Share This Article
Ένα από τα αγαπημένα μου φθινοπωρινά φρούτα είναι το αχλάδι. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες το αχλάδι έχει λίγες θερμίδες και πολύ χαμηλή αλλεργιογόνο δράση. Η γλυκιά του γεύση, η υγρασία του αλλά και το άρωμά του το καθιστούν ιδανικό για γλυκές παρασκευές.
Παρόλα αυτά βλέπω πως οι περισσότεροι επιλέγουν το μήλο για τα γλυκά τους και όχι το αχλάδι. Αν του δώσετε μια ευκαιρία και το δοκιμάσετε πιστεύω ότι θα αλλάξετε γνώμη.
Σήμερα λοιπόν θα σας παρουσιάσω το πιο εύκολο και αρωματικό επιδόρπιο με αχλάδι. Θα ψήσουμε αχλάδια στο φούρνο και θα τα συνοδεύσουμε με ένα αρωματικό γλυκό και γεμάτο αρώματα crumble που θα φτιάξουμε με σταφίδες, καρύδια, βρώμη, κανέλα, μοσχοκάρυδο, ζάχαρη καρύδας και λίγο βούτυρο.
Και επειδή ακόμη η ζέστη καλά κρατεί, τι πιο ωραίο από το να συνοδεύσουμε τα ψητά αχλάδια με παγωτό καραμέλα!
Πρόκειται για το πιο εύκολο επιδόρπιο που μπορείς να φτιάξεις στη στιγμή και να το σερβίρεις ζεστό. Παρόλο που ακούγεται και είναι απλό, γευστικά είμαι σίγουρη πως θα σε ικανοποιήσει απόλυτα.
Τα ζεστά ψημένα ζουμερά αχλάδια δένουν υπέροχα με την ελαφρώς τραγανή αρωματική γέμιση και σε συνδυασμό με το παγωτό θα προκαλέσουν μια ευχάριστη έκρηξη γεύσεων στο στόμα σου. Ακόμη δε σε έπεισα να τα δοκιμάσεις;
Λίγα λόγια για τη συνταγή
- Επέλεξα ώριμα και σφιχτά αχλάδια κρυστάλλια, μια ελληνική ποικιλία πλούσια σε άρωμα και γεύση.
- Προτίμησα ζάχαρη καρύδας που έχει πιο καραμελένια γεύση και ράντισα τα αχλάδια μου με ελάχιστό μέλι πριν τα ψήσω. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη καρύδας με καστανή.
- Μούλιασα τις σταφίδες σε ζεστό νερό για 10 με 15 λεπτά περίπου και στη συνέχεια τις στράγγισα καλά πριν τις χρησιμοποιήσω, έτσι παρέμειναν ζουμερές και δεν κάηκαν στο ψήσιμο.
- Επίσης το βούτυρο είναι απαραίτητο για να ψηθεί και να καραμελώσει η γέμιση.
- Για τη vegan εκδοχή της συνταγής το μέλι μπορεί να αντικατασταθεί με σιρόπι σφενδάμου ή αγαύη και το ζωικό βούτυρο με φυτικό.
- Τα υλικά της συνταγής είναι για 5 με 6 αχλάδια. Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε τη μισή ποσότητα χωρίζοντας τα υλικά στη μέση.
- Τέλος, αν δεν αγαπάς το αχλάδι μπορείς κάλλιστα να το αντικαταστήσεις με μήλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Απλά τα μήλα θα χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να ψηθούν.
Πάμε να φτιάξουμε ένα γλυκάκι για να αρχίσει το σπίτι να μυρίζει σιγά σιγά Φθινόπωρο;
Για τα ψητά αχλάδια με την τραγανή αρωματική γέμιση θα χρειαστούμε:
Υλικά
- 5 με 6 αχλάδια
- 50γρ βούτυρο λιωμένο, περίπου 5 κ/σ συν επιπλέον για το άλειμμα των φρούτων (ή φυτικό βούτυρο για τη vegan εκδοχή)
- 40γρ καρύδια χοντροσπασμένα
- 40γρ σταφίδες ξανθές
- 20γρ βρόμη
- 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- 1/2 κ/γ κοφτό μοσχοκάρυδο
- 80γρ ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη
- λίγο μέλι για το πασπάλισμα ή σιρόπι σφενδάμου
- Λίγο νερό για το ταψί (ανάλογα το ταψί)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε ζεστό νερό για 15 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα χοντροσπασμένα καρύδια και τα ανακατεύουμε μαζί με τις σταφίδες, τη βρώμη, τη ζάχαρη καρύδας, την κανέλα, το μοσκοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αποκτήσει υγρασία όλο το μείγμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη λιωμένο βούτυρο.
Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη και ετοιμάζουμε τα αχλάδια.
Κόβουμε τα αχλάδια στη μέση και προσεκτικά αφαιρούμε το εσωτερικό τους με τα κουκούτσια δημιουργώντας μια λακουβίτσα. Αφαιρούμε προσεκτικά και το κάτω μέρος του αχλαδιού που είναι σκληρό.
Αν κρίνουμε αναγκαίο κόβουμε λίγο από την πλαϊνή πλευρά του για να στέκεται στο ταψί και να μη γυρίζει.
Τοποθετούμε τα αχλάδια με το άνοιγμα προς τα πάνω σε ένα ταψάκι και γεμίζουμε αρχικά το εσωτερικό τους και στη συνέχεια καλύπτουμε ένα μεγάλο μέρος από την επιφάνεια τους με τη γέμιση.
Με ένα πινελάκι αλείφουμε τα αχλάδια εξωτερικά ή τα ραντίζουμε με πολύ λίγο λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με λίγο μέλι και λίγη επιπλέον κανέλα.
Ρίχνουμε στο ταψί το νερό και σκεπάζουμε τα αχλάδια με ένα αλουμινόχαρτο. Φροντίζουμε το αλουμινόχαρτο να μην εφάπτεται με τα αχλάδια. Δε θέλουμε στο ταψί πολύ νερό, ίσα ίσα για να μην κολλήσουν, ενώ ψήνονται, τα αχλάδια στη βάση του ταψιού και να δημιουργηθούν οι απαιτούμενοι υδρατμοί.
Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο. Στα 25 με 28 λεπτά ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί και στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά ακόμη στο φούρνο.
Αφαιρούμε τα αχλάδια από το φούρνο και τα σερβίρουμε ζεστά σκέτα ή ιδανικά με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή καραμέλα.
Μπορούμε επίσης να τα σερβίρουμε με λίγη σαντιγί ή με στραγγιστό γιαούρτι για μια πιο ελαφριά εκδοχή του γλυκού.
Tip
Μπορούμε όσα περισσέψουν, αφού κρυώσουν, να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για 2 μέρες το πολύ και να τα ζεστάνουμε πριν τα σερβίρουμε.
…………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.