η ιδανική σοκολάτα για το τόσο απλό αλλά συγχρόνως εντυπωσιακό αυτό σοκολατάκι είναι η μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο πάνω από 50%.
Τα Mendiants λοιπόν, αποτελούν ένα εξαιρετικά εύκολο και νόστιμο κέρασμα για όλες τις περιστάσεις, γι’αυτό και εγώ τα επέλεξα να σας τα παρουσιάσω.
Το μυστικό, όπως σας ανέφερα και παραπάνω, για αυτά τα απλά σοκολατάκια είναι η ποιότητα της σοκολάτας που θα επιλέξετε. Προτίμησα για τα σοκολατάκια μου μια σοκολάτα κουβερτούρα με περιεκτικότητα σε κακάο πάνω από 50%, με υπέροχο άρωμα και γεύση.
Εσείς μπορείτε να επιλέξετε σοκολάτα γάλακτος ή ακόμη και λευκή, η ποσότητά της εξαρτάται από το πόσα σοκολατάκια θέλετε να φτιάξετε. Όσο και για τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα, σας δίνω τη δική μου πρόταση και εσείς μπορείτε να κάνετε ελεύθερα την επιλογή σας με τα υλικά που έχετε στην κουζίνα σας ή είναι πιο οικεία σε εσάς.
Ας περάσουμε λοιπόν στην πολύ εύκολη διαδικασία παρασκευής τους.
ΥΛΙΚΑ
250 με 300 γρ καλής ποιότητας Σοκολάτα κουβερτούρα
Ξηροί καρποί
Φουντούκια χοντροσπασμένα
Καρύδια χοντροσπασμένα
Φυστίκια Αιγίνης
Αμύγδαλα χοντροσπασμένα
Αποξηραμένα φρούτα*
Νιφάδες φυσικής καρύδας
Βερίκοκα αποξηραμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
Φράουλες αποξηραμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
Κομμάτια μήλου αποξηραμένα
*(μπορείτε να επιλέξετε ακόμη και σταφίδες, σύκα αποξηραμένα, κράνμπερις ή γλασαρισμένα φρούτα, όπως πορτοκάλι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε μια επιφάνεια της επιλογής μας. Προτιμείστε ένα ταψί ρηχό.
Ετοιμάζουμε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σπάμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Σε ένα σκεύος δηλαδή με νερό που σιγοβράζει τοποθετούμε από πάνω ένα άλλο σκεύος με τη σπασμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα προσεκτικά να λιώσει η σοκολάτα. Προσοχή να μην ακουμπάει το σκεύος στο νερό.
Στη συνέχεια, αφού λιώσει η σοκολάτα, την αφήνουμε λίγο στην άκρη να σταθεί και κατόπιν με ένα κουτάλι της σούπας αδειάζουμε λίγη σοκολάτα στο αντικολλητικό χαρτί, τόση ώστε να σχηματίσουμε μικρούς σοκολατένιους δίσκους.
Αφήνουμε μια μικρή απόσταση μεταξύ από κάθε δίσκο σοκολάτας. Αν χρειαστεί απλώνουμε λίγο την επιφάνεια του σοκολατένιου δίσκου με το πίσω μέρος του κουταλιού.
Στολίζουμε τους σοκολατένιους δίσκους με τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα της επιλογής μας.
Προσοχή δεν πιέζουμε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα πάνω στη λιωμένη σοκολάτα, απλά τα τοποθετούμε με προσοχή.
Αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 1 ώρα και στη συνέχεια τα συσκευάζουμε σε σακουλάκια ή σε μικρά κουτάκια αφού πρώτα έχουμε καλύψει το εσωτερικό από το κουτί με ένα όμορφο λεπτό χρωματιστό χαρτί, όπως κάναμε και με τα μπισκότα μας.
Στολίζουμε το σακουλάκι ή το κουτάκι μας με Χριστουγεννιάτικες κορδελίτσες και με ένα μικρό στολίδι ή ακόμη και με ένα γούρι.
And remember… the secret ingredient is always love!