Share This Article
Είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου!
Όλοι λίγο ή πολύ αυτές τις ημέρες θα ξεκλέψουμε λίγο χρόνο από τις καθημερινές μας συνήθειες, καλό λοιπόν είναι να βγούμε από τη ρουτίνα μας και να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας σωστά.
Ευκαιρία λοιπόν είναι αυτές τις μέρες να δραστηριοποιηθούμε, να συναντήσουμε φίλους, να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με την οικογένεια μας, να μαγειρέψουμε και να καλέσουμε για φαγητό τους αγαπημένους μας, έτσι ώστε να γεμίσει το σπίτι με μυρωδιές και χαρούμενες φωνές.
Θεωρώ ευλογία και χαρά να ετοιμάζεις το τραπέζι για την οικογένεια και τους δικούς σου ανθρώπους, οι στιγμές που μοιράζεται κανείς γύρω από ένα τραπέζι είναι αυτές που δένουν την οικογένεια και ομορφαίνουν την καθημερινότητα μας. Μπείτε λοιπόν στην κουζίνα και σηκώστε τα μανίκια.
Εγώ λοιπόν σήμερα θα σας παρουσιάσω το δικό μου εορταστικό γλυκό, ένα γλυκό με γεύση θα έλεγα παραδοσιακή, αλλά με μια μοντέρνα πινελιά, σε ένα σκηνικό χειμωνιάτικο, εορταστικό και λίγο παιχνιδιάρικο.
Πρόκειται για μια τούρτα στην οποία κλασικά υλικά όπως το καρύδι και η κανέλα μπερδεύονται με τον ανανά, την μπανάνα και το ινδοκάρυδο και δημιουργούν ένα εξαιρετικό συνδυασμό γεύσεων.
Σε αυτές τις γεύσεις έρχεται να προστεθεί η αγαπημένη μου κρέμα τυριού, την οποία σας έχω παρουσιάσει εδώ, αυτήν τη φορά όμως είναι αρωματισμένη με κανέλα.
Η τούρτα αυτή βασίστηκε πάνω στο διάσημο κέικ του λονδρέζικου φούρνου hummingbird, του οποίου το βιβλίο μπορείτε να βρείτε εδώ.
Το κέικ από μόνο του είναι νοτερό λόγω των υλικών του, παρόλα αυτά όμως ήθελα να του δώσω μεγαλύτερη ένταση γι’αυτό αποφάσισα να το σιροπιάσω ελαφρώς. Επιπλέον πρόσθεσα και ένα έξτρα υλικό, το ινδοκάρυδο, που με τη γεύση και τη γλυκύτητά του έδεσε με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Το αποτέλεσμα μοναδικό και ιδιαίτερο.
Ας περάσουμε λοιπόν στα υλικά:
ΥΛΙΚΑ για το κέικ
- 300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
- 300γρ ζάχαρη
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 300γρ ηλιέλαιο
- 270γρ καθαρισμένη ώριμη και λιωμένη μπανάνα
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 100γρ ανανά από κονσέρβα στραγγισμένο και περασμένο στο multi
- 100γρ καρυδόψιχα σπασμένη στο multi
- 50γρ ινδοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Θα χρειαστούμε 3 φόρμες των 20 εκατοστών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα ειδικά ταψάκια μιας χρήσης. Τα βουτυρώνετε και τα αλευρώνετε, στη βάση θα πρέπει να τοποθετήσετε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
Στο μπολ του μιξερ χτυπάμε τη ζάχαρη μαζί με τα αυγά, το ηλιέλαιο, τη λιωμένη μπανάνα και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε και το αλεύρι με το αλάτι και τη μαγειρική σόδα, καθώς και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Αφαιρούμε από το μίξερ το μπολ και προσθέτουμε τον ανανά, το ινδοκάρυδο και τα καρύδια. Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά με μια σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν.
Μοιράζουμε το μείγμα του κέικ στις 3 φόρμες και με μια σπάτουλα αν χρειαστεί στρώνουμε καλά την επιφάνεια.
Ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά τα κέικ μας στον προθερμασμένο φούρνο, θα είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα και όταν κάνουμε μια δοκιμή στο κέντρο του κάθε κέικ με ένα σουβλί και βγαίνει καθαρό, προσοχή μην το παραψήσετε.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν στις φόρμες τους. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από τα ταψάκια και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς.
ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι
- 150γρ ζάχαρη
- 120γρ νερό
- 30γρ χυμό από τον ανανά (κονσέρβα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ για το σιρόπι
Βάζουμε μαζί το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό από τον ανανά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε μεσαία φωτιά ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός αφήνουμε να περάσουν 2 λεπτά και κατεβάζετε από τη φωτιά.
Στη συνέχεια σιγά σιγά με ένα κουτάλι ρίχνουμε λίγη ποσότητα από το σιρόπι πάνω από την επιφάνεια του κάθε κέικ (ίσως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλο το σιρόπι, εγώ άφησα λίγο).
Τέλος, αφού σιροπιάσουμε τα κέικ, τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν έτσι ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να στήσουμε το γλυκό.
ΥΛΙΚΑ για την κρέμα
- 340γρ αγελαδινό ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (αρκετά μαλακό)
- 700γρ τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
- 380γρ ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (αν θέλετε πιο έντονη τη γεύση της κανέλας μπορείτε να βάλετε περισσότερη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ για την κρέμα
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη μέχρι να έχουμε μια ωραία και αφράτη κρέμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και την κρέμα τυριού με την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμη μέχρι να αποκτήσει η κρέμα μας μια ωραία γυαλιστερή όψη.
Συναρμολόγηση του κέικ
Βγάζουμε το κέικ από το ψυγείο. Τοποθετούμε λίγη από την κρέμα μας στο δίσκο και από πάνω τοποθετούμε προσεκτικά τον πρώτο δίσκο-κέικ, με αυτό τον τρόπο θα κολλήσει το κέικ μας στο δίσκο και θα είναι πιο σταθερό.
Τα 2/3 περίπου από την κρέμα θα χρειαστούν για το εσωτερικό του κέικ και το 1/3 για την επικάλυψη.
Απλώνουμε το ένα μέρος της κρέμας μας (αρκετή κρέμα) επάνω από τον πρώτο δίσκο του κέικ.
Σκεπάζουμε απαλά με το δεύτερο κέικ και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τη δεύτερη στρώση κρέμας. Τέλος, τοποθετούμε το τρίτο κέικ.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να παγώσουμε λίγο τα κέικ μας πριν το καλύψουμε περιμετρικά, για να σταθεί καλύτερα η επικάλυψη. Το βάζουμε λοιπόν στο ψυγείο για 45 λεπτά ή και παραπάνω. Βάζουμε στο ψυγείο και την κρέμα που έχουμε κρατήσει για την επικάλυψη του γλυκού μας.
Όταν παγώσει το κέικ μας, πριν το βγάλουμε από το ψυγείο για να το καλύψουμε εξωτερικά, βγάζουμε πρώτα την κρέμα και την αφήνουμε να μαλακώσει λίγο για να μπορέσουμε να την απλώσουμε.
Βγάζουμε το κέικ από το ψυγείο και καλύπτουμε την επιφάνεια του και γύρω – γύρω με την κρέμα. Τοποθετούμε ξανά το κέικ μας στο ψυγείο να παγώσει καλά.
*Εδώ θα σας πω ένα μυστικό μου. Όταν θέλουμε να φτιάξουμε αυτά τα ωραία ψηλά και εντυπωσιακά κέικ, με πλούσια κρέμα στο εσωτερικό τους , χωρίς να έχουμε το φόβο να μας σπάσει το κέικ ή να μας χυθεί η κρέμα από το πλάι, θα μας βοηθήσει να στήσουμε την τούρτα μας μέσα σε ένα τσέρκι, από αυτά τα απλά του εμπορίου, που αυξομειώνεται το μέγεθος τους.
Εγώ λοιπόν χρησιμοποιώ 2 από αυτά. Αρχικά, όπως σας είπα πιο πάνω, βάζω το πρώτο κέικ στη βάση, στη συνέχεια προσαρμόζω το τσέρκι στο κέικ μου και από επάνω απλώνω ωραία την κρέμα μου, συνεχίζω με το δεύτερο κέικ και προσαρμόζω και το δεύτερο τσέρκι (είπαμε, είναι ψιλή η τούρτα μου). Αφού τελειώσω και με το τρίτο κέικ, βάζω την τούρτα μου στο ψυγείο μαζί με τα τσέρκι για να παγώσει. Στη συνέχεια η επικάλυψη, αφού αφαιρέσω προσεκτικά τα τσέρκι, είναι παιχνιδάκι.
Αυτή λοιπόν ήταν η γλυκιά πρόταση μου για τα φετινά Χριστούγεννα.
Να σας ευχηθώ Καλές Γιορτές, με υγεία σε εσάς και στις οικογένειες σας και ο νέος χρόνος που θα έρθει να είναι γεμάτος από όμορφες και ευτυχισμένες στιγμές για όλους.
Σας φιλώ
Ευγενία
Αν δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη πρόταση μου, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @handmadelittletreats ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.