Share This Article
Η συγκεκριμένη συνταγή προέκυψε σε συνδυασμό με την κολοκυθόσουπα μου την οποία θα βρείτε εδώ. Την σουπίτσα μου έπρεπε να τη συνοδεύσω με ένα ψωμάκι σκέφτηκα λοιπόν να ετοιμάσω ένα φρέσκο ψωμάκι με μυρωδικά το οποίο θα έψηνα όσο ετοίμαζα τη σούπα.
Δεν είχα όμως τη διάθεση για ζύμωμα έτσι λοιπόν κατόπιν έρευνας προέκυψε αυτό το ψωμάκι που δε θέλει καθόλου ζύμωμα αλλά θέλει όμως το χρόνο του για να φουσκώσει. Γι’αυτό το λόγο είναι καλό να το ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα και να μείνει η ζύμη στο ψυγείο μέχρι να το ψήσετε την επόμενη ή έστω νωρίς το πρωί.
Επίσης, λόγω της επικείμενης ξενόφερτης γιορτής του Halloween (που δεν συμπάθησα ποτέ ιδιαίτερα αλλά τέλος πάντων ας πάω και εγώ με το ρεύμα της εποχής 😉 ) είπα να παίξω λιγάκι και να τους δώσω τη μορφή από φαντασματάκια. Κάποια βγήκαν αρκετά ομορφούλικα μπορώ να πω σε σχέση με τα υπόλοιπα αλλά δε βαριέσαι όλα στο ίδιο σημείο θα πάνε, στο στομάχι μας 🙂
Πραγματικά είναι το πιο εύκολο ψωμάκι που έχω φτιάξει. Μοιάζει λίγο σε εμφάνιση με τη λαγάνα καθώς είναι ένα ψωμάκι επίπεδο που ανάλογα με το πάχος της ζύμης μπορεί να είναι είτε τραγανό είτε πιο αφράτο.
Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολύ νόστιμο ειδικά όταν είναι ζεστό τη στιγμή που βγαίνει από το φούρνο.
Όπως όλα επί το πλείστον τα φρέσκα ψωμιά είναι αφράτο την ίδια μέρα, την επόμενη ναι με είναι αφράτο αλλά έχει χάσει τη ζωντάνια του γι’αυτό, αν σας μείνει, μπορείτε να το τυλίξετε καλά και να το βάλετε σε σακουλάκια στην κατάψυξη ξεπαγώνοντας κάθε φορά όσο θέλετε να καταναλώσετε.
Τα ψωμάκια αυτά μπορείτε να τα φτιάξετε και σκέτα χωρίς μυρωδικά ή να τα αλείψετε, όσο είναι ζεστά, με λιωμένο βούτυρο και να τα πασπαλίσετε με ελάχιστο αλάτι ή ακόμη και με γλυκιά πάπρικα.
Και μη βλέπετε που εγώ τα έφτιαξα σας φαντασματάκια κάνοντας τους μάτια και στόμα. Εσείς μπορείτε απλά να ανοίξετε τη ζύμη με τα χέρια δίνοντάς της στρογγυλό ή οβάλ σχήμα στο πάχος που θέλετε. Δε θα χρειαστείτε πλάστη για να ανοίξετε τη ζύμη εκτός βέβαια αν θέλετε να φτιάξετε ένα μεγάλο ψωμί.
Μη ξεχνάτε όμως πως όσο πιο λεπτή σε πάχος είναι η ζύμη τόσο πιο γρήγορα θα ψηθούν και τόσο πιο τραγανά θα είναι τα ψωμάκια. Αντίθετα αν τα ψωμάκια σας δεν είναι πολύ λεπτά θα είναι πιο παχουλά και αφράτα και θα χρειαστούν λίγο χρόνο παραπάνω για να ψηθούν.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε τα πιο απλά ψωμάκια με μυρωδικά, χωρίς ζύμωμα.
Υλικά για 8 έως 10 ψωμάκια ανάλογα το μέγεθος
- 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. αλάτι
- 8γρ μαγιά, ένα φακελάκι μαγιά που να μη χρειάζεται διάλυση
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 360 ml χλιαρό νερό, όχι καυτό
- 2 κ.σ. λάδι
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- 1/2 κ.γ. θυμάρι
Για την επικάλυψη (προαιρετικά)
- Λίγο βούτυρο λιωμένο
- Λίγο αλάτι ή γλυκιά πάπρικα και μυρωδικά
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μυρωδικά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το χλιαρό – ζεστό νερό. Προσοχή το νερό δεν θα πρέπει να είναι καυτό.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ή με μια σπάτουλα όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά. Η ζύμη δεν θα πρέπει έχει υγρασία, δε θα είναι λεία αλλά δε θα έχει και σβολάκια.
Την σκεπάζετε με μια μεμβράνη και με μια πετσέτα και τη αφήνεται σε ζεστό περιβάλλον για 2 με 3 ώρες τουλάχιστον μέχρι να φουσκώσει πολύ καλά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού περάσει το χρονικό αυτό διάστημα τη βάζετε όπως είναι φουσκωμένη στο ψυγείο για 4 τουλάχιστον ώρες ή για όλο το βράδυ.
Τη βγάζετε από το ψυγείο και την αδειάζετε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Προσοχή, δεν χτυπάμε τη ζύμη για να φύγει ο αέρας, απλά την αδειάζουμε στην επιφάνεια μας.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 με 10 κομμάτια ανάλογα πόσο μεγάλα θα κάνουμε τα ψωμάκια και την αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με τα χέρια δίνοντας του οβαλ σχήμα για να σχηματίσουμε το κεφάλι από το φαντασματάκι. Τοποθετούμε τη ζύμη πάνω σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε γραμμές για να φτιάξουμε τις τρύπες για τα μάτια και το στόμα.
Τραβάμε τη ζύμη με τα χέρια μας για να δώσουμε το τελικό σχήμα.
Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα. Τα τοποθετούμε σε δυο ταψιά με απόσταση μεταξύ τους.
Σκεπάζουμε τα ψωμάκια με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά.
Στο μεταξύ θερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Βάζουμε ένα ένα τα ταψιά στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 10 με 12 λεπτά ανάλογα πάντα με το φούρνο σας.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο όπως είναι ζεστά, αν θέλουμε, τα αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και μυρωδικά.
Τρώγονται αμέσως. Αν σας μείνουν μπορείτε να τα τυλίξετε καλά και να τα βάλετε στην κατάψυξη για κάποια άλλη μέρα.
Σημειώσεις
Εννοείτε πως μπορείτε να τους δώσετε όποιο σχήμα θέλετε ή ακόμη να τα φτιάξετε σαν μικρά ψωμάκια δίνοντας τους το σχήμα της λαγάνας.
Ανάλογα το πάχος που θα φτιάξετε τα ψωμάκια σας θα έχετε και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Αν τα φτιάξετε πολύ λεπτά θα είναι κριτσανιστά και θα θέλουν λιγότερο χρόνο για α ψηθούν. Αν τα φτιάξετε πιο χοντρά, θα φουσκώσουν και θα είναι πιο αφράτα στο εσωτερικό τους.
Η παραμονή της ζύμης στο ψυγείο είναι ένα στάδιο που δεν θα πρέπει να παραλείψετε γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τη ζύμη.
…………………………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ