Share This Article
Αγαπώ εκείνα τα εορταστικά τραπέζια που έχουν διάφορα πράγματα για να δοκιμάσεις και λίγο περισσότερο τους μπουφέδες με όλα τα μικρά ταρτάκια, πιτάκια και τα συναφή.
Σήμερα λοιπόν για τα εορταστικά σου τραπέζια αλλά και για όταν έχεις καλέσει φίλους στο σπίτι και θέλεις να τους σερβίρεις κάτι εύκολο αλλά νόστιμο και εντυπωσιακό μαζί με το κρασί τους, σου ετοίμασα βολ-ο-βαν γεμιστά με κοτόπουλο, μανιτάρια και μια σάλτσα με κρέμα τυριού. Ένα ταρτάκι πραγματικά πεντανόστιμο που ζήτημα είναι να μείνεις μόνο στο ένα!
Τα βολ-ο-βαν εμφανίστηκαν τον 19ο αιώνα από τον Παριζιάνο σεφ και ζαχαροπλάστη Καρέμ, ο οποίος ήθελε ένα είδος ζύμης η οποία «να πετάει με το φύσημα του ανέμου» – αυτό σημαίνει η γαλλική λέξη βολ-ο-βαν. Πρόκειται για θήκες από σφολιάτα φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο ώστε αφού ψηθούν να μπορούν να γεμιστούν με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση.
Η γέμιση που θα επιλέξουμε για να γεμίσουμε τα βολ-ο-βαν θα πρέπει να έχει μια δεμένη κρεμώδη σάλτσα όπως τα βολ-ο-βαν που θα σας παρουσιάσω σήμερα, τα οποία είναι γεμισμένα με μια κρεμώδη σάλτσα με κοτόπουλο, μανιτάρια και κρέμα τυριού.
Η γέμιση πραγματικά είναι υπέροχη και εκτός από τα βολ-ο-βαν μπορείς να τη σερβίρεις με τα μακαρόνια της επιλογής σου ή ακόμη και σκέτη.
Λίγα μυστικά για ένα τέλειο βολ-ο-βαν
Το σημαντικότερο για να φτιάξεις ωραία βολ-ο-βαν είναι η σφολιάτα. Εδώ δε θέλω εκπτώσεις. Θα πάρεις την καλύτερη σφολιάτα του εμπορίου, αυτήν που ξέρεις και εμπιστεύεσαι. Μόνο αν είναι η σφολιάτα σου καλή θα πετύχεις αυτό το ωραίο ύψος στα βολ-ο-βαν με τα υπέροχα ανάγλυφα φύλλα.
Στο εμπόριο υπάρχει και έτοιμη σφολιάτα για βολ-ο-βαν, όμως είναι λιγάκι δύσκολο να τη βρεις. Υπάρχει όμως έτοιμη σφολιάτα σε τετράγωνα ή στρογγυλά μικρά κομμάτια. Είχα χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους σφολιάτα στο παρελθόν και με είχε βολέψει. Αυτήν τη φορά όμως δε βρήκα και επέλεξα μια κανονική σφολιάτα.
Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και πάντα μέσα σε αυτήν. Την ανοίγουμε την ώρα που θα τη χρησιμοποιήσουμε.
Δεν την αφήνουμε πολλές ώρες εκτός ψυγείου γιατί θα μαλακώσει πολύ και δε θα ψηθεί όπως πρέπει.
Για τη συνταγή μας θα χρειαστούμε 1 φύλλο σφολιάτας και θα φτιάξουμε με αυτό 10 ατομικά μικρά βολ-ο-βαν. Το άλλο φύλλο το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη. Συνήθως είναι χωριστά στη συσκευασία οπότε είναι εύκολο να τα διαχωρίσουμε.
Θα σας πρότεινα, αν δε βρείτε τα έτοιμα μικρά σφολιατάκια και πάρετε κανονική σφολιάτα, να την κόψετε σε τετράγωνα κομμάτια γιατί αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο στρογγυλό κουπατ θα περισσέψει φύλλο και θα πρέπει να το ζυμώσετε και να το ανοίξετε για να το κόψετε ξανά. Τα συγκεκριμένα βολ-ο-βαν που θα φτιάξετε δε θα αφρατέψουν τόσο πολύ.
Για να φτιάξουμε τις θήκες, τοποθετούμε ένα μικρό κομμάτι σφολιάτας στο ταψί, το αλείφουμε με ένα πινελάκι με λίγο αυγό που έχουμε χτυπήσει μαζί με λίγο νερό και το σκεπάζουμε από πάνω με ένα άλλο κομμάτι σφολιάτας του ιδίου μεγέθους.
Παίρνουμε ένα μαχαίρι και χαράζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας σχηματίζοντας πάλι ένα τετράγωνο, αυτήν τη φορά όμως μικρότερο, αυτό θα είναι και το καπάκι από τις θήκες. Προσέχουμε να μην κόψουμε το κάτω φύλλο.
Αφού ψηθούν τα βολ-ο-βαν αφαιρούμε προσεκτικά το κομμένο φύλλο. Αν δεν είναι εύκολο, το κόβουμε προσεκτικά με ένα μαχαιράκι χωρίς δόντια. Αν δυσκολευτείτε να το αφαιρέσετε απλά το σπρώχνετε μέσα στη θήκη.
Γεμίζουμε τα βολ-ο-βαν όταν θα τα σερβίρουμε για να είναι τραγανά και να μην πανιάσουν από τη γέμιση.
Αν διάβασες προσεκτικά όλα τα παραπάνω δε θα δυσκολευτείς καθόλου. Η γέμιση είναι παιχνιδάκι. Και πρόσεξε, μη ξεκινήσεις να δοκιμάζεις τη γέμιση γιατί δε θα μείνει τίποτα για να γεμίσεις τα βολ-ο-βαν!
Πάμε να τα φτιάξουμε!
Για τα βολ-ο-βαν με τη γέμιση κοτόπουλο με μανιτάρια θα χρειαστούμε:
Υλικά για 10 βολ-ο-βαν
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 1 αυγό
- 1κ/σ νερό
Για τη γέμιση
- 1 μεγάλο στήθος κοτόπουλου
- 200γρ μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
- 25γρ βούτυρο
- 1 μέτριο ξερό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- Λίγο αποξηραμένο θυμάρι (2 πρέζες)
- 2 με 3κ/σ λευκό κρασί
- 200γρ τυρί κρέμα
- 125ml κρέμα γάλακτος light
- 40γρ τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Ανοίγουμε τη σφολιάτα στο πάγκο εργασίας. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο μας.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε τη σφολιάτα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να έχουμε 20 μικρά τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια. Μπορούμε, αν θέλουμε, να κόψουμε μεγαλύτερα κομμάτια, σε αυτήν την περίπτωση τα βολ-ο-βαν θα είναι πιο λίγα. Το σύνολο πάντα θα πρέπει να είναι διπλός αριθμός.
Σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί τοποθετούμε με απόσταση μεταξύ τους τα μισά σφολιατάκια.
Χτυπάμε το αυγό με το νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια από τα σφολιατάκια.
Τοποθετούμε επάνω από το καθένα σφολιατάκι το ζευγάρι του και πιέζουμε ελαφρώς να κολλήσουν. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε στο επάνω φύλλο ένα μικρότερο τετράγωνο αφήνοντας 1 εκατοστό κενό από τις άκρες προσέχοντας να μην κόψουμε το κάτω φύλλο (αυτό θα είναι το καπάκι).
Αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό και ψήνουμε τις σφολιάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά, ανάλογα το φούρνο, ή μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η σφολιάτα.
Όταν ψηθούν, με ένα μαχαιράκι χωρίς δόντια κόβουμε το καπάκι και, ή το πιέζουμε μέσα στο βολ-ο-βαν ή το αφαιρούμε και το κρατάμε στην άκρη για καπάκι.
Αφήνουμε τα σφολιατάκια στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βράζουμε το κοτόπουλο με λίγο αλάτι, το στραγγίζουμε και αφού κρυώσει ελαφρώς το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι.
Μόλις δέσει η σάλτσα την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Γεμίζουμε τα βολ-ο-βαν όταν θα τα σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!
………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ