Share This Article
Μικρές ντελικάτες και με υπέροχη γεύση σοκολατένιες madeleines (μαντλέν) για να συνοδεύσεις το τσάι ή τον καφέ σου. Τι είναι όμως αυτά τα μικρά κεκάκια που ψήνονται στο ειδικό ταψί και μοιάζουν με κοχύλι;
Πολλοί έχουν την εντύπωση πως είναι μπισκότα, άλλοι πάλι πως είναι μικρά κεκάκια, οι madeleines λοιπόν είναι κάτι μεταξύ κέικ, μπράουνις και μπισκότου με το κέικ να υπερτερεί. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό μικρό κέικ από το Commercy και το Liverdun, δύο κοινότητες της περιοχής της Λωρραίνης στη βορειοανατολική Γαλλία το οποίο ψήνεται σε ειδικές φόρμες με εσοχές σε σχήμα κοχυλιού.
Μπορεί τα υλικά που χρειάζονται για τις madeleines να είναι απλά αλλά η συνταγή απαιτεί κάποια σημαντικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να έχεις ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι madeleines θα πρέπει να είναι αέρινες, αφράτες αλλά με μεστή σύσταση και όταν τις γεύεσαι να λιώνουν στο στόμα. Συν της άλλης οι madeleines που θα σου παρουσιάσω σήμερα είναι και φουλ σοκολατένιες χωρίς να είναι πολύ γλυκιές. Μάλιστα παρόλο που η κλασική συνταγή απαιτεί κρυσταλλική λευκή ζάχαρη, εγώ στις δικές μου madeleines χρησιμοποίησα ζάχαρη από χουρμά. Το αποτέλεσμα εξαιρετικό!
Τι θα πρέπει να προσέξεις στη συνταγή.
Τα αυγά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το βούτυρο θα πρέπει να το λιώσεις σε μέτρια φωτιά αλλά θα πρέπει να το αφήσεις να έρθει επίσης σε θερμοκρασία δωματίου.
Το αλεύρι μαζί με το κακάο θα πρέπει να το κοσκινίσεις πριν το προσθέσεις στο μείγμα.
Το πιο σημαντικό σημείο στην εκτέλεση της συνταγής είναι το χτύπημα των αυγών μαζί με τη ζάχαρη. Θα πρέπει να τα χτυπήσουμε πολύ καλά για τουλάχιστον 6 με 8 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Σε αυτό το σημείο το μίξερ είναι αναγκαίο. Στη συνέχεια προσθέτουμε στα αυγά το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
Το βούτυρο το προσθέτουμε λιωμένο στο τέλος ή εναλλάξ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να απορροφηθεί.
Ψήνουμε το πολύ 12 λεπτά, όχι παραπάνω, και αφαιρούμε τις madeleines από το ταψί αμέσως μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο για να μη συνεχίσουν να ψήνονται.
Οι madeleines σερβίρονται λίγες ώρες αφού ψηθούν, παρόλα αυτά μπορείτε να τις τυλίξετε καλά με μία μεμβράνη ή να τις κλείσετε αεροστεγώς σε ένα δοχείο. Αν θέλετε, μπορείτε να τις ζεστάνετε ελαφρώς πριν τις σερβίρετε.
Τέλος, αν θέλεις οι madeleines σου να έχουν το ιδιαίτερο αυτό σχήμα θα πρέπει να διαθέτεις το ειδικό ταψί. Και θα μου πεις τώρα ότι δεν έχεις και το βρίσκω απολύτως λογικό. Ούτε εγώ είχα μέχρι πρότινος. Μπορείς λοιπόν να τις φτιάξεις σε πολύ μικρές φόρμες του κέικ. Μία λύση είναι να χρησιμοποιήσεις θήκες σιλικόνης για μικρά κεκάκια.
Πάμε να τις φτιάξουμε.
Για τις Madeleines σοκολάτας θα χρειαστούμε:
Υλικά για 11 με 12 madeleines, ανάλογα το μέγεθός τους
- 90γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30γρ κακάο
- 1/2 κ/γ μπέικιν πάουντερ
- 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 120γρ ζάχαρη (εγώ χρησιμοποίησα ζάχαρη από χουρμά)
- Μία πρέζα αλάτι
- 1κ/γ εκχύλισμα βανίλιας
- 135γρ βούτυρο λιωμένο και κρύο (συν λίγο επιπλέον για το ταψί)
Για την επικάλυψη
- 150γρ σοκολάτα
- 1/4 κ/γ λάδι καρύδας (προαιρετικά)
- Τριμμένο φιλέ αμυγδάλου ή φουντούκι
Για το σκεύος ψησίματος
- Λίγο λιωμένο βούτυρο
- 1κ/σ αλεύρι
- 1/γ κακάο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις και βουτυρώνουμε με ένα πινέλο το ειδικό ταψί για τις madeleines. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και πασπαλίζουμε με αυτό το ταψί. Χτυπάμε καλά να φύγει το περίσσιο αλεύρι και, αν θέλουμε, βάζουμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη.
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο, το μπέκιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και τα ασπρίσει ελαφρώς, τουλάχιστον 6 με 8 λεπτά. Προσθέτουμε και τη βανίλια και συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι και το βούτυρο ή πρώτα ρίχνουμε το αλεύρι και τέλος το λιωμένο βούτυρο. Σε κάθε περίπτωση τελειώνουμε πάντα με το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά αυτήν τη φορά με μία σπάτουλα για να μη φύγει ο αέρας από τη ζύμη.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε μία σακούλα κορνέ και γεμίζουμε τις θήκες λίγο πιο πάνω από τα 3/4, δε γεμίζουμε τις θήκες μέχρι επάνω. Κουνάμε ελαφρώς το ταψί για να φύγει ο αέρας και ψήνουμε για 12 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Δοκιμάζουμε στα 10 λεπτά με μία οδοντογλυφίδα και αν βγαίνει καθαρή τις βγάζουμε από το φούρνο.
Αμέσως μόλις βγάλουμε τις madeleines από το φούρνο, τις αφαιρούμε προσεκτικά από το ταψί για να μη συνεχίσουν να ψήνονται. Τις τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα για περίπου 10 λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς.
Τις σερβίρουμε ελαφρώς ζεστές σκέτες ή μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με λίγη ζάχαρη άχνη. Εναλλακτικά τις βουτάμε κατά το ήμισυ σε λιωμένη σοκολάτα.
Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το λάδι καρύδας σε μπεν μαρί και βουτάμε τις madeleines, μία κάθε φορά, προσεκτικά στη σοκολάτα. Τις τινάζουμε ελαφρώς να φύγει η περίσσια σοκολάτα και τις τοποθετούμε επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τις πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.
Μπορούμε να τις σερβίρουμε αμέσως ή να τις τυλίξουμε με μεμβράνη και να της διατηρήσουμε εκτός ψυγείου.
Μυστικό
Οι madeleines σερβίρονται ελαφρώς ζεστές, οπότε αν δεν τις καλύψετε με σοκολάτα μπορείτε να τις ζεστάνετε ελαφρώς στους 120 βαθμούς για λίγο πριν τις σερβίρετε και στη συνέχεια να τις πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη.
Παρόλο που τις κάλυψα με σοκολάτα, όσες μου περίσσεψαν τις έβαλα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τις ζέστανα ελαφρώς την επόμενη μέρα. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο νόστιμες ήταν! Μαλάκωσε φυσικά λίγο η σοκολάτα αλλά δε μας ενόχλησε καθόλου.
………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ