Share This Article
Φθινόπωρο χωρίς τη μυρωδιά του ψημένου μήλου σε συνδυασμό με την κανέλα στην κουζίνα δε νοείται!
Δεν υπάρχει περίπτωση αυτήν την εποχή αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα να μην φτιάξω μια μηλόπιτα και όχι μόνο μια φορά. Πρώτον γιατί λατρεύω το μήλο και δεύτερον επειδή αρέσουν πολύ οι μηλόπιτες στη μητέρα μου. Έτσι με την πρώτη ευκαιρία φροντίζω να εκπληρώνω την επιθυμία της.
Το μήλο είναι ένα εξαιρετικό φρούτο που μπορούμε να το συναντήσουμε σε πολλές παρασκευές σε υπέροχα κέικ, τάρτες και μαρμελάδες αλλά και δροσερές σαλάτες . Επίσης με τον πουρέ μήλου μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αυγά σε παρασκευές όπως κέικ και μπισκότα. Σε κάποιο άλλο post θα σας μιλήσω γιαυτό.
Σήμερα λοιπόν θα σας παρουσιάσω μια διαφορετική μηλόπιτα, μια τριφτή μηλόπιτα, η οποία σερβίρετε ζεστή κατευθείαν από το ταψάκι με ένα κουτάλι και όχι κομμένη σε κομμάτια.
Σε αυτήν την μηλόπιτα ήθελα να συνδυάσω όλες τις γεύσεις και τα αρώματα που αγαπώ, σε συνδυασμό βέβαια με το μήλο. Η βάση της λοιπόν αποτελείται από ζουμερά μήλα μαζί με κράνμπερις και η επιφάνεια της είναι καλυμμένη από ένα τραγανό και αρωματικό crumble με αλεύρι, βρώμη, βούτυρο, κανέλα, μοσχοκάρυδο και καρύδι που σου δίνει την αίσθηση και τη γεύση σπασμένου μπισκότου.
Το Crumble, η θρυμματισμένη αυτή τραγανή ζύμη είναι βρετανικής προελεύσεως, ψήνεται στο φούρνο σε συνδυασμό με κάποιο φρούτο, όπως μήλο, βατόμουρο, αχλάδι ή ακόμη και δαμάσκηνο, μέχρι να γίνει τραγανή και σερβίρετε ζεστή ως επιδόρπιο συνοδευόμενη τις περισσότερες φορές με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή παγωτό. Το είδος αυτό της ζύμης υπήρξε πολύ δημοφιλή στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διότι αποτελούσε την οικονομικότερη εναλλακτική λύση για ζύμη στις διάφορες πίτες, γλυκές και αλμυρές. Πρόκειται για μια πολύ απλή ζύμη, η οποία μπορεί να εμπλουτιστεί με ψωμί, βρώμη, ξηρούς καρπούς ακόμη και με μπισκότο.
Η συνταγή λοιπόν που θα σας παρουσιάσω σήμερα έχει δυο σημεία που θεωρώ ότι θα πρέπει να προσέξετε. Πρώτον, θα πρέπει το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσετε να είναι από το ψυγείο, αρκετά παγωμένο. Μπορείτε, αφού το κόψετε σε κυβάκια να το βάλετε σε ένα μπολ και να το αφήσετε για 15 λεπτά στην κατάψυξη για να παγώσει ακόμη περισσότερο. Και δεύτερον, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να μουλιάσετε σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά τα αποξηραμένα κράνμπερις, με αυτόν τον τρόπο θα «ζωντανέψουν» ,θα μαλακώσουν και θα γίνουν πολύ ζουμερά. Μπορείτε αν θέλετε να αντικαταστήσετε τα κράνμπερις με σταφίδες και σε αυτήν την περίπτωση θα ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία.
Να σας πω την αλήθεια περίμενα πως και πώς να βγει από το φούρνο για να την δοκιμάσω, η μυρωδιά της μου είχε σπάσει τη μύτη. Αφού λοιπόν τη φωτογράφισα, κάθισα με την ησυχία μου για να την απολαύσω. Τα μήλα και τα κράνμπερις είχαν μελώσει μαζί με την μαύρη ζάχαρη και την κανέλα.
Επίσης, είχε δημιουργηθεί, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, ένα ωραίο σιρόπι στη βάση από το ταψάκι το οποίο, όσο κρύωνε η μηλόπιτα, έδενε και γινόταν ένα με τα μήλα. Όσο για το crumble, θα μπορούσα να το ψήσω και μόνο του, να το αποθηκεύσω σε ένα βάζο και να συνοδεύω με αυτό το γιαούρτι μου ή τις ζεστές κρέμες μου.
Ενθουσιάστηκα λοιπόν με το αποτέλεσμα και μοιράζομαι μαζί σας την πιο αρωματική και ελαφριά τριφτή μηλόπιτα – apple crumble.
ΥΛΙΚΑ
Για το Crumble
- 120 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσης (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ολικής αλέσεως)
- 120 γρ. βρώμη
- 120 γρ βούτυρο παγωμένο
- 100 γρ ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- ½ κουτ. του γλυκού κανέλα
- ¼ κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο
- Μια πρέζα αλάτι
- 40 γρ καρύδια τεμαχισμένα
Για τη γέμιση
- 3 μεγάλα μήλα
- 80 γρ κράνμπερις αποξηραμένα
- 3 κουτ. της σούπας γεμάτες μαύρη ζάχαρη με μελάσα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καστανή ζάχαρη κρυσταλλική)
- 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την τριφτή μηλόπιτα μας θα χρειαστούμε ένα στρογγυλό ταψί- φόρμα 22-23 εκατοστών (ένα πυρέξ ή ένα κεραμικό σκεύος θα ήταν ιδανικό).
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο τη φόρμα εσωτερικά και την αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε τα αποξηραμένα κράνμπερις και τα σκεπάζουμε με ζεστό νερό. Τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα μήλα μας.
Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τα κόβουμε σε κυβάκια περίπου 1,30 με 1,50 εκατοστά.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε σε αυτά τη μαύρη ζάχαρη και την κανέλα. Στραγγίζουμε καλά τα κράνμπερις από το νερό και τα ρίχνουμε και αυτά στα μήλα.
Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση με ένα κουτάλι και την ρίχνουμε στη φόρμα μας. Απλώνουμε τη γέμιση με τα μήλα ομοιόμορφα έτσι ώστε να καλύψει όλο τον πυθμένα της φόρμας μας.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το Crumble.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το crumble εκτός από το βούτυρο.
Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια. Μπορούμε να το έχουμε βάλει λίγο νωρίτερα, αφού το έχουμε κόψει, στην κατάψυξη για 15 λεπτά περίπου έτσι ώστε να παγώσει περισσότερο.
Ρίχνουμε το παγωμένο βούτυρο στο μπολ με τα υλικά για το crumble και με ένα πιρούνι ή με το χέρι μας τα ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά και να έχουμε μια ψιχουλιαστή ζύμη, σαν βρεγμένη άμμο.
Την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τα μήλα προσέχοντας να καλύψουμε καλά την επιφάνεια τους.
Βάζουμε την μηλόπιτα μας στο φούρνο και ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα καστανό χρώμα. Δοκιμάζουμε αν θέλουμε με μια οδοντογλυφίδα, για να δούμε αν έχουν ψηθεί τα μήλα μας.
Βγάζουμε την τριφτή μηλόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Σερβίρετε ζεστή σκέτη, αλλά μια μπάλα παγωτού βανίλιας θα απογειώσει τη γεύση της.
Καλή απόλαυση!
And remember …Nothing says home like the smell of baking..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.