Share This Article
Σας έχω δείξει σε παλαιότερο post, δες εδώ, πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε granola – δημητριακά για το πρωινό μας και όχι μόνο, αποφεύγοντας αυτά του εμπορίου που είναι γεμάτα ζάχαρη.
Σήμερα θα φτιάξουμε granola με κακάο, χωρίς ζάχαρη, με ξηρούς καρπούς και αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας για να της δώσετε πιο σοκολατένια γεύση και περισσότερη ένταση!
Επίσης εμπλούτισα περισσότερο τη γεύση της προσθέτοντας ωμά βιολογικά τσιπς καρύδας, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Η καρύδα περιέχει αρκετά θρεπτικά στοιχεία και είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί όλο το χρόνο. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε μπισκότα, σε κέικ, σε μπάρες δημητριακών ή να την καταναλώσετε ωμή σαν σνακ.
Επέλεξα λοιπόν να την προσθέσω στη granola μου γιατί ταιριάζει η γεύση της με τη σοκολάτα.
Τέλος σας παρουσιάζω τη δική μου πρόταση για ένα ελαφρύ, δροσιστικό και υγιεινό επιδόρπιο με ελάχιστη ζάχαρη, για εκείνα τα απογεύματα που είσαι σπίτι και ζητάς απεγνωσμένα κάτι γλυκό! Ας περάσουμε λοιπόν στα υλικά μας.
Για την Granola με σοκολάτα θα χρειαστούμε :
Τα υλικά μας :
- 300 γρ νιφάδες βρώμης ή 150 γρ νιφάδες βρώμης & 150 γρ νιφάδες σίκαλης
- 100 γρ καρύδια ωμά και χοντροσπασμένα
- 100 γρ φουντούκια ολόκληρα ή χοντροπασμένα
- 2 κουτάλια της σούπας κακάο σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 100ml σιρόπι αγαύης ή μέλι
- 3 κουτάλια της σούπας φυτικό λάδι
Προαιρετικά:
Σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας, τσιπς καρύδας, κράνμπερις ή άλλα αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σας
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Ανακατεύουμε μαζί σε ένα μπολ τις νιφάδες βρώμης, τα καρύδια, τα φουντούκια, το κακάο και την κανέλα.
Προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης ή μέλι, το φυτικό λάδι και ανακατεύουμε πολύ καλά έτσι ώστε να βραχούν τα υλικά μας.
Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Απλώνουμε καλά τη granola μας σε όλη την επιφάνεια του ταψιού με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα.
Ψήνουμε για 10 με 15 λεπτά, ανακατεύοντας την με ένα κουτάλι κατά διαστήματα. Συστήνω προσοχή στο ψήσιμο της γιατί αρπάζει γρήγορα!!
Βγάζουμε τη granola από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε κατά προτίμηση σταγόνες σοκολάτας, τσιπς καρύδας ή ακόμη και αποξηραμένα φρούτα.
Μια εύκολη, υγιεινή και άκρως εντυπωσιακή πρόταση για να εκμεταλλευτείς τη granola σου, εκτός από το πρωινό σου, είναι να φτιάξεις ένα δροσερό επιδόρπιο γιαουρτιού.
Δεν έχεις παρά να γεμίσεις ένα ποτήρι κατά το 1/3 με αυτήν και στη συνέχεια να προσθέσεις το γιαούρτι της αρεσκείας σου. Προτείνω να το συνοδεύσεις με μια σάλτσα με φρούτα της εποχής ή την αγαπημένη σου μαρμελάδα.
Η δικιά μου επιλογή είναι η σάλτσα φράουλας. Ανακατεύεις σε ένα μπολάκι λίγες φράουλες ψιλοκομμένες με λίγη ζάχαρη και τις βάζεις στο ψυγείο για λίγη ώρα έτσι ώστε να βγάλουν το σιρόπι τους. Στη συνέχεια προσθέτεις τις μαριναρισμένες φράουλες στο γιαούρτι σου, πασπαλίζεις με σταγόνες σοκολάτας και τσιπς καρύδας και το επιδόρπιο σου είναι έτοιμο!
And remember…Healthy isn’t a goal, it’s a way of living!