Share This Article
Κάθε φορά που πηγαίνω στον μανάβη μου, το μάτι μου πέφτει πάνω στα κεράσια. Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγω και να να μην πάρω έστω και λίγα.
Την τελευταία φορά λοιπόν που πήγα να κάνω τα ψώνια μου, τα είδα έτσι κατακόκκινα, λαχταριστά και τραγανά και δεν αντιστάθηκα. Θα πάρω λίγα σκέφτηκα και έβαζα, έβαζα, έβαζα στη χαρτοσακούλα μου, μέχρι που τη γέμισα 🙂
Όταν γύρισα λοιπόν σπίτι, συνειδητοποίησα ότι είχα πάρει πάρα πολλά. Το σίγουρο όμως ήταν ότι δεν θα πήγαιναν χαμένα.
Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω μία τάρτα. Επειδή όμως είχα όρεξη για κάτι σοκολατένιο, είπα να φτιάξω μια σοκολατένια τάρτα. Άλλωστε η σοκολάτα ταιριάζει με τα πάντα, πόσο μάλλον με τα κεράσια.
Η τάρτα είναι η πιο εύκολη και γρήγορη λύση όταν θέλεις να φτιάξεις ένα γλυκό στα γρήγορα. Απαιτούνται λίγα υλικά και ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας. Άρα είναι ιδανική λύση για αυτήν την περίοδο που δεν έχεις την αντοχή να ασχοληθείς στην κουζίνα με πολύπλοκες συνταγές, κυρίως λόγω ζέστης.
Η σοκολατένια ζύμη που θα φτιάξουμε σήμερα, γίνεται στη στιγμή και είναι αρκετά εύπλαστη. Όπως όλες, κυρίως, οι ζύμες για τάρτες, θα πρέπει να μπει για λίγο στο ψυγείο πριν την ανοίξουμε με τον πλάστη.
Τη βγάζουμε από το ψυγείο, την αφήνουμε για πολύ λίγο να μαλακώσει και ύστερα την ανοίγουμε δίνοντας της στρογγυλό σχήμα.
Σε αυτό το σημείο θέλω να σας επισημάνω ότι, η ζύμη είναι τόσο εύπλαστη, που μπορείτε ακόμη και με το χέρι να την απλώσετε στην ταρτιέρα σας, αφού πρώτα την αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ λίγο προκειμένου να μαλακώσει ελαφρώς. Αν τώρα σας σπάσει, καθώς την μεταφέρετε στο σκεύος σας, μην σας ανησυχήσει καθόλου, μπορείτε κάλλιστα να την ενώσετε ξανά χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας.
Τέλος, στη γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια σοκολάτα θέλετε. Επειδή η σοκολατένια βάση δεν είναι τόσο γλυκιά μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα γάλακτος, αν πάλι δεν σας αρέσουν οι πολύ γλυκιές γεύσεις, όπως εμένα, προτιμήστε μία σοκολάτα κουβερτούρα με τουλάχιστον 53% περιεκτικότητα σε κακάο. Αυτή ήταν και η δική μου επιλογή.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε την πιο σοκολατένια τάρτα με κεράσια
ΥΛΙΚΑ για τη σοκολατένια βάση
- 150γρ βούτυρο παγωμένο
- 150γρ ψιλή καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
- 1 αυγό
- 280γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
- 25γρ κακάο
- 1 κάψουλα βανίλιας σκόνη ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση
- 450γρ κεράσια (καθαρό βάρος, χωρίς τα κουκούτσια)
- 50γρ ψιλή καστανή ζάχαρη ή άσπρη κρυσταλλική
- 1 κ. σούπας κορν φλάουρ
- 1 κουτ. γλυκού λικέρ κεράσι ή άλλο γλυκό λικέρ της επιλογής σας
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κάψουλα βανίλιας
- ¼ κ. γλυκού χυμό λεμονιού
- 80γρ σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια αν σας αρέσει η πιο bitter γεύση.
Για την επικάλυψη (προαιρετικά)
- Λίγο γάλα
- Λίγη καστανή ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ για τη σοκολατένια βάση
Ρίχνουμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα multi το βούτυρο σε κομμάτια, τη ζάχαρη, το αυγό, τη βανίλια και το κακάο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας. Αν ο κάδος του επεξεργαστή τροφίμων που διαθέτετε είναι μικρός και δε χωράει όλο το αλεύρι, ρίχνετε αρχικά περίπου το μισό αλεύρι στον κάδο και στη συνέχεια, αφού αδειάσετε το μείγμα σας σε ένα μπολ, προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνετε τη ζύμη με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Τυλίγουμε τη ζύμη καλά με μία μεμβράνη δίνοντας της το σχήμα ενός δίσκου και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Μπορούμε να αφήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο όλο το βράδυ και να ετοιμάσουμε την τάρτα μας την επόμενη μέρα το πρωί.
Για την γέμιση με τα κεράσια
Αφού έχουμε καθαρίσει τα κεράσια και τα έχουμε κόψει στη μέση, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε τα κεράσια με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ανοίξουμε τη ζύμη από την τάρτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στη συνέχεια βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μικρές ατομικές ταρτιέρες ή μια μεγάλη ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο.
Βγάζουμε τη σοκολατένια ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για πολύ λίγο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Τη ζύμη μας μπορούμε να την ανοίξουμε με έναν πλάση πάνω σε μια αλευρωμένη ελαφρώς επιφάνεια ή πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Αν την ανοίξουμε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος μπορούμε πολύ εύκολα να την μεταφέρουμε με το ίδιο το χαρτί στην ταρτιέρα μας και να την ψήσουμε χωρίς να ανησυχήσουμε μήπως μας σπάσει. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούμε και πιο εύκολα να ξεφορμάρουμε την τάρτα μας από το σκεύος, αφαιρώντας την μαζί με το αντικολλητικό χαρτί (ειδικά αν το σκεύος που θα ψήσουμε την τάρτα δεν έχει αποσμώμενο πάτο).
Η σοκολατένια ζύμη είναι τόσο εύπλαστη που ακόμη και αν σπάσει, ενώ την μεταφέρουμε στην ταρτιέρα μας, μπορούμε με τα δάχτυλα μας να την φτιάξουμε ή ακόμη και να της προσθέσουμε επιπλέον ζύμη σε σημεία που χρειάζεται.
Τη μισή ζύμη θα την χρησιμοποιήσουμε για τη βάση της τάρτας και την υπόλοιπη για να καλύψουμε τα κεράσια.
Αφού λοιπόν απλώσουμε ομοιόμορφα τη σοκολατένια ζύμη μας καλύπτοντας τόσο τη βάση, όσο και τα τοιχώματα του σκεύους μας, ρίχνουμε στη βάση τα κομμάτια σοκολάτας. Αν φτιάξουμε μικρότερες τάρτες, ισομερίζουμε τα κομμάτια σοκολάτας σε όλες τις τάρτες μας.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στην τάρτα τα κεράσια με λίγο από το σιρόπι που έχουν βγάλει.
Καλύπτουμε τα κεράσια με την υπόλοιπη ζύμη. Σε αυτό το σημείο μπορείτε, αν θέλετε, να κόψετε με κουπάτ τις επιλογής σας τη ζύμη σε διάφορα σχέδια, όπως λόγου χάρη λουλουδάκια και να καλύψετε με αυτά την τάρτα σας φροντίζοντας να αφήσετε ένα μικρό ανοιγματάκι στο κέντρο από την τάρτα.
Με ένα πινελάκι περνάμε προαιρετικά την επιφάνεια της τάρτας με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 40 λεπτά*
Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και τη αφήνουμε να κρυώσει πριν την ξεφορμάρουμε.
Την σερβίρουμε σκέτη ή μαζί με παγωτό της επιλογής μας.
Μπορείτε να την διατηρήσετε στο ψυγείο. Δε θα σκληρύνει αλλά δε θα είναι τόσο ζουμερή όσο είναι όταν είναι φρέσκια.
Σημείωση*
Καλό θα είναι, προς διευκόλυνση σας, να τοποθετήσετε την τάρτα πάνω σε ένα ρηχό ταψί, το οποίο θα έχετε καλύψει με βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Και αυτό γιατί ενδέχεται, καθώς ψήνεται η τάρτα, να ξεχειλίσει λίγο από το σιρόπι των κερασιών και να πέσει στο φούρνο σας. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν δε θα λερωθεί ούτε ο φούρνος αλλά ούτε και το ταψί σας.
Enjoy…
……………………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
……………………………………………………..
Η σοκολατένια γέμιση με τα κεράσια είναι προσαρμοσμένη από εδώ