Share This Article
Τι θα έλεγες για ένα cheesecake διαφορετικό από τα αλλά που όμως δεν στερείται καθόλου σε νοστιμιά; Αυτό το cheesecake που θα σου παρουσιάσω σήμερα δεν περιέχει καθόλου επεξεργασμένη ζάχαρη παρά μόνο λίγο μέλι και αυτό μόνο στην κρέμα του.
Για τη βάση δε θα χρησιμοποιήσουμε καν μπισκότα, ναι καλά διάβασες, αντί για μπισκότα θα φτιάξουμε μία πολύ όμορφη -μπισκοτένια- γλυκιά βάση με αμύγδαλα, βρόμη και χουρμάδες.
Επιπλέον το συγκεκριμένο cheesecake είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη καθώς αντί για κρέμα τυριού θα χρησιμοποιήσουμε τυρί coottage που και λιγότερα λιπαρά έχει και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τυρί cottage με χαμηλά λιπαρά όπως 2,2% αλλά και με 4% λιπαρά. Όσο περισσότερα λιπαρά έχει το τυρί τόσο πιο πλούσια θα είναι η κρέμα του cheesecake.
Να σας πω πως, εγώ αυτήν τη φορά επέλεξα τυρί cottage με 2,2% λιπαρά και όπως βλέπετε η κρέμα και βελούδινη έγινε αλλά και πιο ελαφριά.
Αν πραγματικά σας αρέσει το cheececake, αυτήν την εκδοχή του θα πρέπει να τη δοκιμάσετε.
Για το υγιεινό cheesecake φούρνου θα χρειαστούμε:
Υλικά για ένα ταψί 20εκ.
Για τη βάση
- 120γρ βρόμη
- 60γρ αμύγδαλα ωμά και ανάλατα
- 3 βασιλικούς χουρμάδες
- 30γρ λιωμένο βούτυρο
- 1 κ/γ εκχύλισμα βανίλιας
Για την κρέμα
- 500γρ τυρί cottage 2,2% έως 4% λιπαρά
- 200γρ στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
- 2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 70γρ μέλι
- 10γρ κορν φλάουρ
- 1 κ/γ εκχύλισμα βανίλια
Για το σερβίρισμα
- Μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη της επιλογής μας
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Σε ένα ταψί λίγο πιο μεγάλο από το μέγεθος του ταψιού που θα βάλουμε το γλυκό, ρίχνουμε λίγο νερό τόσο όσο να καλύπτει τη βάση του ταψιού και να έχει ύψος ένα δάχτυλο περίπου.
Ετοιμάζουμε τη βάση
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα σε έναν πολυκόφτη και τα θρυμματίζουμε πολύ καλά, προσθέτουμε τη βρόμη, τους βασιλικούς χουρμάδες, τη βανίλια και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μία ωραία πάστα που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
Αν οι χουρμάδες δεν είναι αρκετά μαλακοί, τους μουλιάζουμε προηγουμένως για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό και τους στραγγίζουμε καλά πριν τους ρίξουμε στα υπόλοιπα υλικά. Αυτό το βήμα εγώ το κάνω έτσι κι αλλιώς.
Καλύπτουμε το ταψί εσωτερικά με χαρτί αντικολλητικό και ρίχνουμε το μείγμα της βάσης.
Πιέζουμε πολύ καλά το μείγμα στον πάτο του ταψιού και λίγο στα πλαϊνά με ένα κουτάλι ή με τα δάχτυλα φροντίζοντας να έχει η βάση ομοιόμορφο πάχος.
Ετοιμάζουμε τη κρέμα cheesecake
Ρίχνουμε το cottage cheese μαζί με το γιαούρτι σε έναν πολυκόφτη και χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε μία λεία κρέμα.
Προσθέτουμε τα αβγά, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και το μέλι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τη βάση και τοποθετούμε προσεκτικά το ταψί μέσα στο μεγαλύτερο ταψί που έχουμε ήδη στον φούρνο με το ζεστό νερό.
Ψήνουμε το cheesecake για περίπου 60 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο. Το cheesecake έχει ψηθεί όταν έχει σταθεροποιηθεί γύρω γύρω και στο κέντρο είναι λίγο πιο μαλακό.
Κλείνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου, ανοίγουμε την πόρτα και το αφήνουμε ως έχει μέσα στον φούρνο για μία ώρα να κρυώσει.
Στη συνέχεια το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφαιρούμε από το ταψί με το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το βάλουμε σκεπασμένο με ένα αλουμινόχαρτο στο ψυγείο για να παγώσει. Θα χρειαστεί περίπου 4 με 5 ώρες στο ψυγείο για να παγώσει.
Πριν το σερβίρουμε, προσθέτουμε στην επιφάνεια τη μαρμελάδα της επιλογής μας ή ακόμη και φρέσκα φρούτα. Εγώ επέλεξα μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη.
…………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.