Share This Article
Μπορεί ένα γλυκάκι να μην περιέχει καθόλου ζάχαρη; Και βέβαια μπορεί!
Διανύουμε μια περίοδο, ενόψει καλοκαιριού, που όλοι τρέχουν πανικόβλητοι ακολουθώντας προγράμματα διατροφής και άσκησης, για να προλάβουν να προετοιμαστούν για τις παραλίες.
Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό; Δεν θα ήταν καλύτερο να ακολουθούμε, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολές και στερήσεις, μαζί με άσκηση;
Εντάξει, μπορεί όλοι αυτήν την περίοδο να είμαστε λιγάκι πιο προσεκτικοί στο φαγητό μας, όπως και εγώ, αλλά το καλύτερο πιστεύω είναι, για τη διατροφή μας, να υιοθετούμε σωστές συνήθειες στην καθημερινότητα μας. Πρώτα απ’όλα για την υγεία μας και λιγότερο για την εμφάνισή μας. Έτσι ώστε να μην καταφεύγουμε σε ακραίες και γρήγορες λύσεις.
Η αλήθεια είναι ότι, δεν έχω στερηθεί ποτέ τίποτα όσον αφορά τη διατροφή μου. Όμως, ανέκαθεν δε ήμουν της υπερβολής.
Έμαθα να μαγειρεύω από νωρίς και για μένα το σπιτικό φαγητό έχει ιδιαίτερη αξία αλλά και γεύση!
Και δεν εννοώ ότι αποφεύγω το έτοιμο φαγητό, αντιθέτως, απολαμβάνω, τόσο ένα καλό γεύμα με την παρέα μου σε ένα εστιατόριο, όσο και ένα μπέργκερ στο χέρι στα όρθια! 😉
Απλά, ποτέ δεν ήταν η πρώτη επιλογή και η εύκολη λύση για μένα το έτοιμο φαγητό! Το ίδιο ισχύει και με το γλυκό. Ένα πραγματικά ωραίο γλυκό θα το απολαύσω την ώρα που το θέλω, παρόλα αυτά, φροντίζω κάποιες φορές, που ζητάω απεγνωσμένα κάτι γλυκό, να καταφεύγω σε πιο υγιεινές λύσεις, για να υπάρχει έτσι μια ισορροπία.
Υγιεινές λύσεις αλλά εξίσου νόστιμες, όπως είναι αυτά τα σοκολατένια τρουφάκια που σας ετοίμασα σήμερα.
Λίγη σοκολάτα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!
Πρόκειται για ένα σοκολατένιο τρουφάκι που δεν περιέχει ζάχαρη, είναι vegan και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, Ω3 λιπαρά και βιταμίνη Ε, καθώς, εκτός από τη σοκολάτα, το τρουφάκι αυτό περιέχει καρύδια, αμύγδαλα και βρώμη.
Και θα μου πείτε τώρα, πως έχει αποκτήσει αυτή η μικρή μπουκίτσα τη γλυκύτητα που απαιτείτε;
Μα βέβαια από τους χουρμάδες, αυτό είναι και το μυστικό υλικό της συνταγής.
Ο χουρμάς, ως καρπός, είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως χαλκό, κάλιο, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, βιταμίνη B-6 και μαγνήσιο. Είναι επίσης πλούσιος σε σάκχαρα και μπορεί να γλυκάνει πολλές από τις παρασκευές μας, αποφεύγοντας έτσι την επεξεργασμένη ζάχαρη.
Επέλεξα να καλύψω τα τρουφάκια μου με σοκολάτα κουβερτούρα για να τους δώσω περισσότερη ένταση και μια πιο bitter γεύση. Μπορείτε να την παραλείψετε, αν θέλετε. Αφού τα ετοιμάσετε, τα καλύπτετε μόνο με ξηρούς καρπούς, κακάο ή τα αφήνετε σκέτα και στη συνέχεια τα βάλετε στο ψυγείο για να δέσουν.
Αποτελούν ιδανικό κέρασμα και βέβαια εξαιρετική επιλογή για τις στιγμές εκείνες που μας πιάνει μια λιγουρίτσα, όπως συνηθίζω να λέω, για γλυκό.
Πιστεύω να σας έπεισα να τις φτιάξετε 🙂
Ας περάσουμε λοιπόν στα υλικά που θα χρειαστούμε.
ΥΛΙΚΑ για τα τρουφάκια (25 κομμάτια)
- 140γρ αμύγδαλα ανάλατα και ωμά
- 65γρ καρύδια
- 50γρ νιφάδες βρώμης
- 2 κουτάλια της σούπας κακάο
- 15 απύρηνοι χουρμάδες ψιλοκομμένοι
- 130γρ σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρι
ΥΛΙΚΑ για την επικάλυψη
- 200γρ σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού φυτικό λάδι ή λάδι καρύδας (προαιρετικά)
Toppings της επιλογής σας όπως:
Αμύγδαλα
Καρύδια
Φυστίκια αιγίνης
Ινδοκάρυδο
Κράνμπερις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ για τα τρουφάκια
Καλύπτουμε ένα ταψάκι, που θα χωράει στο ψυγείο μας, με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε όλα τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων ή αν δεν έχετε μπορείτε να χωρίσετε τα υλικά στη μέση και να τα πολτοποιήσετε στο multi σε 2 δόσεις και στην συνέχεια να τα ανακατέψετε μαζί.
Αφού το μείγμα μας ομογενοποιηθεί και γίνει μια ενιαία μάζα, παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας μείγμα και με τις παλάμες μας το ζυμώνουμε λίγο και φτιάχνουμε ένα μπαλάκι στο μέγεθος ενός καρυδιού.
Τοποθετούμε τα μπαλάκια πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα να παγώσουν.
Για την επικάλυψη σοκολάτας
Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος και τα τρουφάκια μας έχουν παγώσει, λιώνουμε σε μπεν μαρι τη σοκολάτα για την επικάλυψη. Προσθέτουμε, αν θέλουμε, και 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού φυτικό λάδι, για να γίνει πιο λεπτόρευστη η σοκολάτα, αυτό θα βοηθήσει στο να καλυφθούν πιο εύκολα τα τρουφάκια.
Αδειάζουμε τη σοκολάτα σε ένα φλιτζάνι και βγάζουμε τις τρούφες από το ψυγείο.
Βουτάμε μια-μια τις τρούφες στη λιωμένη σοκολάτα, στη διαδικασία αυτή θα μας βοηθήσουν ιδιαίτερα 2 πιρούνια.
Φροντίζουμε να φύγει η περίσσια σοκολάτα από τις τρούφες μας και τις τοποθετούμε πάνω στο αντικολλητικό χαρτί.
Έχουμε ψιλοκόψει τους ξηρούς καρπούς και τα κράνμπερις και τα έχουμε κοντά μας. Γαρνίρουμε τις τρούφες με το topping της επιλογής μας.
Αφήνουμε τις τρούφες να παγώσουν στο ψυγείο για λίγη ώρα ή αν δεν κάνει πολύ ζέστη μπορούμε να τις αφήσουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Διατηρούνται, καλά κλεισμένες, σε αεροστεγές δοχείο ή αν κάνει πολύ ζέστη στο ψυγείο.
Enjoy!
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.